Å slippe ut kattungen din for første gang

Katter er ville av natur og elsker friheten og utendørs aktiviteter. Å introdusere kattungen din til å være utendørs, og på sikt la den vandre fritt inn og ut, vil være bra for dens mentale velferd. Men før du introduserer den lille kattungen din til den store verden, er det noen ting du bør huske på.



Identifisering

Sørg for at kattungen din får en mikrochip. Dette er den sikreste måten å kunne identifisere kjæledyr. Mikrochipping er en enkel prosedyre som gjøres hos veterinæren. Mikrochipen, som er på størrelse med et lite riskorn, injiseres under huden i nakken på kattungen. Hvis kattungen din blir borte og ender opp hos en veterinær, politi eller andre som har en mikrochip-avleser, kan mikrochipen skannes. Fordi mikrochipen er knyttet opp mot din informasjon i en database, kan du raskt kontaktes.

En annen måte å sørge at kattungen din kan identifiseres, er å sette på et halsbånd. Fordelen med å ha et halsbånd er at kattungen din ikke ser ut som en løskatt, og trenger derfor ikke å bli behandlet som en. Bare sørg for at halsbåndet har en sikkerhetslås, sånn at det ikke blir hengende fast og katten ikke kommer seg løs.

Vaksinering

Sykdommer som ikke kan sees med det blotte øye, er kanskje noe av det farligste som finnes der ute for kattungen din. Derfor er det veldig viktig at den får alle nødvendige vaksiner før det første besøket ute. Dette gjøres fra 12 til 16 ukers alder. Ett år etter den siste vaksinen, settes samme vaksine igjen. Deretter vaksineres katten årlig.

Som en ekstra sikkerhet, er det lurt å forsikre kattungen din. Du vet aldri hva som kan skje når den begynner å utforske verden utendørs. Det er også anbefalt å forsikre innekatter.

Kastrering

For å sørge for at kattungen din ikke blir til mange flere kattunger, er det en god idé å kastrere den før den får gå ut. Naturligvis er dette viktigere når kattungen begynner å bevege seg utenfor hagen din. Det er anbefalt å kastrere fra 6 måneders alder, i enkelte tilfeller kan det gjøres tidligere.

Sikre hagen din

Omgivelsene ute er det ikke mulig å kontrollere. Men, du kan sørge for at kattungens umiddelbare uteplass er trygg. Steng hull under boder, verandaer og andre steder som det kan være fristende for en liten kattunge å krype under. Lås inn giftige stoffer som ugressmidler, rottegift og frostvæske, og dekk til dammer sånn at kattungen ikke faller uti.

Planlegg reglene

Skal kattungen din være ute om dagen og inne om natten? Skal den kunne gå inn på egenhånd, eller vil du åpne vinduet eller døren når den skal inn? Hvis du planlegger å installere en katteluke, er det lurt å gjøre det før kattungen begynner å være ute, siden du da kan lære den hvordan den skal kunne gå inn fra begynnelsen. Ved å installere en magnet- og mikrochipluke, kan denne kun brukes av din katt, noe som holder andre katter borte fra huset ditt og din katt sin mat.

Å gå ut for første gang

  • Velg en dag det ikke regner, og en tid på dagen når det er stille i nabolaget så ikke katten blir skremt av høye lyder. Ikke gi kattungen mat før den skal ut, men gå ut rett før et måltid. På den måten vil katten din med stor sannsynlig komme tilbake når den er sulten.
  • For å hjelpe en kattunge som aldri har vært ute i hagen før, kan du legge litt urin og avføring fra kattedoen langs kantene i hagen – dette er normalt sett måten katter markerer territoriet sitt. Forhåpentligvis vil dette holde andre katter ute av hagen din.
  • La den kikke ut av døren eller katteluken, og la den finne veien ut selv. Hvis kattungen virker litt redd, så sørg for at den vet hvor veien inn er, samtidig som du er ute med den. Gå rundt med kattungen når den utforsker omgivelsene. Dette bør du gjøre helt til du vet at den finner veien tilbake til huset på egenhånd, noe som kan ta flere turer.
  • Avslutt turene ute ved å kalle inn katten din og gi den et måltid som smaker ekstra godt. Katter kan trenes til å komme inn ved lyden av en bjelle, så slipper du å rope når du vil at den skal komme inn.
  • Fortsett å øve ved å tilbringe tid sammen i hagen. Når det er på tide at katten din skal være alene, kan du la den være ute i 30-60 minutter til å begynne med. Den kommer kanskje til å gjemme seg under noe de første gangene, men ikke bekymre deg – det er en del av det å bli vant til å være ute. Bare husk å gi katten din mat når den kommer inn igjen!

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.