Labrador retriever

Vennlig, lettrent, sosial. Det er ikke uten grunn at labrador retriever er en av de mest populære hunderasene. Rasen er en foretrukken familiehund, men det er viktig å huske at labrador er en jakthund som trenger aktivisering i hverdagen. Man må også ofte hjelpe dem med å holde vekten!

Kjappe fakta

Bakgrunn

Labrador er en av de mest populære familiehundene i mange land. En labrador elsker mennesker og er lett å trene. De er avlet til å samarbeide med føreren sin og å høre etter. Labrador retriever var opprinnelig fra New Foundland, og det sies at de første hundene som ble bragt til England ikke var jakthunder i det hele tatt. De ble valgt for sine ferdigheter i vannet, blant annet deres evne til å hente fisk som hadde sluppet unna garn, og fordi de var utmerkede svømmere og kunne svømme lange avstander. Forfedrene til den moderne labradoren er antakelig en blanding av disse super-svømmerne, krysset med andre jakthunder. I dag er labrador en enestående jakthund som henter vilt både på land og i vann. Samtidig er det er favorittrase til bruk som narkotikahund, rednings-hund og servicehund.

Temperament

Det er ikke uten grunn at labrador er en av de mest populære hunderasene i verden. Den er tål-modig, harmonisk og samarbeidsvillig. Det er en familiehund, og den elsker å være en del av fami-lien med sitt omgjengelige, kontaktsøkende og vennlige sinn. Generelt sett er labradoren avslap-pet i forhold til alt og alle, selv om den kan være litt mer vaktsomt i eget hjem. Rasen har en ut-merket nese, og elsker vann.

En labrador trenger å være en del av familien, men trives ikke bare som kosehund. Den trenger mental og fysisk trening for å trives i hverdagen. Labrador retriever er en uvanlig glad rase, og kan ha en tendens til å være overvektig. Rasen er avlet til å apportere, så labradoren elsker å bære på ting. Derfor kan man typisk se en lykkelig labrador med noe i munnen.

Aktivitetsnivå

Denne rasen passer godt til alle slags aktive familier eller enkeltpersoner. Du må være forberedt på at den trenger daglig trening og mental stimulering for å holde seg lykkelig og sunn. I tillegg til daglige turer kan du velge mellom mange aktiviteter for deg og labradoren din, siden den er så all-sidig. Hva med jogging, svømming, fotturer eller sykling? Labradoren er sannsynligvis med på det meste!

Hvis du er interessert i hundesport, kan du trene labradoren din til å konkurrere i agility, rallylydig-het, freestyle eller lydighet.

Siden denne rasen elsker mat, har den også en tendens til å bli overvektig. Det er derfor ekstra vik-tig med daglig mosjon, men man må også passe på fôringen.

Pelspleie

Pelsen er kort og tett, uten bølger eller krøller. Pelsen føles hard, og er en utmerket beskyttelse mot vær, vind og vann. Den beskytter og isolerer i nesten all slags vært. Den røyter en del, og det kan være lurt å børste hunden regelmessig. Bading skjer ved behov.

Trening

Labrador retriever er en utrolig lettrent rase. De liker å trene med føreren, og jobber hardt for en godbit. Ettersom rasen er avlet for apportering, betyr det at de elsker å hente og bære. Derfor blir den også glad hvis den blir belønnet med leker i trening. Rasen skal oppdras med vennlighet og positiv forsterkning. Husk at rasen er utrolig matglad. Du bør derfor tenke gjennom om det er greit at den tigger ved middagsbordet. Hvis du ikke ønsker tigging ved bordet, bør du unngå at den får mat fra bordet fra den er liten valp.

Mange labradorer brukes i jakt, der deres spesialitet er apportering av fugl. Rasen jakter vanligvis ikke alene og streifer ikke. De har tett kontakt med føreren, som gir hunden signaler om hvor den skal plukke opp fugl som er skutt.

Størrelse og vekt

Hanner: 56-57 cm.

Tisper: 54-55 cm.

Vekt: 25-34 kg.

Farge

Labrador Retriever er ensfarget svart, brun eller gul. En variant av det gule er en helt mørk gylden farge, populært kalt "reverød".

Spesielt for rasen

Labrador Retriever er avlet i to linjer. En brukstype, også kalt jaktlabrador, og en utstillingstype. Det er bare en type beskrevet i rasestandarden, men det er en markant forskjell mellom linjene. I tillegg er det en linje som kombinerer de to, kalt «dual purpose». Brukslinjer avles vanligvis for bruksegenskaper, mens utstillingslinjer avles for utseendet, samtidig som man tar hensyn til bruks-egenskaper. Hvilken type som passer for deg avhenger av hvilket liv du kan tilby din labrador.

En labrador elsker vann, året rundt. Dette betyr at de kan være utsatt for hot spot (såkalt våtek-sem) og vannhale. Du kan forebygge hot spot og vannhale ved å tørke hunden grundig etter at den har vært i vannet, slik at den ikke er kald og fuktig over lengre tid. Det kan være lurt å bruke vann-absorberende dekken eller liggeunderlag.

Arvelig sykdommer

Labrador er en relativt sunn rase. Det er noen arvelige sykdommer i rasen som man bevisst prøver å avle vekk. Hvis du kjøper en labrador retriever med stamtavle, kan du se i stamtavlen hva hun-dene i linjene er testet for, samt resultatene.

De typiske arvelige sykdommer i rasen er:

Det er viktig at du sjekker i linjene at de er fri for disse sykdommene før du velger en valp.

Mat

Når du velger fôr til labrador retriever, er det viktig at du velger et fôr som tilfredsstiller alle dens behov. Det er spesielt viktig at valpen får riktig mat det første året, da det er av stor betydning for om den utvikler leddsykdommer. Velg et fôr som passer hundens størrelse og aktivitetsnivå. Siden en labrador har en tendens til å bli overvektig, er det viktig at du følger med på hunden din og sør-ger for at den ikke blir tykk. Å være overvektig kan føre til leddproblemer, diabetes og hjertesyk-dom. Hvis du er i tvil om hvilket fôr hunden din trenger og hvilken mengde, kan du alltid kontakte veterinæren din og spørre.

Type

Apporterende jakthund, selskapshund

Fem fakta om Labrador-retriveren

 1. Labradorens vannavvisende pels og muskuløse kropp er perfekt for utendørsaktiviteter, som tu-rer i fjellet, camping og aktiviteter i vann.
 2. Labradorer kommer i tre farger: svart, gul og brun.
 3. Labradorer elsker vann – en vanndam av enhver størrelse vil tiltrekke seg en labrador, og gjørme anses nærmest som moteriktig tilbehør for denne krabaten.
 4. Labrador elsker mat og har en tendens til å bli overvektig, så hold øye med hundens vekt.
 5. Labradorer er avlet i to linjer. En jaktlinje og en utstillingslinje.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!