Dansk-svensk gårdshund

Den dansk-svenske gårdshunden er en rase som har god balanse mellom energi og ro. Når det er sagt, må du klare å dekke det høye aktivitetsbehovet før du får en kosestund sammen i sofaen. Den er kjærlig og hengiven ovenfor familien, det er også derfor den er en populær familiehund.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Den dansk-svenske gårdshunden har i flere hundre år blitt sett på sørsvenske og danske gårder. Den har blitt brukt som både vakthund og rottefanger – men, akkurat som i dag, også som en trofast selskapshund. Før rasen ble anerkjent i Sverige og Danmark i 1987, under navnet dansk-svensk gårdshund, var den mer kjent som skåneterrier. Dette på grunn av sin opprinnelse i Skåne sør i Sverige.

Det antas at rasen hovedsakelig stammer fra pinscher-raser og britiske hvite jaktterriere, hvorfra også jack russell terrier og fox terrier stammer. Denne typen hunder har vært kjent i landene rundt Østersjøen siden slutten av 1800-tallet. Dansk-svensk gårdshund en populær selskapshund som liker å følge med på familiens forskjellige opplevelser. En nydelig og "stor" hund i en liten kropp.

Temperament

Dansk-svensk gårdshund er ikke så stor, men den rommer mye personlighet. Det er en intelligent, våken og energisk rase som lett tilpasser seg forskjellige situasjoner. Det er ikke en rase for de som kun ønsker seg selskap i sofaen. Tvert imot, den krever mye aktivisering og regelmessig stimulering (les mer under aktivitetsnivå). Hvis du imøtekommer dens behov med daglig aktivisering, er det imidlertid koselig når det er på tide å ta en pause. Den foretrekker å være nær deg, helst under teppet ditt siden den elsker varme.

Denne rasen er en trofast følgesvenn ettersom den liker å være "der det skjer", derfor kan den også ha problemer med å være alene.

Med sin opprinnelse som vakthund, reagerer den umiddelbart på fremmede som passerer gjennom deres territorium. Men som med alt, hvor mye det bjeffer er individuelt, og avhenger også av hvordan du trener hunden. Den er avslappet og populær blant familier, og den også går bra sammen med barn.

Aktivitetsnivå

Husk at rasen har bakgrunn som gårdshund, og dette betyr at den liker å ha en oppgave og trenger mye aktivisering, både fysisk og mentalt. Hvis du ikke ønsker en aktiv hund, bør du velge en annen rase.

Varier de daglige turene med leketid i hagen eller innendørs aktiviteter, som å lære den nye triks eller leke gjemsel. Det er også en god idé å ta ut hundens energi med turer i fjellet, svømmeturer eller apportering av ball. Prøv å finne en god balanse mellom fysiske og mentale utfordringer, så får du en fornøyd dansk-svensk gårdshund.

Hvis du er interessert i hundesport, har du muligheten til å prøve det ut med denne firbeinte vennen. Lydighet, agility og rallylydiget kan være fine aktiviteter for denne rasen.

Pelspleie

Pelsen til dansk-svensk gårdshund trenger nesten ingen pleie i det hele tatt. Pelsen skal være hard, kort og glatt uten underull. I løpet av røyteperioden kan du børste pelsen daglig, det er nok til å holde den fin. Bade gjør du kun når det er nødvendig.

Trening

Noen vil beskrive rasen som krevende, med tanke på dens store aktiviseringsbehov. Men hvis du kan imøtekomme behovene, vil du ha en fantastisk venn som er med på alt du gjør. Videre er rasen veldig lettlært, dette takket være sin intelligens. Pass på at du trener og utfordrer det både fysisk og mentalt.

Størrelse og vekt

Denne rasen er kompakt og veier mye til tross for sin lille kropp. Vekten er mellom 9–10 kg for hanner og 6–7 kg for tisper. Høyden for hanner er mellom 34–37 cm, og for tisper 32–35 cm.

Farge

Fargen på pelsen skal domineres av hvit, med en eller flere flekker i forskjellige størrelser og farger. Disse kan være svarte, tan, leverbrune og fawn.

Spesielt for rasen

Dansk-svensk gårdshund liker ikke å være alene, den er mer avhengig av selskap enn mange andre raser. Dette er grunnen til at den også blir sett på som en veldig god familiehund - den elsker å være rundt deg.

Den liker mye varme, og er derfor glad i å legge seg i solen. I tillegg til varme er den veldig glad i å bade, så husk å ta redningsvest hvis du tar den med i båten.

Arvelige sykdommer

Generelt er dansk-svensk gårdshund en sunn rase med få helseproblemer.

Følgende sykdommer kan imidlertid oppstå:

De kan også være utsatt for følgende sykdommer:

Mat

Akkurat som for alle raser, må mengden fôr baseres på hundens vekt og aktivitetsnivå. Gjør alltid det som passer best for hunden din, og ta kontakt med veterinæren hvis du er i tvil.

Type

Pinschere

Fem fakta om dansk-svensk gårdshund

 1. Dansk-svensk gårdshund er en intelligent og lettlært, perfekt for de fleste typer aktiviteter.
 2. Den har bakgrunn som gårdshund og vakthund, også som rottehund. Dette vises i hundens oppførsel og mentalitet.
 3. Til tross for sin lange historie ble ikke rasen anerkjent i Sverige og Danmark før i 1987.
 4. Dansk-svensk gårdshund blir sett på som en sunn rase generelt.
 5. Den trenger mye aktivisering, både fysisk og mentalt. Sørg for at du har tid og energi til det.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!