Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback er en lojal og intelligent familiehund som lett gjenkjennes på grunn av sin «ridge», en kam av hår som vokser i motsatt retning av resten av pelsen på ryggen. Selv om rasen ble kjent i sitt hjemlige Afrika for sin dyktighet til å spore løver, er ridgebacks i dag høyt verdsatte hunder hvis eiere må være forberedt på å takle en uavhengig hund som har en iboende driv etter å jage etter bytter.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Rhodesian ridgeback, også kjent som bare «ridgeback» eller som afrikanske løvehunder, er en hunderase avlet i det sørlige Afrika. Her ble den avlet frem av afrikanske bønder, som blandet europeiske hunder med innfødte hunderaser. Det var behov for en rask, sterk, holdbar og modig hund som ville trette ut byttedyr (spesielt løver) og fungere som en vakthund.

Rasen ble offisielt etablert i 1922 av en mann ved navn Francis Barnes. Noen år senere ble hunden registrert av den sørafrikanske kennelklubben, og navnet ble endret fra Rhodesian Lion Dog til Rhodesian Ridgeback. Navnet kommer fra kammen med bakvoksende hår på rasene. Ordet «ridge» på engelsk betyr «åskam».

Temperament

Rhodesian ridgebacker er kjent for å være lojale og intelligente med vakt- og jaktinstinkter. De er viljesterke og selvsikre hunder som beskytter eierne og familien sin. De krever en kjærlig og konsekvent oppvekst og riktig sosialisering, og er derfor ikke det beste valget for uerfarne hundeeiere. Til tross for at de er ekstremt atletiske, er de også følsomme.

Aktivitetsnivå

Rasen er hovedsakelig en selskapshund som er energisk og aktiv, men med trening blir den generelt en rolig og stille hund. Rhodesian ridgeback krever mye trening, og alle som tenker på å skaffe seg en, bør like å være utendørs. Det er en hund som er ideell for løping, sykling og fotturer - en virkelig langdistanseløper. Rasen kan tilpasse seg en rekke livssituasjoner, inkludert leiligheter, hvis de aktiviseres på riktig måte.

Pelspleie

Ridgebackens kjennetegn er hårkammen som løper langs ryggen i motsatt retning fra resten av pelsen. Pelsen er kort krever ingen spesiell pleie.

Trening

Rhodesian ridgeback er en kraftig og atletisk hund som kan være sta og ha mye egen vilje. På grunn av sin bakgrunn trenger denne rasen å begynne med trening i ung alder, og hvis du er konsekvent og rettferdig, kan dere nå langt med treningen. Men de trenger også mental stimulering; en lei ridgeback blir fort destruktiv. Hold treningsøktene dine korte og interessante, det gjør ikke noe at du slutter tidligere enn planlagt, så lenge hunden din er entusiastisk når dere avslutter.

Størrelse og vekt

Hanner: 63–69 cm

Tisper: 61–66 cm

Vekt: 30–38 kg

Farge

Lys til rød hvetefarget med en pels som er kort og tett. Noen hvite tegninger kan forekomme.

Spesielt for rasen

En Rhodesian ridgeback bruker litt tid på å modnes, og er kjent for å være veldig intens som valp og unghund. Hvis du tenker på å skaffe deg en, er det viktig å vite at den trenger mye trening som valp. Vær forberedt på å delta på flere lydighetskurs i løpet av hundens første år.

Arvelig sykdom

Rhodesian ridgebacks er vanligvis sunne hunder, og ansvarlige oppdrettere screener hundene sine for hofte- og albueleddsdysplasi (HD/AD) og øyelyser avlsdyrene før bruk. Noen hudproblemer forekommer, og en liten prosent er født med Dermoid sinus. Det pågår forskning på sykdommen, og forhåpentligvis kan den avles bort i løpet av de kommende årene.

Andre sykdommer som er kan forekomme i rasen er:

Disse kan testes med DNA-tester.

Mat

Ridgebacker trives med hundemat av god kvalitet, og typen fôr bør være tilpasset hundens alder og aktivitetsnivå. Ridgebacker legger lett på seg, og er kjent for å kunne forsyne seg fra kjøkkenbenken, så pass på å ikke la søndagssteken stå uten tilsyn. Følg med på hundens vekt, og ta kontakt med veterinæren din hvis du er bekymret for hundens hold.

Type

Selskapshund

Fem fakta om Rhodesian ridgeback

 1. Det første du legger merke til er vanligvis den karakteristiske kammen av hår som går nedover ryggraden og gir rasen sitt navn.
 2. Ridgebacken har sin arv fra en blanding av europeiske jakthunder og afrikanske hunder.
 3. Ridgebacker er viljesterke og selvsikre hunder som beskytter sine eiere og familier.
 4. De krever mye trening og veiledning, og på grunn av dette er de lite egnet for uerfarne og førstegangseiere.
 5. Rhodesian ridgeback trenger både fysisk og mental trening. En lei ridgeback kan bli veldig destruktiv.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!