Cocker spaniel

Cocker spaniel er en glad, kjærlig og stort sett alltid logrende hund. Den har en interessant jakthistorie, men er i dag en av de mest populære ledsagerhundene i verden.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Cocker Spaniel er en av de mest populære hunderaser i verden, og for noen spesielt kjent fra historien om Lady og Landstrykeren. Opprinnelig kommer rasen fra England hvor den ble utviklet fra hunder som ble brukt til jakt med trente rovfugler. Det ble kalt "cocking spaniel", siden den hovedsakelig ble brukt til jakt på rugder (woodcocks). Som en egen rase, adskilt fra field spaniel og springer spaniel, ble cocker spaniel anerkjent kort tid etter at den engelske kennelklubben (Kennel Club) ble opprettet i 1873. Den typen cocker spaniel vi kjenner i dag slo igjennom på begynnelsen av 1900-tallet, selv om noen endringer i utseende og type ble gjort kontinuerlig i løpet av det 20. århundre. Rasen har lenge vært tilgjengelig i to varianter, den ene brukes til jakt og den andre til utstilling.

Temperament

Denne populære rasen er snill, har et søtt temperament og elsker å være sammen sin familie. Dette merker du ved at det er kjærlig og trives som best når den deltar i familiens aktiviteter. Takket være sin opprinnelse som en jeger i gruppe, kommer den stort sett godt overens med andre hunder. I tillegg passer den godt sammen med barn. Lek med denne aktive og våken lille vennen – det vil den ha stor glede av!

Cocker spaniel er også glad, leken og nysgjerrig. Den observeres stort sett med logrende hale og et ivrig kroppsspråk. Den er allsidig og er med på hva som helst, vel, så lenge det er sammen med deg.

Aktivitetsnivå

Selv om denne rasen i dag først og fremst er en følgesvenn, må du ta hensyn til dens historie. Den er lettlært, aktiv, leken og våken - den vil glede seg over alle typer øvelser og trening du tar den med på. Variere de vanlige turene med lek i hagen, trening i skog og mark, eller agility-konkurranser. Om du kan oppfylle aktivitetsbehovet til cockeren, vil du ha en glad og kosete hund hjemme.

Pelspleie

For å holde pelsen fin og fri for tover, bør du nok kamme og børste den en gang i uken. Hvis du bader hunden din regelmessig, og tørker pelsen godt, vil du lette pelspleien.

Trening

Selv om cocker spanielen er ivrig etter å glede familien, bør du også huske at den ble avlet for å være en jakthund. Dette betyr at du kan «ta den på fersken» i å jage små dyr eller fugler. Du bør derfor holde din cocker spaniel i bånd.

Cocker spaniel er intelligent og lett trent, den liker å undersøke ting, men noen mener at den har en ganske følsom sjel. Tren alltid hunden din med tålmodighet og positive forsterkningsmetoder. Begynn med sosialisering tidlig med å utsette den for forskjellige mennesker, lyder og situasjoner for å sikre at den vokser opp til å bli en trygg og veloppdragen hund.

Størrelse og vekt

Cocker spaniel er mellomstor, kompakt og kraftig bygget. Høyden for hannhundene er omtrent 39–41 cm og tispene 38–39 cm. Vekten er mellom 13-15 kg.

Farge

Cocker spaniel-pelsen er vakker, glatt og silkemyk. Den kommer i mange forskjellige ensfargede varianter (sort, rød, sjokoladebrun med eller uten rødbrune tan-tegninger) eller flerfarget, enten rentegnet eller melert (roan). De vanligste fargene er rød, sort, blåskimlet (blue roan) eller rødskimlet (orange roan).

Spesielt for rasen

Ettersom cocker-spaniels trives så godt i selskap med familien sin, kan de bli noe destruktive hvis de blir liggende alene lenge uten selskap eller aktivitet.

Spanielen er vennligsinnet og passer bra med alle slags familier, barn og andre hunder.

Arvelig sykdom

Generelt er cocker spaniel en relativt sunn rase, men som med alle raser kan det være utsatt for noen sykdommer. Et vanlig problem er ørene, på grunn av rasens anatomi. Det er ikke uvanlig at de har tilbakevendende ørebetennelser.

Andre sykdommer rasen kan få, er blant annet:

Mat

Cocker spaniel har en stor appetitt og kan overspise hvis den får sjansen. Ikke la deg lure av de bedårende øynene som tigger, ellers vil du snart ha en usunn, overvektig cocker.

Hvor mye hunden din skal spise, avhenger alltid av aktivitetsnivå, størrelse, alder og, bygning. Ikke nøl med å spørre veterinæren din hvis du er i tvil.

Fem fakta om Cocker spaniel

 1. Cocker spaniel har sin opprinnelse i England hvor den ble brukt til jakt.
 2. Kanskje du kjenner igjen cocker spaniel fra Disneys Lady og Landstrykeren?
 3. Pelsen er vakker og krever litt regelmessig pleie for å holde seg slik.
 4. Intelligent, kjærlig og et ekte familiemedlem - det er en måte å beskrive cockeren på.
 5. I dag er denne rasen først og fremst en ledsagerhund, men den har et høyt energinivå og elsker å jobbe hvis den får muligheten.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!