Australian sheperd

Australian sheperd, som ofte blir kalt Aussie, er en energisk hund med en historie som arbeidshund. Hvis du er villig til å bruke mye tid på å aktivere Aussie-vennen din, får du mye kjærlighet og en god følgesvenn.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Det ser ikke ut til å være helt tydelig hvor Australian sheperd stammer fra. Til tross for navnet, mener mange at rasen ble utviklet i USA, mens noen teorier sier at den også kan stamme fra Tyskland, Spania eller de britiske øyene. Mulige forfedre er både australske langhårede Collie-hunder, tyske sauehunder kjent som Koolies og baskiske gjeterhunder.

Hunden vi i dag kjenner som den australske gjeterhunden stammer fra USA, hvor den ble valgt for sin fantastiske arbeidsevne. Med sin allsidighet, gode flokkinstinkt og skarpe intelligens har den lenge vært en nyttig hjelper på gårder og rancher. Før 1945 var ikke rasen kjent under navnet Australian Shepherd. Hundenes variasjon i kroppsbygning, størrelse og hodetype gjorde at de ble ansett for å være en blandingsrase. De gikk under mange navn: spanske gjeterhunder, California gjeterhunder og pastorhunder.

Temperament

Aussies er lojale og hengivne og ønsker å være i nærheten av eierne sine, så ikke bli overrasket om hunden din sitter ved (eller på!) føttene dine eller følger deg uansett hvor du går. Den er også samarbeidsvillig, lettlært og er lykkeligst når det har en jobb å gjøre, så sørg for at du holder ham eller henne opptatt. På grunn av den høye energien, passer den ikke alle familier, men hvis du er en aktiv person (eller familie), vil du også ha en fantastisk og kjærlig ledsager. De er utadvendte og generelt vennlige, men noen hunder kan være noe skyere og mer reservert blant fremmede - akkurat som oss mennesker. Det er også viktig å nevne at det ikke er bare er en gjeterhund - den er en gjeterhund OG en vakthund. Dette betyr at rasen vanligvis er beskyttende og vil gi deg beskjed om fremmede nærmer seg. Dessuten har de en tendens til å ville vakte «ressursene» sine, og dette er viktig å trene bort fra tidlig alder så det ikke oppstår uheldige situasjoner rundt mat og leker.

Aktivitetsnivå

Australian Shepherd er en høyenergisk og atletisk hund som krever mye trening på daglig basis, faktisk elsker den å bruke kroppen sin i hverdagen. På grunn av sin intelligens, trenger aussien en dedikert eier som også ønsker å aktivere den. Disse hundene elsker å følge sine eiere på lange turer, løpeturer og annen fysisk aktivitet. Det beste er om du har en livsstil der du kan inkludere din Aussie i dine daglige aktiviteter. Gi også Aussien din en jobb å gjøre, fordi det er en tenkende hund med høyt intelligensnivå som må tilfredsstilles. Hvis du er interessert i konkurrerende hundesport, som lydighet, agility eller gjeting, kan denne rasen være perfekt for deg.

Pelspleie

Pelsen til en Australian sheperd kan være både bølget og rett. Selv om rasen har en overpels av middels lengde, krever den ikke så mye arbeid som du kanskje tror. Med vanlig børsting for å fjerne dødt hår (kanskje to ganger i uken), holder du pelsen under kontroll. Bad aussien når den blir skitten, og litt oftere i løpet av røytesesongen, og ikke glem å tørke pelsen grundig etter et bad.

Trening

Sosialisering og lydighetstrening på et tidlig tidspunkt er viktig for denne rasen. De knytter seg sterkt til familiene sine og kan ha et ønske om å beskytte deres eiendom. Hvis de blir værende uten selskap i lang tid, kan de være destruktive. De positive sidene ved hundene, som deres lojalitet, høye intelligens og høye energi, gjør at de er veldig enkle å trene.

Det er greit å vite er at mange australske gjeterhunder er glade I rutiner. De liker å vite når det kommer mat, turer og når det er sengetid. Hvis du endrer prosedyrene dine, må du være forberedt på at aussien din må ha litt tid til å omstille seg på.

Størrelse og vekt

Aussies er en mellomstor hund som er litt lengre enn den er høy. Høyden for hannhunder er rundt 51–58 cm og for tisper rundt 46–53 cm. Vekten varierer fra 16–32 kg, avhengig av kjønn og kroppsbygning. Alle former for overdrivelser i størrelse eller pels er feil i henhold til rasestandarden.

Farge

Fargen på denne rasens pels kan variere mellom flere farger og er veldig individuell. Nåværende godkjente farger er blå merle, svart, rød og rød merle - med eller uten hvite eller solbrune mønstre.

Spesielt for rasen

For at denne rasen skal passe deg, må du være forberedt på å bruke mye tid og arbeid på å dekke dens behov. Om du «bare» er ute etter en familiehund, er ikke dette rasen for deg. På grunn av bakgrunnen sin oppfatter de ofte barna som en del av "flokken", og derfor må du lære din aussie at det ikke er lov å nappe og jage dem. Lær alltid barna hvordan de skal tilnærme seg og ta på hunden.

Siden denne rasen har en tendens til å vokte familien, er det viktig å lære hunden å oppføre seg når venner kommer på besøk.

Dette er en svært fysisk hund, så de er ikke like gode følgesvenner for alle typer hunder. For både tyngre raser og mindre hunder kan de bli litt voldsomme, og det er lurt å finne lekekamerater som leker på samme måte som aussien. 

Arvelig sykdom

Aussier blir generelt sett på som sunne hunder, men noen sykdommer ses oftere enn andre. Dette kan være forskjellige øyesykdommer, som CEA (Collie Eye Anomaly) og PRA (Progressiv retina-atrofi). Det kan også dreie seg om hoftedysplasi, følsomhet for medisinen MDR1, albueleddsdysplasi og epilepsi. En ansvarlig oppdretter vil teste for hofteleddsdysplasi, grå stær, epilepsi og i noen land blir det også utført en mentaltest.

Mat

Mengden mat må baseres på hundens størrelse, vekt og generelle aktivitetsnivå. Kort sagt, rutinene for mat er veldig individuelle. Gjør alltid det som er best for hunden din, og konsulter veterinæren din hvis du er i tvil.

Type

Gjeterhund

Fem fakta om Australian sheperd

 1. Australian sheperd er en hund med høy intelligens, noen mener at den er en av de smarteste hundene i verden.
 2. Vil du ha en hengiven og kjærlig ledsagerhund? Perfekt! Så lenge hundens aktivitetsbehov oppfylles, vil du ha en kjærlig venn for livet.
 3. Aussier er ikke for alle, du må bruke mye tid og energi på å aktivere din lodne venn, ellers vil den bli destruktiv.
 4. Denne rasen har lenge vært en god hjelp på gårder og rancher, og er en perfekt arbeidshund.
 5. Aussien liker rutiner når det kommer til mat, turer og sengetid og vil vise deg hva den mener hvis du endrer disse.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!