Toggle menu

Kastrering/sterilisering katt


 

Kastrering av katter anbefales fra ca 6 måneders alder da katter oftest blir kjønnsmodne rundt 7–10 måneders alder (variasjon fra 4–21 måneder). Katter som ikke skal brukes i avl bør kastreres. Dette er viktig for å redusere antall hjemløse katter og for å unngå problemer som ukastrerte katter kan føre til (uønskede parringer, slagsmål, urinmarkering, hormondrevet klagende mjauing, aggresjon etc).

 

Hvordan foregår kastrering av hannkatter?

 

Etter en klinisk undersøkelse vil katten bli lagt i generell narkose. Den vil i tillegg få lokalbedøvelse i testiklene og smertelindrende medisin. Testiklene fjernes gjennom to små snitt i kattens pung. Det er ingen sting som skal fjernes i etterkant av operasjonen og katten kan få komme hjem samme dag. Pass gjerne på å ID-merke og vaksinere katten i samband med kastreringen. Dyret får smertestillende før operasjonen som varer i et døgn. Ellers er etterbehandlingen minimal. Det er viktig å passe på at katten ikke slikker på såret de første dagene etter operasjonen og holde den inne i et par døgn, fordi dette vil øke risikoen for infeksjon.

 

Hvordan foregår kastrering av hunnkatter?

 

Etter en klinisk undersøkelse vil katten bli lagt i narkose. Den vil i tillegg få lokalbedøvelse i snittlinjen og smertelindrende medisin. Eggstokker og livmor fjernes gjennom et lite snitt inn til kattens bukhule. Katten kan få komme hjem samme dag. Pass gjerne på å ID-merke og vaksinere katten i samband med kastreringen.

 

I huden vil det sitte sting som skal fjernes etter 10–12 dager. Dette er inkludert i prisen og på denne måten får vi kontrollert at alt går bra med katten. Vi anbefaler at katten i denne perioden har på seg enten en body eller skjerm for å unngå at den slikker på såret. Den bør også holdes inne frem til stingene fjernes slik at bukveggen får grodd skikkelig. Katten bør få smertestillende i 3–5 dager etter inngrepet.

Katten blir smertebehandlet på klinikken, og eier får med seg medisiner/resept til å gi til katten hjemme. Katten må holdes inne til stingene er tatt, og er det viktig å forhindre at katten slikker på såret. Vi velger å sette på en sårbeskyttelse i form av en såkalt body.

Kastrerte hunnkatter får ikke lenger løpetider som før. Som hos hannkatt, er det viktig å passe kattens vekt etter kastreringen. Spør oss til råds om riktig fóring. Fjerning av eggstokker og livmor forhindrer uønskede drektigheter. Det reduserer dessuten forekomsten av jursvulster (den tredje vanligste krefttypen hos katt), samtidig som den forhindrer livmorbetennelse, som ellers er et relativt hyppig forekommende problem hos intakte hunnkatter. 

 

Etter kastrering

 

Stoffskiftet vil reduseres og aktivitetsnivået kan bli noe lavere etter en kastrering. Derfor bør man passe på holdet og fôre deretter for å unngå at katten blir overvektig. Kastrerte hannkatter er også mer utsatt for å utvikle krystaller i urinen som i verste fall kan tette urinrøret. De bør derfor få et balansert fôr som er spesielt laget til kastrerte katter. Bruk et kvalitetsfôr fra dyrlegen eller dyrebutikken. 

Etter kastreringen, vil man som regel få en katt som er mer hjemmekjær, og som ikke beveger seg over et like stort territorium som ukastrerte hannkatter. Man vil på samme tid redusere hormonrelaterte problemer med urinmarkering, samt slåsskamper mellom hannkatter. Å kastrere er et viktig ledd for å kontrollere kattbestanden i Norge. Problemet med hjemløse katter øker stadig. 

 

P-piller

 

P-piller har tidligere vært et vanlig alternativ til kastrering av hunnkatter. P-piller er dessverre ikke bare upålitelig som prevensjonsmiddel, men de gir også alvorlige bivirkninger. Bivirkninger som kan forekomme er jursvulster (ofte ondartede), livmorbetennelse og sukkersyke. Hvis eier fortsetter å gi p-piller selv om katten har blitt drektig risikerer man også utvikling av fosterskader og fødselsvansker. Vi anbefaler derfor å kastrere fremfor å bruke p-piller.