Det kan finnes flere årsaker til at en hund får lungeinflammasjon, men ofte er det en følge av at en underliggende sykdom har banet vei for infeksjon.

Symptomer

En hund med lungeinflammasjon kan ha flere symptomer:

  • Hoste
  • Pustevansker
  • Andpusten
  • Rennende nese
  • Feber
  • Sløvhet
  • Nedsatt appetitt
  • Nedsatt aktivitetsnivå

Diagnose

Det finnes flere tilstander som kan gi symptomer som ligner på lungeinflammasjon, for eksempel innvollsparasitter, hjertesykdom eller lungekreft. Derfor stilles diagnosen lungeinflammasjon først etter en grundig klinisk undersøkelse som vanligvis komplementeres med røntgen og blodprøve, som kan gi ytterligere informasjon om den underliggende årsaken til pneumonien.

Det hører til sjeldenhetene at en bakterieinfeksjon er den primære årsaken til lungeinflammasjon. Det dreier seg vanligvis om en sekundær bakterieinfeksjon som har fått feste når luftveiene og lungenes forsvar av en eller annen grunn er blitt nedsatt. For eksempel kan virusinfeksjon, soppinfeksjon, innånding av fremmed materiale eller megaøsofagus (sykelig utvidet spiserør) bane veien for en bakterieinfeksjon.

Behandling

Oftest trenger hunden behandling for lungeinflammasjon. I milde tilfeller kan behandlingen bli gitt i hjemmet, men om hunden er veldig dårlig kan det være nødvendig å legge den inn til behandling. Behandlingen inkluderer ofte smertestillende og antiinflammatorisk behandling, antibiotika og i blant oksygenbehandling samt intravenøs væskebehandling. På dyresykehus kan hunden få medisiner direkte i blodårene, og kan bli plassert i spesialrom med ekstra oksygen og høyere luftfuktighet, noe som hjelper til å løse opp slim i luftveiene. Når slimet løses opp blir pusten forbedret.

Hvis behandlingen ikke har forventet effekt kan det skyldes at bakteriene er resistente mot antibiotika. For å få rede på hvilke bakterier og antibiotika hunden er følsom for kan det være nødvendig å gjøre en bakteriedyrking. Da kan det være nødvendig å ta en prøve fra de nedre luftveiene med hjelp av et lite plastrør som føres ned i luftrøret. Dette gjøres under beroligende medisinering eller lett narkose.

Prognose

Prognosen for rekonvalesens avhenger av hvor syk hunden er og hva som var den underliggende årsaken til lungeinflammasjonen. Hvis inflammasjonen blir oppdaget og behandlet i tide og rett antibiotika blir brukt for bakterieinfeksjonen, er prognosen god forutsatt at den underliggende årsaken blir oppdaget og behandlet samtidig.

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.