Å slippe ut kattungen for første gang

Det ligger i kattens natur å elske utendørsaktivitet. Ved gradvis introduksjon og senere la den utforske fritt, bidrar man positivt til kattens mentale helse. Det er imidlertid visse faktorer man bør tenke over før kattungen skal få møte den store verden utenfor. 

Enkle steg fra innekatt til utekatt 

Identifisering 

Sørg for at katten er mikrochippet. Dette er den sikreste måten å identifisere et kjæledyr på. Mikrochipping er en enkel prosedyre som gjøres hos veterinær. En liten brikke på størrelse med et riskorn implanteres under huden i kattens nakkeområde. Skulle katten forville seg bort og noen tar den med til en veterinærklinikk, vil mikrochippen kunne skannes og eiers kontaktinformasjon finnes i en database. 

Et tillegg til mikrochip kan være å bruke et halsbånd. Ved å bruke halsbånd vil ikke katten eller kattungen mistolkes som en villkatt. Det er viktig å bruke et halsbånd med sikkerhetsmekanisme som løser det ut dersom katten skulle sette seg fast i noe. 

Vaksine 

Det er viktig at kattungen er beskyttet mot smittsomme sykdommer før den får komme ut, ved at den har fått de nødvendige grunnvaksiner. 

Et ekstra sikkerhetsmessig tiltak vil være å forsikre kattungen din i tilfelle den skulle være uheldig og skade seg, eller om den skulle bli syk. 

Kastrasjon 

To katter som møtes blir raskt mange flere! Det er derfor lurt å kastrere katten din før den slippes ut. Dette er naturligvis mer viktig når katten får større radius enn kun egen hage. Kattunger kan kastreres fra de er ca. 4 måneder gamle og over 2,5 kg i kroppsvekt. 

Sikre hagen din 

Det er ikke mulig å kontrollere alle faktorer i utendørsmiljøet. Du kan derimot gjøre de nødvendige tiltakene for at egen hage skal være trygg. Unngå hull under skur, verandaer og andre steder kattungen kan fristes til å kravle inn under og sette seg fast. Oppbevar ugressmiddel, frostvæske, rottegift og andre giftige substanser forsvarlig låst. Dekk til eventuelle små dammer i hagen som katten kan falle i. 

Planlegg rutinene 

Skal katten din være ute på dagtid og inne om natten? Skal den få gå ut og inn som den vil eller vil du åpne døren for den? Dersom du planlegger å installere katteluke er det lurt å gjøre dette før katten skal begynne å være ute, så den kan lære seg å bruke den fra start. Det finnes katteluker som kun vil slippe inn din katt basert på gjenkjennelse av mikrochip. Slik hindres fremmede katter i å slippe inn i huset ditt. Vær obs på at om du har en ivrig jeger, vil katten din kunne dra med seg mus og annet bytte inn i huset gjennom luken! 

Ut for første gang 

Velg en dag hvor det ikke regner og en tid på døgnet hvor nabolaget er rolig så kattungen ikke skremmes av høye lyder. Ikke slipp den ut rett etter mat, men heller litt før middagstid, slik at det er mer sannsynlig at kattungen returnerer når den blir sulten.  

Man kan ta spader med urin/avføring fra dokassen og legge langs egen hages grenser for å lette overgangen. Vanligvis markerer en katt eget territorium med urin og avføring, og forhåpentligvis vil dette også holde fremmede katter ute av din hage. 

La kattungen titte ut døren eller katteluken og velge å gå ut selv. Følg kattungen ut og sørg for at den kan se veien tilbake. Rusle rundt med den mens kattungen får utforske omgivelsene. Gjenta dette til du vet at katten finner veien tilbake til huset, dette kan kreve mange repetisjoner. 

Avslutt utendørsopplevelsen ved å kalle på katten og gi den et deilig måltid inne. Katter kan også trenes til å komme inn til lyden av en bjelle eller lignende, slik at du slipper rope ut i nabolaget. 

Fortsett å øve på å være sammen i hagen. Når tiden er moden for at kattungen kan være alene, hold det til 30-60 minutter. Den kan gjemme seg under ting i starten, men dette er en del av prosessen med å venne seg til verden utenfor. Bare husk å mate den når den kommer inn igjen! 

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.