Puddel

Puddelen er en av de eldste hunderasene som er utviklet spesielt som apporterende vannhund. De er livlige, aktive og sjarmerende hunder med humoristisk sans, og blir sett på som en av de mest intelligente rasene i verden. Alt dette gjør puddelen til en utmerket familiehund.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Pudler er en gruppe hunderaser som består av; storpuddel, mellompuddel, dvergpuddel og toypuddel. Puddelen er spesielt utviklet som apporterende vannhund, og dette er grunnen til den spesielle pelsen og løveklippen; den tykke, krøllete pelsen ble klippet på en måte som lot dem svømme med minst mulig motstand, men som samtidig holdt brystkassen og leddene varme. På grunn av sin bakgrunn er rasen gode svømmere.

De fleste historikere er enige om at puddelen har sin opprinnelse i Tyskland, men ble utviklet til egen rase i Frankrike. Franskmennene brukte den større storpuddelen til andejakt, og mellompuddelen til å snuse opp trøfler i skogen. De mindre pudlenes viktigste jobb var å tjene som selskap for adelen og den velstående handelsmannsklassen. Rasen ble tenkt på som Frankrikes nasjonalhund, og hadde status som selskapshund. Puddelen har fremdeles den statusen i dag – de er elsket over hele verden, og er jevnlig rangert som en av de mest populære hunderasene.

Temperament

Pudler er kjent som en svært intelligente, energiske, glade og omgjengelige raser. De er livlige, aktive hunder som elsker fart og moro, og som har humoristisk sans. De krever både fysisk og mental aktivisering. Pudler elsker familiene sine og trives med oppmerksomhet, og de må gradvis tilvennes å være alene hjemme. Det er mangle likheter i rasegruppen, men det er også noen mindre forskjeller i adferd. Storpudler er aktive og energiske, men de har en tendens til å være mer reserverte enn de andre variantene. De mindre variantene har en tendens til å bjeffe mer enn de større.

Aktivitetsnivå

Pudler er aktive hunder som trenger daglig mosjon tilpasset deres energinivå. De liker alle slags aktiviteter, og de liker å jobbe. De er nysgjerrige, og elsker å utforske nye steder. Svømming er god trening for dem, og de fleste pudler elsker å være i vann. Siden de har bakgrunn som jakthund liker de å apportere, så å kaste leker eller baller som de kan apportere, er god trening for både kropp og sinn.

Pelspleie

Pudler har myk, vakker, krusete og tett pels uten underull. Puddelen må børstes hver dag for å fjerne løshår, skitt og floker, og man må klippe selv eller ta med hunden til hundefrisør hver sjette til åttende uke. De kan behøve et bad mellom frisørtimene. Husk at du må trene hunden på å bli badet og klippet, og jo tidligere du begynner, jo bedre.

Dersom man i lengre perioder ikke steller pelsen på denne rasen, kan man påføre hunden lidelse grunnet store pelsknuter og hudinfeksjoner. Rasen røyter så å si ikke, noe som gjør den til et godt valg for personer med allergi. Siden pudler kan ha mange ulike sportsklipp kan to pudler med ulike frisyrer se ut som hunder av ulike raser. Når man skal stille ut pudler klipper man de i utstillingsklipp. Den er fem godkjente utstillingsfrisyrer; kontinental løveklipp, engelsk løve, valpeklipp, valpeløve og toilette 60. Det finnes heldigvis mange puddelfrisyrer å velge mellom i tillegg til disse frisyrene.

Trening

Pudler er intelligente og lettlærte – de blir sett på som en av de mest intelligente rasene i verden. De elsker å lære og få full oppmerksomhet. Lær dem gjerne å hente avisen og hente tøflene dine. Rasen bør sosialiseres tidlig i ulike miljø og med andre personer og hunder, så pass på at oppdretteren har gjort en grundig jobb – som du selvsagt må videreføre selv!

Pudler er smidige og grasiøse, så vel som smarte, og liker en rekke ulike hundesporter som agility, lydighet og spor. De er flinke til vannapportering, og konkurrerer også i rallylydighet og jaktprøver for retrievere. Pudler er sosiale og menneskekjære, så hvis du har positive og morsomme treningsmetoder vil de gjerne samarbeide. Pudler bør alltid trenes med positiv forsterkning og aldri med straff.

Størrelse og vekt

Alle puddeltyper skal være kvadratisk bygget, men en lang, elegant hals og rett rygg. De har ulik høyde og vekt avhengig av type.

Stor: 45-62 cm, 15-26 kg

Mellom: 35-45 cm, 7-15 kg

Dverg: 28-35 cm, 3-7 kg

Toy: 20-28 cm, 2-3 kg

Puddelens pels kommer i mange farger, som aprikos, svart, brun, grå, rød og sølv. Rasen har krøllete og ullaktig pels.

Spesielt for rasen

Puddelen har en pels som trenger mere pleie enn for andre raser. Den er en utmerket familiehund som liker å være sammen med både mennesker og andre hunder. Som tidligere nevnt, er puddelen aktiv og liker å få all oppmerksomhet.

Arvelige sykdommer

De fleste pudler lever et langt, lykkelig og sunt liv takket være innsatsen til dedikerte og ansvarlige oppdrettere, som jevnlig tester avlsdyr. Men alle hunder kan potensielt utvikle arvelige sykdommer, også pudler.

Her er noen sykdommer som kan forekomme hos pudler:

Mat

Hvor mye hunden din spiser avhenger av størrelse, alder, kroppsbygning og aktivitetsnivå. Hunder er individuelle, akkurat som mennesker, og ikke alle trenger samme mengde mat – spør veterinæren din om råd. Noen pudler er disponert for å bli overvektige, så følg med på hundens kaloriinntak og vekt.

Type

Selskapshund

Fem fakta om puddelen

 1. Puddelen er en utmerket familiehund som går godt overens med andre hunder, katter og fremmede, og de er lette å trene.
 2. Det sies at puddelen er et resultat av krysninger mellom flere europeiske vannhunder, inkludert spanske, portugisiske, franske, tyske, ungarske og russiske vannhunder.
 3. Pelsen til puddelen krever mye stell for å holde seg fin og flokefri. Hvis du vil spare penger på klipping, kan du lære å gjøre det selv, men det tar mye tid og krefter.
 4. De spesielle frisyrene som man ser på puddel-utstillinger, er en arv fra tiden som jakthund. Den tykke, krøllete pelsen ble klippet slik at de kunne svømme, men holdt også brystkassen og leddene varme.
 5. Puddelen er virkelig smart, men intelligensen kan overføres til stahet, så vær vennlig men bestemt i treningen.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!