Ved å diagnostisere arvelige øyesykdommer og gi råd om bruk av det enkelte individ i avl, kan vi begrense forekomsten av tilsvarende problemer i kommende generasjoner.

Harstad

Tunneset 8 9407 Harstad
Få veibeskrivelse 77061320

Vår veterinær Helene Levoll er øyelyseraspirant. Hun reiser i den forbindelse mye på kurs innen øyesykdommer og øyekirurgi. På klinikken har vi utstyr for å undersøke hele øyet inkludert linse og netthinne. Vi har også operasjonsmikroskop for å kunne utføre hornhinne og øyelokkskirurgi. Vi får jevnlig opp en autorisert øyelyser i forbindelse med Helenes øyelyserutdanning og tar imot fortløpende påmelding. Dato blir satt når listen nærmer seg fulltegnet. Påmelding: 770 613 20

På klinikken har vi også utstyr som gjør at vi kan fjerne feilstilte øyehår skånsomt og permanent ved hjelp av cryoepilering. Dette er en metode hvor vi fryser og ødelegger hårsekkene sånn at hårveksten stoppes.

Øyelysing er en omfattende øyeundersøkelse, både av øynenes omgivelser og overflater, samt av strukturene inne i øynene. Alle hunder anbefales øyelyst ved 1, 3 og 7 års alder.

Avlshunder må øyelyses årlig så lenge de brukes i avl, da en del av sykdommene er utviklingssykdommer og kan komme senere i livet. Hunder av enkelte raser bør også undersøkes før salg ved 8 ukers alder. Skal du kjøpe valp, bør du kreve at foreldredyrene er øyelyst i løpet av det siste året.

Undersøkelsen

Hunden må være ID-merket og eier må ha med registreringsbevis og tidligere attester. Alle hundene blir undersøkt før øynene dryppes. Ved første undersøkelse ser vi på strukturene foran i øyet. Pasienten får deretter dråper i øynene som utvider pupillen i løpet av 20 min. Effekten av de pupillutvidende dråpene varer i noen timer. I denne tiden vil hunden kunne vise ubehag hvis den utsettes for sterkt sollys.

Øyelyseren bruker et indirekte oftalmoskop for å se på netthinnen. Spaltelampe brukes for å undersøke linse, fremre deler av øyet og øyelokkene. Resultatet av øyelysingen registreres elektronisk på NKK’s Dogweb. Eier får vite resultatet med en gang og får med originalattesten. Attesten er gyldig i ett år. Øyelysere i Norge er godkjent av ECVO (European College of Veterinary Ophthalmologists) og kan derfor benytte de europeiske attestene.

Patella-attest

Alle norske øyelysere er også autorisert for å skrive ut patella-attester (kneleddsattester). Dette kan gjøres samtidig om ønskelig. Sjekk med raseklubben din hva som kreves på din rase.

Har du behov for å gjennomføre en øyelysing av din hund? Finn en klinikk som tilbyr øyelysing over.