Hvor ofte skal valpen vaksineres?

Hunder skal vaksineres årlig for å være beskyttet mot utvalgte virussykdommer. Noen av disse er vanlige i Norge, noen er sjeldne men har høy dødelighet, og andre finnes ikke i Norge. De siste vaksinerer vi kun mot om valpen skal reise til utlandet.

Når hunden blir vaksinert, dannes det antistoffer i blodet. Slik blir den i stand til å bekjempe virus den er vaksinert mot, om den skulle bli smittet.  

Hvilke vaksiner bør min valp ha?

Det vanlige vaksineprogrammet i Norge beskytter valpen mot

  • Valpesyke
  • Parvovirus
  • Smitsom leverbetennelse
  • Parainfluensa (Kennelhoste)

Om valpen skal reise utenlands vaksineres det også mot rabies, og i noen tilfeller også leptospirose. Spør din veterinær hva som gjelder for ditt reisemål.

Valper får antistoffer mot forskjellige sykdommer gjennom morsmelken. Disse antistoffene virker frem til valpen er 8-12 uker. Heretter skal valpen selv danne antistoffer mot sykdommer. Det er i dag mulig å vaksinere valper helt ned til 6-8 ukers alder, så valpen er beskyttet i den perioden hvor antistoffene fra moren slutter å virke og valpen selv skal produsere de.

Hvor lenge varer en vaksine?

Hunder reagerer individuelt på en vaksine og mengden antistoffer i blodet faller etter hvert som tiden går. Hvor fort mengden blir redusert er individuelt. Derfor vil noen hunder være beskyttet i kortere, og andre i lengre tid. Vanligvis følger veterinæren vaksineprodusentenes anbefalinger om intervall, og som en generell regel gjelder det at hunder skal vaksineres årlig. Da får de også den viktige helsesjekken som alltid gis ved vaksine.

Er du i tvil om din valp er korrekt vaksinert, ring gjerne og spør oss!

Les mer om vaksinering her.

 

Ønsker du å snakke med noen om dette temaet?

Vi hjelper deg gjerne! Kontakt oss i AniCura-appen eller kom innom klinikken.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.