Coton de tulear

Coton de tulear er en aktiv, sosial og vakker rase opprinnelig fra Madagaskar. Rasen kalles også «bomullshund» på grunn av sin myke hvite, bomullsaktige pels.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Coton de tulear er en sosial og utadvendt hund med et harmonisk vesen. Det er en tillitsfull hund som går fint sammen med andre hunder og mennesker. Coton de tulear er en selskapshund som knytter seg sterkt til familien, og kan tilpasse seg de fleste livsstiler. Rasen har sin opprinnelse i Middelhavet, og det sies at coton de tulear ankom Madagaskar for hundrevis av år siden da et skip strandet utenfor øya Reunion. De slo seg ned og levde som villhunder rundt havnebyen Tulear. Her ble hundene fanget og brukt som gårds- eller jakthunder. I dag er coton de tulear en populær og elsket rase over hele verden.

Temperament

Coton de tulear er en lykkelig og ukomplisert hund som følger familien overalt. Det er en hund som liker å bevege seg, og den setter stor pris på å få lov til å løpe fritt. Den liker å bruke nesen og leker godt med andre hunder. «Bomullshunden» er en selvstendig rase, men er relativt god til å holde kontakten. Rasen trenger regelmessig mosjon og mental stimulering for å trives.

Aktivitetsnivå

Coton de tulear er veldig leken, men de har ikke stort behov for trening og aktivitet sammenlignet med mange andre hunder. Dette betyr imidlertid ikke at de er late, de elsker (og trenger selvfølgelig) daglige turer. Ellers blir den ulykkelig.

Hvis du leter etter både en kosehund, men også en følgesvenn å være aktiv i hundesport med, kan du ta denne rasen med i vurderingen. Faktisk er Coton de tulear utmerket i hundesporter som lydighet, agility, nesearbeid og rallylydighet.

Hvis coton de tulear trenger å få utløp for energien, tar den gjerne med seg favorittleketøyet for å leke med deg.

Pelspleie

Den vakre, hvite pelsen krever en del stell og pleie. Det er viktig å få god informasjon om pelsstell fra oppdretteren, og eventuelt supplere med kurs i pelspleie. Coton de tulear røyter ikke, og har ikke underull. Det er derfor også en rase som passer for noen allergikere. Pelsen skal børstes, fønes og bades, akkurat som vårt eget hår. En coton de tulear må tas vare på for å holdes velstelt og fri for floker i pelsen. Floker kan være veldig ubehagelig for hunden. Alternativt kan pelsen klippes for å gjøre pelsstellet enklere. En coton de tulear som er klipt ned slik at pelsen er 2-5 cm. Lang, er enkel å stelle, og hunden ser søt og valpete ut. Det kan være ventetid for å få time hos dyktige hundefrisører, så du bør bestille i god tid.

Trening

En Coton de tulear er en liten, energisk hund som gjerne vil samarbeide med føreren. Den er ofte glad, og motiveres lett av godbiter. Rasen liker å trene, og den kan gjerne bruke sin uavhengighet i agility og nosework. Rasen kan ha en tendens til å bjeffe, så det er viktig å trene på at hunden ikke bjeffer voldsomt hvis du for eksempel bor i en leilighet. Coton de tulear er en selskapshund, og det betyr at den trives i selskap med sine eiere og andre hunder. Derfor er det spesielt viktig å trene hunden på å være alene hjemme når den er en valp.

Størrelse og vekt

Hanner: 25-30 cm.

Tisper: 22-27 cm.

Vekt som fullvoksen: 3,5-6 kg.

Vekt som 8 ukers valp: ca. 2 kg.

Farge

Hvit, iblant med en skjær av lysegrått eller gult på kroppen og ørene.

Spesielt for rasen

En coton de tulear er allergivennlig fordi den ikke har noen underull. Mange allergikere reagerer på selve pelsen, og en Coton de tulear har ikke pels, den har hår. Derfor tåler mange mennesker med allergier rasen. Som allergiker bør du alltid teste om du tåler rasen før du kjøper en hund.

Coton de tulear kan ha en tendens til å få tannstein. Den mest effektive måten å forebygge dette er ved å pusse tennene. Puss hundens tenner daglig med en myk tannbørste og tannkrem spesielt for hunder. Hunden må legges i anestesi for å rense tennene. Ikke vent til hundens tenner er dårlige før du tar tannrens på den. Gjør det i stedet forebyggende – hvis du venter kan hunden din måtte trekke dårlige tenner etterhvert.

Coton de tulear kan ha problemer med tårekanalene. Dette synes vanligvis som klumper i pelsen under øynene, og området blir rødbrunt. Sørg for å holde området rent og tørt. Hvis problemet er alvorlig, må du kontakte veterinæren din. Det er flere behandlingsalternativer for tilstoppede tårekanaler.

Arvelige sykdommer

Coton de tulear er generelt en sunn og frisk rase. Det er noen sykdommer i rasen, de fleste av dem kan du heldigvis teste foreldredyrene for. På denne måten får du de beste mulighetene for et sunt avkom.

Sykdommer de kan få:

Mat

Når du velger et fôr til coton de tulear, er det viktig å ha et fôr som tilfredsstiller alle behov og er tilpasset hundens alder. Det er viktig at du regelmessig veier hunden, og justerer mengden fôr hvis hunden din legger på seg eller går ned i vekt. Hvis du er i tvil om hvilket fôr hunden din trenger og hvilken mengde, kan du alltid kontakte veterinæren din og spørre.

Type

Selskapshund

Fem fakta om coton de tulear

 1. Denne lille pelsklingen kalles ofte «bomullshund», siden pelsen er myk, hvit og bomullsaktig.
 2. Det er en soleklar selskapshund, den kan tilpasse seg folk flest og knytter seg sterkt til familien.
 3. Selv om denne rasens aktivitetsbehov ikke er voldsomt, er det en veldig leken og energisk hund.
 4. Coton de tulear kan ha en tendens til å få tannstein, så ikke vent til hundens tenner er dårlige før du får dem rengjort.
 5. Til tross for den lille størrelsen kan den høres godt, da den har en tendens til å bjeffe. Det er derfor viktig å trene på at hunden ikke bjeffer voldsomt når den ikke har lov til det.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!