Vi har fått ny hjemmeside

Vi håper du liker den. Med alle store systemendringer kan det komme litt rusk i maskineriet, og vi beklager på forhånd om en knapp ikke virker eller det skulle stå hund i stedet for katt et sted eller to. Vi lover at om du kommer til oss på klinikkene kan vi forskjell på hund og katt!

Hva gjør jeg når valpen biter?

Å bite, nappe, bjeffe, hoppe, jage eller lignende er helt vanlig hundeadferd. Spesielt hos valper.

Valpen din har brukt de første ukene av livet sitt sammen med søsknene, mor og kanskje et par andre hunder. I denne tiden har de lekt mye sammen, og denne leken er en viktig del av valpens utvikling. Gjennom lek lærer valpen sosiale regler i flokken, for eksempel hvor hardt den kan bite under lek. Når valpen flytter fra flokken og til sitt nye hjem, er det plutselig ikke noen søsken eller mamma å leke med.

Bitt fra valper forårsaker sjelden skade, men det kan gjør vondt. Valpetenner er sylskarpe og lager lett hull i huden. Når man blir bitt av spisse små valpetenner, vil de fleste hyle ut – og gjør for all del det! Det er informasjon til valpen om at den har bitt for hardt.

Hva kan valpen bite i? Det er lurt å gi valpen alternativer til dine fingre og dine klær og sko.

Leker

Valpens behov for å tygge og undersøke med tennene bør følges opp. Kjøp noen leker av god kvalitet som valpen kan bite i. Det kan for eksempel være gummileker, tyggeknuter av tråd, kalkbein, tennisball beregnet for hunder (de «vanlige» har glassfiber i det ytterste laget, som sliter på tennene og filer dem ned). Pass på å ta vekk skadede leker og bytte på lekene i blant. Lekene bør være av en slik kvalitet at valpen ikke kan bite av små deler som den kan svelge. Disse kan å sette seg fast i mage/tarm. Det bør heller ikke kunne oppstå skarpe kanter på bitelekene.

Aktivisering

Valper bør aktiviseres mentalt. En trøtt valp en mindre tilbøyelig til å bite og terrorisere familien. Aktivisering kan være av mange slag: søk etter mat/godbiter, trening, lek eller annet. 

Avledning

Hunden kan ikke bite og ha leketøy i munnen på samme tid. Når du vil stoppe valpen fra å bite i deg, er det lurt å gi den et alternativ. Mange valper er glade i lekene sine, så tilby isteden dette.

Oppmerksomhetssøkende adferd

Valper lære fort at litt biting eller napping i hender eller føtter, får deg opp av sofaen. Unngå å belønne hunden for at den napper i deg ved å gi den oppmerksomhet. Forebygg heller ved å aktivisere, slik at valpen er trøtt, fornøyd og hviler.

Barn og bitende valper

Valper vil alltid teste hvor hardt de kan bite i oss mennesker. De betyr også ofte at valpen vil teste tennene på familiens yngste medlemmer. Vær tilstede når valpen leker med barn, og hjelp barna dine med å forstå hvordan de best håndterer valpen. Gi barna leker som de kan bruke til å leke med valpen. Når valpen er trøtt og kanskje litt overivrig, er det best å avslutte leken. Det er ofte når valpen har sin «ulvetime» og er trøtt at den kan bite litt ekstra hardt. Det kan være lurt å ha en lekegrind til valpen, som den kan være i når den skal ha litt ro og «time-out». Da bør også barna lære å respektere dette.   

Ikke straff valpen

Ikke straff valpen for dens naturlige adferd, som biting er. Hunder som blir straffet, mister tilliten til den som straffer. Det er ok å si nei, om den har forstått og lært hva det betyr, men fysisk avstraffelse er aldri akseptabelt.

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.