Finsk lapphund

Finsk lapphund, noen ganger også kalt lappi, er en sjarmerende hund med sterke gjeterinstinkter. Dette på grunn av sin opprinnelse blant samene i Lappland. Hvis du leter etter en oppvakt og aktiv venn, kan dette være hunden for deg.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Historien om den finske lapphunden startet blant det nomadiske samefolket for hundrevis av år siden, der hunden hjalp dem med å beskytte og gjete reinen. Siden livet til samene gradvis endret seg på 1900-tallet grunnet ny teknologi og en mindre nomadisk livsstil, ble de også mindre avhengige av hunder i reindriften. Samtidig ble denne rasen mer populær i hele Skandinavia.

Etter andre verdenskrig etablerte den finske kennelklubben rasestandarden, som var basert på de samiske reindriftshundene. Rasen ble den gang kalt lapponian herder. Siden den gang har rasestandarden blitt endret flere ganger, før den ble endelig bestemt på 1970-tallet. Dagens navn på rasen, finsk lapphund, ble først etablert i 1993. I dag er finsk lapphund en veldig populær selskapshund fordi den er både aktiv, arbeidsvillig og snill.

Temperament

Siden den opprinnelig ble brukt til å gjete reinflokker, har finsk lapphund allsidige egenskaper. For å utføre sine oppgaver var det nødvendig å være modig, våken og mentalt stabil, men samtidig også rolig og trygg slik at den kunne holde flokken sammen. Disse egenskapene har gjort denne lille pelsklingen til både en flott vakthund og en populær selskapshund. Den er sosial med både andre hunder, mennesker, og er også bra med barn. Andre egenskaper som gjør denne hunden så nydelig er at den er vennlig, ydmyk og kjærlig - dette gjør den også til en utmerket terapihund.

Aktivitetsnivå

På grunn av rasens allsidighet, er den god på å veksle raskt mellom hvile og jobb. Den krever daglig aktivisering som utfordrer både fysisk og mentalt, ellers vil den bli understimulert. Dette gjør den til den perfekte hunden for deg som vil ha en aktiv, firbeint venn som er arbeidsvillig. Varier aktivitetene mellom lange turer, jogging, fjellturer og mer utfordrende øvelser. Hvis du gjør det, vil hunden gjerne slappe av med deg i sofaen også. Du vil også forebygge at den blir destruktiv eller for bråkete hvis du er flink til å aktivisere den nok.

Finsk lapphund kan også gjøre det bra innen hundesporter som lydighet og agility. Så hvis du vil ta treningen til neste nivå, er dette den perfekte hunden.

Pelspleie

Denne pelsklingen har en tykk, fyldig, dobbel pels som krever litt, men ikke så mye, pleie. Takket være de grove dekkhårene, fester ikke skitt seg så lett. Dekkhårene er også vannavvisende. Den bør børstes innimellom, spesielt i løpet av røyteperioden, for å holde pelsen fin og for å fjerne løshår.

Finsk lapphund bades kun ved behov, ellers kan pelsen bli for myk og ikke like vannavvisende. Om man ser bort fra vanlig pelspleie som dette, holder pelsen seg fin uten for mye jobb.

Det er viktig å begynne med pelspleie på finske lapphunder når de er i unge. Dette vil gjøre det lettere for den å akseptere det senere i livet.

Trening

En intelligent og aktiv hund trenger varierte aktiviteter for å trives. Siden finske lapphunden er samarbeidsvillige og lettlærte, er det vanligvis ingen problemer så lenge du tilpasser treningen. Hold treningsøktene morsomme og korte, men bruk også positive forsterkningsteknikker for å unngå at hunden kjeder seg. Som sagt, denne rasen er ypperlig for hundesport, som nesearbeid og rallylydighet.

Med sin bakgrunn som gjeterhund har den finske lapphund en tendens til å bjeffe mye. For ikke å få irriterte naboer, må du lære hunden når det er lov å bjeffe og når det ikke er det.

Størrelse og vekt

Finsk lapphund har en solid kropp, og høyden er ca. 49 cm for hanner og ca. 44 cm for tisper. Vekten er mellom 19–21 kg.

Farge

Finsk lapphund finnes i alle slags pelsfarger og kombinasjoner, for eksempel sort, blond, brun og tanfarger.

Spesielt for rasen

På grunn den nordlige opprinnelsen til finsk lapphund, tåler de varme dårlig. Du bør holde den innendørs på varme sommerdager. Denne rasen blir også senere moden enn mange andre raser, de utvikles sakte og lever ofte et langt liv.

Arvelig sykdom

Rasen har ingen store helseproblemer. Imidlertid kan hoftedysplasi, albueleddsdysplasi og PRA (progressiv retinal atrofi) forekomme.

Andre lidelser man bør vite om er:

Kontakt veterinæren hvis du har spørsmål om hundens helse.

Mat

Som med alle hunder, avhenger fôringsrutiner og mengden mat av individuelle faktorer, som vekt, aktivitetsnivå, alder og mer. Gi alltid hunden din høykvalitetsfôr.

Type

Gjeterhund

Fem fakta om finsk lapphund

 1. Finsk lapphund har sterke gjeterinstinkter på grunn av sin opprinnelse som gjeterhund på reinsdyr.
 2. Denne hunden er veldig aktiv, den trenger jevnlig og variert aktivisering for å være fornøyd.
 3. Den finske lapphunden aktiv og våken, men kan godt slappe av i sofaen med deg!
 4. Siden den opprinnelig kommer fra langt i nord, er finsk lapphund ikke bygget for varme. Hold den inne på varme dager.
 5. Denne lodne vennen krever regelmessig pelspleie, men takket være de grove dekkhårene faller skitt fort av.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!