Dvergschnauzer

Til tross for størrelsen, har dvergschnauzeren stor personlighet. Kjærlig, glad, aktiv og samarbeidsvillig - en sjarmerende hund. Denne rasen er en god følgesvenn, og passer de fleste typer familier.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Dvergschnauzeren har sin opprinnelse i Tyskland, og var opprinnelig en gårdshund som jaktet rotter og andre skadedyr. Tyskerne ønsket en mindre versjon av schnauzer, som noen ganger var for stor og dyrere å fôre. En miniatyrhund, lik dvergschnauzeren vår i dag, dukket opp på slutten av 1700-tallet rundt Frankfurt am Main. Men den fikk navnet strihåret pinscher. Litt senere ble rasen slik vi kjenner den i dag utviklet, ved hjelp av kryssavl mellom små schnauzere og miniatyrpinschere.

Tidligere kunne du finne en schnauzer i nesten alle størrelser og farger, i dag kommer de i bare i visse typer. Den er mer enn en rottehund i dag, dvergschnauzeren er en flott hund som passer til alle slags familier. Enten som selskapshund som er med på hverdagslige aktiviteter, som treningskamerat eller som deltaker i alle slags typer hundesport.

Temperament

Dvergschnauzeren er en liten hund med en stor personlighet. Den er lojal, livlig, smart, kjærlig og glad. Kombinasjonen av både ro og livlighet gjør at den tilpasser seg godt til forskjellige typer situasjoner og familier. For deg som vil ha en følgesvenn som har lett for å lære, er våken, aktiv og nysgjerrig, venter fantastiske dager med denne rasen. Noen ganger kan det føles som om den aldri blir sliten, fordi den er veldig utholdende og livlig når den leker. Men når det er tid for å ta en pause innendørs, setter den pris på det og er glad for å være nær de den elsker. Og apropos kjære, dvergschnauzerne elsker familien sin og vil beskytte dem, dette betyr også at de kan være mistenksomme overfor fremmede, og kan bjeffe. Men bare frem til du gir dem beskjed om at de er venner. Andre verdsatte kvaliteter hos dvergschnauzer er at de er glade, lojale og veldig intelligente.

Aktivitetsnivå

Denne rasen er ikke av den late typen, den liker å få ut energien sin ved å løpe og grave. Til tross for sin lille størrelse, har den rikelig med energi og trenger varierte aktiviteter og øvelser. Hvis den kjeder seg, blir det også ulykkelig og destruktiv. Siden rasen både er tilpasningsdyktig og liker aktivitet, passer den til mange forskjellige typer familier, så lenge den får utløp for energien.

På grunn av sin intelligens, energinivå og læreevne, presterer den bra i flere slags hundesporter, som agility og lydighet. Så hvis du har interesse av å konkurrere med din lille venn, vil dvergschnauzeren sannsynligvis være glad for å bli med på eventyret.

Pelspleie

Siden dvergschnauzeren røyter veldig lite, tror noen at den ikke krever mye stell eller klipp. Det stemmer ikke. For at pelsen skal kunne avstøte skitt og fuktighet, bør den trimmes minst fire ganger i året. Noen lærer å trimme hjemme, mens andre overlater pelspleien til en profesjonell. Pelsen er dobbel - tykk underull og strie dekkhår. Pelsen bør børstes et par ganger i uken for å holde den fin og for å unngå floker. Dette er spesielt viktig på den lengre pelsen i ansiktet og på bena. Bruk en karde for å fjerne løshår fra underullen som blir fanget i dekkhårene. Pass på armhulene, siden det ofte blir knuter i pelsen her. Hvis hundens pels er skikkelig stelt, røyter rasen veldig lite.

Trening

Dvergschnauzeren har mye jaktinstinkt, noe som gjør at den krever jevnlig trening. Samtidig er rasen lett å trene takket være intelligensen. Det er også en god vakthund, dette betyr at den sannsynligvis vil bjeffe og kan være ganske støyende. Du kan prøve å trene den til å ikke bjeffe når dørklokken ringer, men sannsynligvis vil du snart innse at det ligger i deres natur.

Som med alle hunder, trenger denne pelsklingen tidlig sosialisering. Det betyr at du bør eksponere den for forskjellige mennesker, situasjoner, opplevelser og lyder i ung alder. Dette vil sikre at valpen din vokser opp til en trygg og sosial hund.

Størrelse og vekt

Dvergschnauzere er ganske små hunder som vanligvis har en høyde på 30 til 35 centimeter. Vekten er mellom 4–8 kg.

Farge

Det er fire farger / fargekombinasjoner, disse er svart, hvit, salt/pepper og svart/sølv.

Spesielt for rasen

Denne rasen røyter ikke så mye hvis pelsen blir stelt på riktig måte. Dvergschnauzer fungerer generelt godt med både barn og andre hunder, men på grunn av sin bakgrunn er den ikke å stole på rundt små pattedyr.

Arvelige sykdommer

Dvergschnauzere er generelt sunne, men som de fleste andre raser, er de disponert for noen arvelige sykdommer. Disse kan være:

Mat

God ernæring er nøkkelen til et sunt og lykkelig liv. Mengden fôr avhenger av hundens størrelse, alder, tilstand og aktivitetsnivå. Forsikre deg om at hunden din får høykvalitetsfôr, får riktig mengde fôr og blir aktivisert, ellers kan den raskt gå opp i vekt.

Type

Schnauzer

Fem fakta om dvergschnauzer

 1. Denne lille pelsklingen stammer fra Tyskland, hvor den ble avlet som rottehund og gårdshund.
 2. Det at denne rasen røyter veldig lite, betyr ikke at pelspleien er enkel. Den krever regelmessig stell av deg.
 3. Våken, energisk og aktiv er tre kjennetegn ved denne hunden. Den liker alle slags aktiviteter og er veldig utholdende.
 4. Hvis du vil ha en flott vakthund, bør du gå for en dvergschnauzer. Men husk at beskyttelsesinstinktet også kan bety mye bjeffing.
 5. Vær forberedt på en firbeint venn som liker å være med der det skjer og krever mye oppmerksomhet.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!