Border collie

Border collie er den mest intelligente hunderasen i verden. Med sitt unike gjeterinstinkt og sin store samarbeidsvilje er denne rasen en populær rase i hundesporter og gjeting. En perfekt rase for den aktive hundefører, eller deg som har et aktivt friluftsliv

Kjappe fakta

Bakgrunn

Border collien er en gjeterhund som stammer fra grenselandet mellom England, Skotland og Wales. Derav navnet «border», som betyr grense. Rasen er avlet til å gjete sauer, og regnes av mange som den beste gjeterhunden i verden. Da rasen ble dannet, var det mange ulike typer, av-hengig av terreng og oppgaver. Gjeterhundene ble assosiert med spesifikke regioner og ble opp-kalt deretter. Mot slutten av 1700-tallet begynte sauegjetere å gjennomføre gjeterkonkurranser, og i 1906 ble International Sheepdog Society (ISDS) opprettet. Den første stamtavlen for rasen som nå ble kalt border collie ble laget.

I dag er rasen en enestående gjeterhund som hjelper til med å samle og flytte sauer over hele ver-den. Samtidig er border collien, på grunn av sin høye intelligens og vilje til å samarbeide, en foret-rukket rase for hundesporter som agility, lydighet og rally.

Temperament

Border collien er en utrolig intelligent rase, som på grunn av sin bakgrunn som gjeterhund har et instinktivt og intuitivt samarbeid med føreren. Det er en veldig spesialisert rase som kan flytte 100 sauer kun ved å bruke øynene. Det er ikke en rase for uerfarne hundeeiere, men for den aktive hundeføreren er den en enestående følgesvenn. Den er livlig, sterk og glad hund som fungerer godt i hverdagen. Den er lydhør og samarbeidsvillig, og godtar villig utfordringer.

Det har vært problemer i rasen med lydfølsomhet og mentalt sensitive individer som jobber dårlig i nye miljøer. Dette er bevisst avlet vekk, og det er derfor alltid viktig å møte foreldredyrene før du bestemmer deg for en valp.

Siden border collie er en fullblods gjeterhund, kan den også bruke gjeterinstinktet på andre beve-gelige gjenstander som syklister, joggere, biler og mer. Dette kalles uønsket gjeting, og det er eks-tremt viktig å trene hunden og være konsekvent slik at dette unngås. Husk at gjeting er selvfor-sterkende og en belønning i seg selv. Derfor må uønsket gjeting alltid avbrytes umiddelbart.

Aktivitetsnivå

Border collien er en ekstremt aktiv rase som krever mye trening og mental stimulering for å fung-ere optimalt. Den må bevege seg mye hver dag, og helst ha mulighet til å løpe fritt. Rasen vil elske å være med på joggetur, sykling eller lange turer i skogen. I tillegg til fysisk stimulering må rasen, på grunn av sin høye intelligens, stimuleres mentalt. Det kan være gjennom trening eller problem-løsning. Hvis du er ute etter en hund som liker å tilbringe dagen i sofaen, er ikke dette rasen for deg. Hvis du derimot er en aktiv person som liker å være utendørs, kan border collie passe godt for deg.

Pelspleie

Pelsen kan ha varierende lengde, fra helt korthåret som en labrador, til mellomlang pels. Pelsen krever ikke mye pleie, høyst en gjennombørsting i av og til.

Trening

Border collien elsker trening. Den er en arbeidsnarkoman som vil elske omtrent enhver for form trening. Border collie er den mest intelligente rasen i verden, og noen sammenligner rasens intelli-gens med et 2,5 år gammelt barn. Den lærer både ønsket og uønsket adferd lynraskt. Rasen takler mange repetisjoner og gir sjelden opp. Border collie har en tendens til å bli ballfiksert, så det er viktig å ikke aktivisere rasen med gjentatt kasting av ball. Ball kan imidlertid være en utmerket be-lønning i trening, så lenge det brukes fornuftig og med måte. Border collien er en veldig verdsatt hunderase i forskjellige hundesporter. I agility og lydighet er flertallet av hundene som konkurre-rer på toppnivå border collie.

Størrelse og vekt

Hannhund: ca. 53 cm

Tispe: ca. 53 cm

Vekt: 14-22 kg

Farge

Alle farger og markeringer er tillatt, hvitt må imidlertid ikke være dominerende. Typiske farger er: svart og hvitt, brun/hvit, svart tricolor, brun tricolor, blue merle, red merle, blå/hvit.

Spesielt for rasen

Border collie er avlet i flere forskjellige linjer. De vanligste er utstillingslinjer og gjeterlinjer. Der ut-stillingslinjer er avlet med utstilling og utseende i tankene, avles gjeterlinjer for å jobbe med sauer. Et sted midt mellom finner man det du kan kalle «sportslinjer». Dette er hunder avlet for hunde-sport, og disse kan være en blanding av utstilling- og gjeterlinjer. Hvilken linje som passer for deg avhenger av hva du vil gjøre med hunden din. Det anbefales alltid å møte forskjellige individer av rasen før du bestemmer deg.

Border collien elsker å være i nærheten av mennesker, og finnes vanligvis innen 2 meter fra føre-ren. Også når du må på toalettet. Hvis du blir irritert over en hund som følger deg uansett hvor du går, er ikke rasen noe for deg.

Noen hunder liker ikke border collier fordi de stirrer. Border collie er avlet for å stirre, da den bru-ker blikket for å flytte sauer. Derfor stirrer de ofte på mennesker og andre hunder, og for andre hunder kan dette virke skremmende. Denne stirringen som rasen bruker for å bevege sauer, kalles også for «øye». Noen hunder stirrer mer og andre mindre på sauene, og man snakker om hvor «mye øye» hunden har. Hvis hunden har veldig «mye øye», kan du risikere at hunden bare vil ligge og stirre på sauene, eller ballen, uten å bevege seg i det hele tatt.

Arvelige sykdommer

Border collien er en populær rase, og det er derfor flere arvelige sykdommer i rasen. Mange opp-drettere prøver bevisst å avle vekk disse sykdommene, og det er derfor viktig at du undersøker foreldredyrene og linjene nøye. Dersom border collien har stamtavle vil du kunne se helsesta-tistikk flere generasjoner bakover.

Typiske arvelige sykdommer er:

Mat

Når du velger fôr til border collien din er det viktig at du velger et fôr som tilfredsstiller alle dens behov. Det er spesielt viktig at valper får riktig mat det første året, da det er av stor betydning for utvikling av leddsykdommer. Velg et fôr som passer hundens størrelse og aktivitetsnivå.

Ettersom det er en veldig aktiv rase, kan det være nødvendig med høyenergi- eller valpefôr selv om den er voksen. Rasen kan i perioder trenge mere energi. Hvis du er i tvil om hvilket fôr hunden din trenger og hvilken mengde, kan du alltid kontakte veterinæren din og spørre.

Type

Gjeterhund

Fem fakta om borde collie

 1. Border collien er en gjeterhund som stammer fra grenseområdet mellom England, Skot-land og Wales.
 2. Border collien er avlet i flere ulike linjer. De vanligste er utstillingslinjer og gjeterlinjer.
 3. Rasen er veldig knyttet til mennesker, og elsker familien.
 4. Border collier er smarte, aktive arbeidsnarkomaner som må ha en jobb som kan være så enkelt som å hente en ball, eller noe så krevende som å trene gjeting, agility, lydighet eller freestyle …
 5. Alle farger og markeringer er tillatt, hvitt må imidlertid ikke være dominant.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!