Beagle

Beagle er en jakthund, opprinnelig avlet for å spore kanin og hare. De lever for å bruke nesen, og den leder dem gjennom livet. De er aldri lykkeligere enn når de følger en interessant duft – og apropos duft - de elsker mat! De ble avlet for å jakte i flokker, så de liker selskap og er generelt lettlivede. Med en kompakt og grei størrelse og en vennlig natur er beagelen en av de mest populære rasene for familier.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Beagelen er en drivende rase av relativt liten størrelse som har sin opprinnelse i England. De har en god luktesans og overlegne sporingsinstinkter, og ble avlet for å jakte hare, kaniner og hjort. Rasen ble etablert i det 15. århundre og det sies at navnet kommer fra et keltisk ord som betyr "lite" eller et fransk ord som betyr "åpen munn" eller "høy munn".

Beagle, harrier og English foxhound er søskenbarn og minner om hverandre, men de ble utviklet for forskjellige formål. Dette resulterte i beagelen på det ene ytterpunktet med sine noe langsommere bevegelser og sin suverene nese og den hurtigløpende engelske foxhound på den andre. Harrieren finner vi i midten.

Temperament

Beagelen beskrives som glad, kjærlig og elskelig rase som er nysgjerrig, flink og energisk og krever mye tid til lek. De er utmerkede familiehunder som er populære over hele verden. Beagelen liker å føle seg som en del av gruppen, og de er fremragende i en flokk med hunder. De trenger en ganske stor mengde oppmerksomhet og aktivitet. De elsker også barn, og omvendt, og er energiske men milde lekekamerater. Men beagler liker også å få det som de vil, og de kan være målbevisste og sta. Beagles kan kjede seg hvis de blir liggende alene for lenge. Hvis de blir liggende i en hage, vil de begynne å finne måter å underholde seg selv på, vanligvis ved å ule, grave eller prøve å rømme.

Aktivitetsnivå

Beagles er aktive, energiske hunder som trenger minst en times trening hver dag - dette betyr ikke bare å la dem være ute i hagen. Beagles ble avlet for å jobbe i flokker og er lykkeligst når de har selskap. I tillegg til jakt, er egnede treningsformer hverdagstur, fotturer i skog og mark/på fjellet, eller joggeturer. Turgåingen må gjøres i bånd, for som en drivende hund med et veldig sterkt jaktinstinkt, vil en beagle ikke være i stand til å motstå trangen til å sette avsted på jakt etter en forlokkende duft. Selvfølgelig finnes det sjeldne tilfeller der man ser at en beagle kan lære å gå uten bånd, men ikke sats på at det skal skje med din beagle! 

Pelspleie

Rasenes korthårete pels krever minimal pelspleie - men børsting en gang i uken anbefales. Beagles røyter, men fordi håret deres er kort, merkes det lite. Pelsen deres har en tendens til å bli tykkere om vinteren, så de røyter mer om våren. De er rene hunder som vanligvis ikke trenger hyppige bad.

Trening

Beagles trenger daglig trening og mental stimulering i form av snusing. Uten slik stimuli kan den bli lei og destruktiv. De er ypperlige til å trene forskjellige idretter med, og spesielt sporings- og nesearbeid. En lykkelig beagle er en beagle som får bruke nesen.

Rasen kan være litt vanskelig å få stuerene, og det kan ta opptil et år for noen beagler. Tidlig sosialisering og trening på kurs er et must, og beagler trenger tålmodighet, positiv forsterkning og litt kreativitet. Husk at beagler er besatt av mat og vil gjøre nesten hva som helst for en godbit.

Størrelse og vekt

Beagelen er en mellomstor hund. Den er 33–40 cm høy og veier 8–14 kg.

Farge

Alle beagler har en kort, ren pels som vanligvis er i tricolor (hvit, tan og svart). Alle såkalte hound-farger er tillatt. Hvit halespiss.

Spesielt for rasen

Det er noen ting du bør være klar over før du tar med deg en beagle hjem. Det viktigste er at rasen er en drivende jakthund og styres av nesen. Rasenes nese er alltid nede på bakken, og leter etter en interessant sti å følge, så en inngjerdet hage er en god ide for å holde den trygg for trafikk eller andre farer. Og igjen - det har en stor forkjærlighet for mat! La ikke mat være uten tilsyn!

Arvelig sykdom

Beagler er generelt sunne, men visse helseproblemer kan påvirke dem, som for eksempel hofteleddsdysplasi, steroid responsiv hjernehinnebetennelse (SRMA), Intervertebral disk sykdom (IVDD), kinesisk beaglesyndrom, beagle dvergisme, epilepsi, hypotyreose, patellaluksasjon (dislokert kneskål) og øyesykdommer som glaucom og PRA. Snakk med oppdretter om hvilke screeninger som er gjort.

Mat

Beagles er mattyver og vil prøve å spise hva som helst. De vil spise søppelet ditt hver dag hvis de får sjansen, og de er villige til å spise til de sprekker. Husk at å holde beagelen i en passende vekt er en av de beste tiltakene du kan gjøre for å holde hunden sunn og forlenge dens levetid.

Type

Jakthund

Fem fakta om beagelen

 1. Beagles ble utviklet først og fremst for å jakte hare, en aktivitet kjent som «beagling».
 2. Beagles trenger regelmessig mosjon for å opprettholde en sunn sinnstilstand, og de bør ikke være alene i lengre tid.
 3. Rasen sikler ikke eller har en distinkt hundelukt. Den røyter minimalt.
 4. Den berømte tegneseriefiguren Snoopy er en beagle.
 5. Beagelen elsker mat og vil overspise hvis de får en sjanse. Sørg for å holde spiskammeret lukket og søppelbøttene sikret!

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!