Hva skal du gjøre hvis valpen din ikke hører på deg?

De fleste hunder har gjort ting de helst ikke burde en gang eller to. Hoppet opp på benken for å stjele litt mat, løpe igjennom hageporten og inn i friheten, trukket i båndet, bjeffet mot en nabo, eller bestemt seg for å jage en katt. Det finnes forskjellige måter å tilnærme seg dette på: du kan straffe hunden for dens dårlige oppførsel, eller du kan bestemme deg for å lage en treningsplan. Hint: vi foreslår det siste.

For det første: hvis hunden din gjør noe som er direkte farlig – som å løpe ut i en vei med biler eller sluke en boks med medisiner, må du gjøre alt du kan for å stoppe ham. Dette er imidlertid ikke trening, men brannslukking. Hunden vil ikke lære å unngå medisinbokser i fremtiden ved at du stikker hånden ned i halsen på den, men det kan være det som måtte til, selv om du sannsynligvis må jobbe litt med relasjonen deres etterpå. Hunden forstår ikke at du gjorde dette for å redde ham.

Hva skal du gjøre i stedet?

Hvis hunden din gjør noe som er "galt", men ikke skadelig - for ham eller noen andre - vil du kanskje bare late som det ikke skjedde og i stedet lage en plan. Det kan være fristende å skjelle ut brødskivetyven, men: det har faktisk allerede skjedd. Du kan ikke få brødskiva tilbake, og å kjefte på hunden vil ikke endre på det. Å kjefte kan imidlertid ha en skadelig effekt på relasjonen deres. Og hvis timingen er feil – slik den pleier å være – kan du ende opp med å straffe en helt annen oppførsel. Som for eksempel at hunden legger seg på sofaen eller hva han gjør etter å ha svelget maten. Så i stedet for å straffe  (redusere) den uønskede oppførselen, ender du opp med å straffe en oppførsel du ønsker å se.

"Men han må jo vite at han gjorde noe galt!". Vel, egentlig ikke. Du trenger bare å fortelle ham hva han skal gjøre i stedet, og ikke hva han ikke skulle ha gjort for fem minutter siden. Og den eneste måten å fortelle hunden hva den skal gjøre i fremtiden, er å forberede seg på det. For eksempel: legg en brødskive på bordet og belønn hunden når den bare ser på den, når den setter seg tett inntil den, når den ser maten men legger seg i sengen, og så videre. Ved å belønne denne oppførselen vil den øke, og siden han ikke kan legge seg på sengen og stjele en brødskive samtidig, vil stjelingen avta. Bare sørg for å bruke godbiter som er like gode som maten – tørrfôr holder ikke hvis det er ost på brødskiva. Og imens du trener ham, alle ukene og månedene det tar før oppførselen er litt mer pålitelig: ikke la brødskiva være uten tilsyn. For hver gang han klarer å stjele litt mat, blir den oppførselen sterkere.

De negative effektene av straff

Til syvende og sist handler det om mengdetrening. Sørg for å forsterke atferden du ønsker, ved oppfordre til den nok. Da trenger du ikke å straffe vennen din – som jo har en usikker effekt på atferden. Det som er bra med positiv forsterkning er at etter at den gode oppførselen er etablert, trenger du bare å belønne den en gang iblant. Men med straff må du enten skremme livet av hunden din eller gradvis øke straffen for at den skal fungere. Og siden straff har negative effekter som mistillit, apati, økt stress, mangel på selvtillit og mer, er den tryggeste, mest humane og mest effektive måten å bruke belønningsbasert trening selv om det krever litt mer innsats med planlegging.

 

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med en veterinær i AniCura-appen, eller kom innom klinikken.

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.