Toggle menu

Munnhygiene/tannbehandling


Å ta vare på dyrets munnhygiene bør være like naturlig som resten av kroppen. Akkurat som hos mennesker så er plakk grunnen til mange problemer i munnhulen. Lukter det vondt i fra munnen eller har ditt dyr vondt for å tygge? Da er det en stor sannsynlighet for at dyret ditt har et tannproblem.

Plakk er et belegg på tennene som består av matrester og bakterier. Når plakk forkalkes blir det hardt og kalles tannstein. Ved økt dannelse av tannstein vil det oppstå betennelse i tannkjøttet. Vedvarende betennelse i tannkjøttet fører til dannelse av lommer langs med røttene som igjen fører til at tennene løsner og i alvorlige tilfeller affeksjon av kjevebeinet. I visse tilfeller kan det også oppstå skader på hjerte, lever og nyrer, da bakterier fra betennelsen i munnhulen kan spres med blodet.

Du kan selv kontrollere ditt dyrs tenner. Løft opp leppene på overkjeven slik at du kan se hjørnetann og kinntenner. Tennene skal være hvite og tannkjøttet lett rosa. Hvis det forekommer rødme/irritasjon eller hevelser i tannkjøttet samt misfarging og belegg på tennene, bør du ta kontakt med din veterinær.

Den beste måten å vedlikeholde en god munnhygiene hos ditt dyr på er å børste tennene på både hunder og katter daglig, på tross av at dette kan virke vanskelig. Vær obs på at fluorholdige produkter ikke må brukes til dyr!! Det finnes egne tannkremer som er utviklet til bruk på kjæledyr. Tannstein som allerede har satt seg er vanskelig å fjerne med vanlig tannpuss. Forebyggelse består først og fremst av regelmessig tannbørsting. Plakk forkalker seg til tannstein i løpet av 24-48 timer. Derfor anbefales det å rense tennene en gang daglig. Dette kan gjøres på flere måter. Den beste måten er tannbørstning, med en tannbørste designet for hundens tenner – en vinklet type. En baby-tannbørste kan også brukes. Dette krever at dyret blir gradvis introdusert for tannbørstningen. Går man for hurtig frem, blir det vanskeligere for dyret å akseptere det. Man må lære hunden at det er morsomt å pusse tenner.

En god måte å gå frem på er:

  • Leksjon 1: Smake på tannkrem, gi masse ros.
  • Leksjon 2: Når hunden forstår at tannkrem er morsomt, begynner du å gni litt på gummen med en finger. Deretter vanker det masse ros.
  • Leksjon 3: Bruk så en klut på fingeren, ”vask” tennene. Gi så masse ros. Hunden vil etter hvert glede seg til denne seansen.
  • Leksjon 4: Først nå er tiden kommet til tannbørsten

Mesteparten av plakk og tannstein dannes på yttersiden av kinntennene, så dersom man kun får lov til å rense tennene på yttersiden har dette allikevel en grei effekt. Det beste er om man får lov til å børste begge sider. Det er viktig å bruke en tannkrem tilpasset dyret. Hunder kan ikke spytte og skylle munnen etter tannbørstning, og må derfor ha en type som ikke forstyrrer magen, som for eksempel fluortannkrem gjør. Hvis man ikke skulle få lov til å bruke tannbørste, finnes det alternativer. Det finnes kluter i mikrofiber til å sette på fingeren. Ved å bruke denne som tannbørste bindes plakken til mikrofiberen. Det finnes også tannbørster til å sette på fingeren. Selv om man får lov å rense tennene selv, er det likevel lurt å få sjekket tennene minst en gang i året.

Hos oss finner du alt du behøver ved forebyggende tannbehandling – tannkrem, tannbørster og andre hjelpemidler, samt stimulerende tyggeleker og spesialutviklet tannfôr. Om ditt dyr har lett for å få tannstein så prøv gjerne et grovere, tørrere fôr som Hill’s t/d.

Undersøkelse og behandling

Vil du få utført tannbehandling på ditt dyr ber vi deg ta kontakt med oss for bestilling av time. For å utføre en nøye tannbehandling må ditt dyr sove (sedering/narkose). Først undersøkes tenner og munnhule for å bestemme hva som behøves å gjøre. Tennene rengjøres og tannstein blir fjernet med ultralydscaler. På slutten blir tennene polert over. Polering gir en glattere overflate og et bra utgangspunkt for videre børsting av tenner hjemme.

Iblant kan det være nødvendig å trekke løse eller skadede tenner. Hvis dette er tilfelle setter vi opp en ny time i samarbeid med eier for å få utført dette.