Schæferhund

Schæferhunden er den mest brukte hunden i verden, og det er en grunn til dette. Det er en allsidig og lærerik rase som passer inn i både den aktive familien og den entusiastiske hundetreneren. Med sitt vakre ytre og utrolige arbeidsmoral, er den en utmerket treningskompis.

Kjappe fakta

Bakgrunn

Ulvelignende fårehunder har eksistert i Tyskland sannsynligvis siden 800-tallet. De kunne se veldig forskjellige ut, og kom i mange farger, former og størrelser. I 1871 startet den prøyssiske marskalken Max von Stephanitz målrettet avl av det som senere skulle bli schæferhunden. Gjennom et unikt avlsprogram skapte han sammen med en gruppe andre oppdrettere en allsidig avlshund. Målet var å lage en modig tjenestehund med et lojalt, utholdende og stabilt sinn for politi og militæret. Schæferhunden var en populær hund under kriger og historisk er den mest kjente av dem trolig Adolf Hitlers tispe "Blondi".

I dag er rasen en populær brukshund og også en favoritt som familiehund. Denne tyske gjeterhunden har vært på topp 10 av de mest populære rasene i Norge i flere år.

Temperament

Schæferhunden er trofast, pålitelig og hardtarbeidende. Rasens motstandskraft og selvtillit er imponerende. Rasen er intelligent og elsker å jobbe med mennesket sitt. Den aksepterer nye utfordringer raskt og passer for de aller fleste oppgaver. En schæfer elsker mennesker og er lojal mot sin eier. Den er nysgjerrig, men også våken av natur. Den er glad for å ta kontakt, men er sjelden påtrengende. Schæferhunden er en populær hund både hos politiet og militæret.

Aktivitetsnivå

Schæferhunden er opprinnelig en gjeterhund og avles derfor for å holde god kontakt med eieren sin. En gjeterhund er en arbeidshund og den trenger aktivisering. Den er glad for å bevege seg og følger villig eierens kommandoer. Den er sjelden fornøyd med små turer i boligkvarteret, selv om det kan fungere greit i en liten periode, er en gjeterhund en hund som trenger et aktivt liv. Den krever mye stimulering, helst i form av både mental og fysisk trening.

Pelspleie

Pelsen er tett og middels lang med underpels. Schæferen røyter en del, så vanlig børsting kan være en fordel. Selv med børsting, vil du nok finne hundehår i hjemmet. Den tette pelsen beskytter godt i all slags vær.

Trening

Schæferen er utrolig mottakelig for trening, helt ned i en alder av 8 uker. God sosialisering og positiv forsterkning er viktig. En schæfer krever faste rammeer og klare beskjeder, men all trening og utdanning skal være basert på positive metoder.

Størrelse og vekt

Hanner: 60-65 cm.

Tisper: 55-60 cm.

Vekt: 25-40 kg.

Farge

En schæfer kan være svart / brun i forskjellige nyanser, svart og ulvegrå.

Spesielt for rasen

Schæferhundene er delt inn i to linjer - en brukslinje eller arbeidslinje, og en utstillingslinje. Utstillingslinjen kalles også avlslinje. Vanligvis er brukslinjene litt lettere og mer smidige og avlet for sine arbeidsegenskaper. Avlslinjer avles på utseende og for utstillingsformål, og dette betyr at de typisk er litt større, mer massive i kroppen og litt skrånende i ryggen. Hvilken type som passer for deg, avhenger av din hverdag og dine aktiveringsalternativer. Det er alltid en god idé å møte flere individer i rasen før du bestemmer deg for hvilken linje du vil ha. Tenk også på hvilke helseutfordringer de forskjellige linjene kan ha.

Arvelig sykdom

Populariteten til schæferhundene har dessverre ført til helseutfordringer. Før du kjøper en schæfer, er det viktig at du grundig undersøker helsen til foreldredyrene og linjene. Her er en stamtavle et godt verktøy.

Typiske arvelige sykdommer er:

Mat

Når du velger fôr til schæferhunden din, er det viktig at du velger et fôr som tilfredsstiller alle behovene. Det er spesielt viktig at valpen får riktig mat det første året, da det er av stor betydning hvis den utvikler leddsykdommer. Velg et fôr som passer hundens størrelse og aktivitetsnivå. Schæferhundene kan ha en tendens til panostitt i løpet av barndommen, en steril betennelse i de store beinene. Forsikre deg om at kalsium / fosfor-forholdet passer til hunden din, og hold valpen slank. Hvis du er i tvil om hvilket fôr hunden din trenger og hvilken mengde, kan du alltid kontakte veterinæren din og spørre.

Type

Hyrde og storfehund

Fem fakta om den schæferhunden

 1. Schæferhunden er aktive og intelligente hunder. De må holdes opptatt med å lære, leke og jobbe
 2. Schæferhunden er blant de mest populære rasene i verden,
 3. Disse hundene røyter mye! På engelsk heter de German sheperd – og for moro sier noen eiere at de har en German shedder (røyter). Kjøp en god støvsuger – du kommer til å trenge den!
 4. En schæfer elsker mennesker og er veldig lojal mot sin eier.
 5. Schæferhunden var en populær hund under kriger, og den mest kjente av rasen er trolig Adolf Hitlers tispe "Blondi". Hun døde sammen med ham i bunkeren da 2. verdenskrig var over.

  Hvilken hunderase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen!