Pomeranian

Denne lille hunden med sitt skjønne reve-ansikt er kompakt, aktiv og smart. Utover å være usedvanlig fluffy og søt, er det en ekte familievenn med vakthundinstinkter og en interessant historie.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Pomeranian, også kjent som pomme eller pom, er en hunderase av Spitz-typen som er oppkalt etter Pommern-regionen i Nordvest-Polen og Nord-Øst-Tyskland. De opprinnelige pomeranian veide 9–13 kg, som er mye større enn de pommer vi kjenner i dag.

Rasen ble populær i Storbritannia etter at dronning Victoria ble forelsket i en pom mens hun ferierte i Italia. Hun hadde med seg en hjem, og rasens popularitet økte kraftig. Etter denne tid har størrelsen blitt avlet gradvis ned mot den bitte lille hunden vi i dag kjenner som pomeranian eller pomeraner.

Navnet pomeranian ble ikke akseptert av tyskerne før i 1974, som inntil da brukte det generiske navnet «tysk spitz» på rasen. I mange land er de fremdeles kjent som Zwergspitz (dverg-spitz).

Temperament

Pomeranian er kanskje en av de minste hundene i dyreriket - men deres personlighet er alt annet enn liten. De har et stolt og glamorøst utseende med en ekstrovert, smart og livlig personlighet. De har temperament, og pleier ikke å være redde for fremmede eller andre dyr. Den lille pommen er rolig og lett å leve med - den liker å sitte i fanget, i tillegg til å gå turer eller leke i hagen. Men husk at denne lille hunden har en tendens til å bjeffe. De er utmerkede vakthunder og vil bjeffe på det den oppfatter som å være utenom det vanlige. Du gjør lurt i å lære dem å slutte å bjeffe på kommando, eller de kan fortsette hele dagen.

Aktivitetsnivå

Pommer har mye energi og liker å gå turer. Til tross for at de er små, trenger pomeranian regelmessig trening og trives med trening. De er veldig intelligente, liker å lære triks, og deltar ofte i hundesport som agility, freestyle, rally og sporing. Dessverre sitter mange av disse hundene lengre deler av dagen i moteriktige vesker – det har de ikke behov for! Pommen er lykkeligst når den får gå på lange turer, jage blader og leke med andre små hunder. De liker å møte nye mennesker og utforske nye severdigheter og lukter.

Pelspleie

Pomeranian har en stor pels med dobbelt hårlag. Underulla er myk og tett; dekkhårene lange og rette med en grov tekstur. Du må regne med en god del pelsstell når du har en pomeraner. Den må børstes regelmessig og hyppig. Pommer røyter moderat, men hvis du børster pommen din flere ganger i uken, bør ikke røyting være noe stort problem.

Trening

Pomeranian er intelligente, noe som gjør dem enkle å trene. Men de vil bare ta ordre fra folk de respekterer - så hvis du vil at opplæringen skal være vellykket, er det viktig å være konsekvent, sette faste grenser og etablere deg som lederen i forholdet. Hvis du ikke etablerer deg som topphund i husholdningen din, vil pommen din mer enn gjerne overta!

Størrelse og vekt

Pomeranian er en toy-rase - og de er virkelig små. Gjennomsnittshøyden for en fullvokst Pom er bare 18–23 cm. Vekten er vanligvis mellom 1,3–3,1 kg for både hannhunder og tisper.

Farge

Fargene på pomeranian er varierte, og faktisk er alle farger, nyanser og kombinasjoner tillatt.

Spesielt for rasen

Disse små hundene er mye større i hodet enn de er i kroppen, og de har motet til mye større hunder. Noen ganger kan dette føre til at de oppfører seg dominerende overfor mye større hunder enn dem selv. Hvis de er ordentlig sosialisert med andre hunder og dyr, kommer de generelt ganske godt overens med dem.

Arvelig sykdom

Totalt sett er pomeranian en sunn rase. Men akkurat som enhver annen rase, er pommer utsatt for visse helseproblemer - og som en ansvarlig hundeeier, bør du være klar over dem. Noen vanlige helseproblemer hos pomeraner inkluderer følgende:

Du bør også være klar over at rasen er mer utsatt for å få tannstein og bør rense tennene i narkose ofte de mest utsatte individene må gjerne rense 3-4 ganger i året. Dette kan det være greit å vite når man legger budsjett for hundeholdet sitt.

Mat

Akkurat som for alle raser, må mengden mat være basert på hundens størrelse, vekt og generelle helse. Men enda viktigere, siden det er en aktiv hund, må kalori-inntaket matche hundens aktivitetsnivå. Gjør alltid det som er best for hunden din, og konsulter veterinæren din hvis du er i tvil.

Type

Selskapshund

Fem fakta om pomeraneren

1. Pomeranian er en hunderase av Spitz-typen som er oppkalt etter Pommern-regionen i Nordvest-Polen og Nord-Øst-Tyskland.

2. De originale pomeraneren veide 9–13 kg, som er mye større enn de pommer vi kjenner i dag.

3. Pommer har et stolt og glamorøst utseende med en ekstrovert, smart og livlig personlighet.

4. Rasen er intelligent, liker å lære triks og deltar ofte i hundesport som agilty, freestyle, rally og sporing.

5. Pomeranian har en fluffy pels med dobbelt hårlag. Den krever mye pelsstell.

Hvilken hunderase passer deg best?

Ta testen

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen!