Vi har fått ny hjemmeside

Vi håper du liker den. Med alle store systemendringer kan det komme litt rusk i maskineriet, og vi beklager på forhånd om en knapp ikke virker eller det skulle stå hund i stedet for katt et sted eller to. Vi lover at om du kommer til oss på klinikkene kan vi forskjell på hund og katt!

Hvor ofte skal valpen vaksineres?

Hunder skal vaksineres årlig for å være beskyttet mot utvalgte virussykdommer. Noen av disse er vanlige i Norge, noen er sjeldne men har høy dødelighet, og andre finnes ikke i Norge. De siste vaksinerer vi kun mot om valpen skal reise til utlandet.

Når hunden blir vaksinert, dannes det antistoffer i blodet dens. Slik blir den i stand til å bekjempe virusene den er vaksinert mot, om den skulle bli smittet.  

Hvilke vaksinasjoner bør min valp ha?

Det vanlige vaksineprogrammet i Norge beskytter valpen mot

  • Valpesyke
  • Parvovirus
  • Smitsom leverbetennelse
  • Parainfluensa (Kennelhoste)

Om valpen skal reise utenlands vaksineres det også mot rabies, og i noen tilfeller også leptospirose. Spør din veterinær hva som gjelder på ditt reisemål.

Valper får antistoffer mot forskjellige sykdommer gjennom morsmelken. Disse antistoffene virker frem til valpen er 8-12 uker. Heretter skal valpen selv danne antistoffer mot sykdommer. Det er i dag mulig å vaksinere valper helt ned til 6-8 ukers alder, så valpen er beskyttet i den perioden hvor antistoffene fra moren slutter å virke og valpen selv skal produsere de.

Hvor lenge holder en vaksinasjon?

Hunder reagerer individuelt på en vaksinasjon og mengden antistoffer i blodet faller etter hvert som tiden går. Hvor fort mengden blir redusert er individuelt. Derfor vil noen hunder være beskyttet i kortere, og andre i lengre tid. Vanligvis følger veterinæren vaksineprodusentenes anbefalinger om intervall, og som en generell regel gjelder det at hunder skal vaksineres årlig. Da får de også den viktige helsesjekken som alltid gis ved vaksine.

Er du i tvil om at din valp er korrekt vaksinert, ring gjerne og spør oss!

Les mer om vaksinering her.

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.