Vaksinere katten

Hvilke vaksiner må kattungen min få, og hvordan skal jeg vaksinere katten min i fremtiden? For å holde katten din frisk, er det viktigste du kan gjøre å sørge for at katten din får alle anbefalte vaksiner.Hvorfor vaksinere?

Vaksiner vil hjelpe med å beskytte katten din fra sykdommer forårsaket av virus. Akkurat som for oss mennesker, er ikke vaksiner bare positivt for hver enkelt katt, men det hjelper også med å forebygge sykdom i hele samfunnet.

Takket være vaksiner, har millioner av katter blitt beskyttet mot sykdom, lidelse og død. For å sørge for at katten fortsetter å være beskyttet gjennom livet, er det veldig viktig at man fortsetter å vaksinere.

Det at katten din er vaksinert, er også bra om du skal på utstilling eller du trenger å ha katten på kattehotell, hvor risikoen for smitte er større.

Innekatter

Innekatter trenger også jevnlige vaksiner. De er kanskje ikke like eksponert som utekatter, men kan havne i situasjoner hvor de er det. Når du har en innekatt må du være forsiktig – du kan bære virus på klærne, eller hendene hvis du for eksempel klapper andre katter ute. Det er en rekke andre situasjoner der innekatten din kan bli smittet - du kan ha venner som har katter, eller du kan få flere katter i husholdningen. Det beste du kan gjøre er å sørge for å ta vaksinene som anbefales, selv om du har innekatt.

Hvilke vaksiner, og når?

I begynnelsen av livet vil kattunger beskyttes mot sykdom og infeksjoner gjennom amming. Kattemors melk inneholder alle de nødvendige antistoffene som kattungen trenger. Etter hvert vil kattungen utvikle sitt eget immunsystem, men antistoffmengden vil reduseres før det. I denne sårbare tiden bør kattungen få en rekke vaksiner som hjelper dem å forhindre sykdom.

For å sørge for at katten din får alle de nødvendige vaksinene, bør du kontakte en veterinær. Avhengig av helsestatus, alder, livsstil og hvilke sykdommer som er vanlige der dere bor, vil veterinæren vurdere katten din sitt behov. Hun/han vil også evaluere hvor ofte katten bør vaksineres. Siden status er forskjellig fra land til land, finnes det ikke en “felles” internasjonal vaksineplan for katter.

Kjernevaksinene for katt beskytter mot FCV (Feline Calicivirus), FHV-1 (Feline Herpesvirus) and FPV (Feline Panleukopenia Virus). Rabies er en annen sykdom som katter i Europa rutinemessig vaksineres mot – dette er for kattens egen helse og menneskene rundt dem. Rabesvaksinen er kun nødvendig ved utenlandsreise, og inngår som nevnt over ikke i vaksineprogrammet i Norge. Hvis du skal ta med katten din på reise, er det ofte spesielle vaksiner dere trenger. Spør alltid en veterinær før dere reiser.

Risiko ved vaksinering

Milde symptomer som feber, nedsatt appetitt eller slapphet er ikke uvanlig etter vaksine. Så lenge symptomene er kortvarige og milde, er det ingenting å bekymre seg for. Alvorlige bivirkninger som oppkast, diaré, hevelser i ansiktet og pustebesvær er veldig sjeldne bivirkninger. Snakk med veterinæren før vaksinering om hva du bør gjøre dersom katten din får symptomer som vedvarer.

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.