Rottweiler

Rottweiler, noen ganger også kalt «rottis», er en vakker og lojal hund med sterke vokterinstinkter. I dag er de populære familiehunder og turkamerater, så hvis du leter etter et nytt familiemedlem som vil elske deg til månen og tilbake, kan dette være hunden for deg.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Rottweilerens historie strekker seg helt tilbake til det gamle Roma, der molosserhundene ble brukt av romerne for å drive flokkene av dyr som skulle bli mat for hæren da den marsjerte gjennom Europa. Mens hæren reiste, paret de romerske hundene seg med innfødte hunder som la grunnlaget for nye raser. I byen Rottweil i Sør-Tyskland ble en av disse blandingene til rasen vi i dag kjenner som rottweiler. Den ble brukt av slaktere for å vokte og drive storfe til markedet, dra vogner og for å passe på dagens overskudd. Over tid utviklet rottweileren seg til en utmerket vakt- og storfehund.

I moderne tid begynte rottweilerne å bli brukt i politiarbeid, som de var godt egnet til med sin stabile psyke og sin fryktløse innstilling. Etter andre verdenskrig begynte rasen å vokse i popularitet. Dens intelligens og evne til å vokte har alltid vært verdsatt, og gjennom målrettet avl har den også blitt et elsket kjæledyr - ikke bare som en vakt- og politihund, men også som familiemedlem.

Temperament

Personligheten til en rottweiler er en blanding av en lojal, standhaftig vakthund og en utrolig kjærlig kompis. Selv om rottweilere noen ganger har rykte for å være aggressive, er en godt avlet og trent rottweiler rolig og selvsikker. Den er vanligvis reservert mot fremmede, men aldri sky eller fryktsom. Som alle hunder er rottweilere enkeltindivider, og deres personlighet spenner fra alvorlige og tilbaketrukne til tullete, morsomme og kjærlige. Noen er hunder holder seg strikt til én person, mens andre øser ut sin kjærlighet i øst og vest, nord og sør.

Rottweilere er veldig hengivne og lojale mot familien, men siden de har et naturlig instinkt for å beskytte de rundt seg, kan de vise takter til dette overfor de som ikke oppfattes som en del av familien. Spesielt hannhundene kan være litt dominerende. Begynn å trene og veilede rottweiler-valpen med det samme den flytter inn hos deg, så vil dere være beste venner resten av dens liv.

Aktivitetsnivå

Som arbeidshund er denne rasen vant til å jobbe lange harde dager, og de liker å trene både fysisk og mentalt. Når det er sagt, tilpasser de seg godt til hjemmelivet og kan holde seg i form og være tilfredse med «bare» daglig trening. Varier aktivitetene mellom gåturer, løp og lengre turer i skog og mark. Hvis du gjør det, får du en fornøyd hund som også gjerne tar en pause med deg i sofaen.

Pelspleie

Rottweiler har en dobbel pels med dekkpels og underull. Den er kort, tett og enkel å stelle. Dekkpelsen er mellomlang, grov, tett og fast. Hunden røyter litt, mer om våren og høsten. Børste rottweileren din iblant ganger for å forhindre for mye felling, og bade den ved behov.

Trening

Som nevnt har rottweileren et sterkt vaktinstinkt. Men i det rette hjemmet, med tidlig sosialisering og trening, er den en fantastisk ledsager, en god vakt og en allsidig hund. Rottweiler trenger omfattende og kontinuerlig sosialisering for å være en god familiekamerat, og trening må starte tidlig mens den er valp. Dette er en svært lærenem hund, så start tidlig og prøv å utsette den for så mange situasjoner du kan allerede tidlig. Rottweilere elsker å jobbe og vil lykkelig konkurrere i nesten all hundesport.

Størrelse og vekt

Rottweileren er massiv og muskuløs med en robust kropp. Høyden er ca. 61–68 cm for hannhunder og omtrent 56–63 cm for tisper. Vekten avhenger av høyden, men bør ligge rundt 50 kg for hanner og 42 for tisper.

Farge

Rottweiler er en staselig hund. Det er alltid svart med markeringer som er rødbrune i fargen. Markeringene vises over øynene, på kinnene, på hver side av snuten, på brystet og bena, og under halen.

Spesielt for rasen

På grunn av sin bakgrunn som vakt- og storfehund er det ingen overraskelse at rottweiler har utmerket seg som politihund, gjeterhund, servicehund og terapihund. Faktisk var de blant de tidligste politihundene, og er også å finne i militæret.

Arvelig sykdom

Rottweiler er generelt en sunn rase, men som alle hunder er de utsatt for visse helseproblemer. Dessverre er dette en av rasene som er mest berørt av hofteleddsdysplasi, en genetisk deformitet der hodet på lårbenet ikke passer ordentlig i hofteleddet. Dette drives det aktivt avlsarbeid for å forbedre. En annen sykdom som dessverre forekommer hyppigere hos rottweiler enn andre raser, er beinkreft. Her er noen andre lidelser å holde rede på:

Mat

Som med alle hunder, må mengden mat tilpasses individuelle faktorer, som vekt, aktivitetsnivå, alder og mer. Gi alltid hunden din fôr av høy kvalitet. Ikke la din rottweiler bli overvektig; overvekt kan føre til eller forverre leddproblemer som er vanlige i denne rasen, inkludert hofte- eller albue dysplasi.

Type

Brukshund

Fem fakta om Rottweiler

 1. Rottweilerens historie strekker seg helt tilbake til det gamle Roma, og ble brukt av romerne for å drive flokkene av dyr som skulle bli mat for hæren da den marsjerte gjennom Europa.
 2. I byen Rottweil i Sør-Tyskland fikk rasen de trekkene vi kjenner i dag, og dette er også byen de er oppkalt etter.
 3. Rottweilere er veldig kjærlige og lojale mot familien, men siden de har et naturlig instinkt for å beskytte sine nærmeste, kan de være noe aggressive overfor fremmede.
 4. Rottweileren trenger kontinuerlig sosialisering for å være en god familiekamerat, og trening bør starte i tidlig valpetiden.
 5. Rasen var en av de tidligste politihundene, og er fremdeles en vanlig service- og terapihund.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!