Bengal

Hvis du ønsker en intelligent og energisk katt som minner om leoparder og asiatisk jungel, så er bengalkatt det riktige valget. Hvis du er klar for en utfordring da!

Kjappe fakta

Bakgrunn

Skjønnheten og selvstendigheten til villkatter har alltid fascinert folk, og har fått dem til å gjøre dumme ting som å fange ville dyr, slik som ozelot og geparder, for å prøve å temme dem. Det har aldri lyktes. Men en som lykkes var en amerikaner kalt Jean S. Mill som startet et oppdretterprogram med bengalkatter. Hun paret små asiatiske leopardkatter og

amerikansk korthår. Målet hennes var å lage leopard-lignende katter som hadde et vennlig gemytt lik huskatter. Resultatet ble bengalkatten. Den nye rasen fikk navnet fra det latinske navnet på asiatisk leopardkatt, felis bengalensis. Bengalkatt ble godkjent som egen rase av The International Cat Association i 1986.

Personlighet

Bengalkatten er veldig intelligent, aktiv og nysgjerrig. De er morsomme å leve med, men man må huske at de trenger mye interaksjon og aktivisering. Derfor er de ikke en katt som passer for alle, særlig hvis du ikke har hatt katt tidligere. Men hvis du har erfaring, kunnskap og liker en utfordring, er bengalkatten en fantastisk katt å ha i familien.

De elsker å klatre så de har stort behov for plass i høyden. Ulikt andre katter så liker de å leke med vann. Du bør ikke bli overrasket hvis de blir med deg i dusjen eller i badekaret. Siden de er veldig intelligente så liker de utfordringen og oppmerksomheten de får ved klikkertrening. Det er fint å gi dem utfordringer og mental aktivisering som øker livsgleden ved å lære dem triks og leker. Gi dem interaktive leker eller aktiviseringsleker hvor de må finne ut hvordan de kan få tak i belønningen, som kan være tørrfôr eller godbiter.

Med en bengal så får du en selvsikker katt, pratsom og alltid klar for moro. De er hengivne og elsker alle i familien, og gjør mye for å få oppmerksomhet. De fleste bengalkatter kommer også godt overens med andre kjæledyr, som for eksempel hunder.

Utseende, størrelse og vekt

Bengal er en medium stor- til stor katt. Fullvoksne hanner veier rundt 4,5 – 7 kg, hunner 3,5 – 4,5 kg. Det finnes rapporter om enkelte uvanlig store hannkatter som veier så mye som 10 kg. De er atleter med en sterk, muskuløs kropp med medium lange bein og store, runde poter. Hodet er bredt og kileformet med avrundede konturer, små til medium store ører og store, ovale øyne. Halen til bengalkatten er tykk med en avrundet, sort haletipp.

Farge

Bengalens pels er kort med et vakkert flekket- eller marmormønster (tabby), med ulike farger, som gyllen, brun, rust, oransje og elfenben. Det er kun brun, sølv og snø som er godkjente fargevarianter. Noen katter har vakre rosetter eller flekker som består av flere farger. Når den ruller på rygg ser man den karakteristisk flekkete magen.

Pelspleie

Pelspleie er veldig enkelt på denne rasen. Den korte og myke pelsen trenger bare ukentlig børsting for å redusere hårballer og hybelkaniner i hjemmet. Og bengalkatten elsker å bli børstet.

Spesielt for rasen

Den intelligente bengalen elsker klikkertrening, aktivitetsleker, å hente ting og å lære triks. Hvis de kjeder seg kan de ødelegge ting, klatre på møbler eller åpne skuffer for å lete etter leker eller mat.

Arvelige sykdommer

Som ved alle kjøp av dyr, må du passe på at du kjøper fra en seriøs oppdretter. Bengaler er generelt en frisk rase, men det finnes enkelte kjente sykdommer I rasen. Her er noen:

Mat

De trenger et balansert høyprotein fôr siden de er så aktive og energiske. Spør veterinæren om råd for å finne fôret som passer din katt best. De er også flinke jegere dersom de får være ute, så da vil de også finne mat på egen hånd.

Fem fakta om bengalkatte

 1. Pelsen til bengalkattene kan være skimrende, det ser ut som de er sprayet med glitter eller gullstøv
 2. Vær på vakt hvis du har et akvarium, da bengalkatter kan prøve å fiskelykken.
 3. Når det gjelder barn så går bengalkatter greit sammen med småbarn, men de trives best sammen med eldre barn.
 4. En britisk kvinne betalte over 50 000 dollar for en bengal i 1990, noe som gjør at de kalles “katteverdens Rolls Royce”
 5. Bengaler er den eneste tamkatten med samme mønster, eller rosetter, som leoparder, ozeloter og jaguarer.

  Hvilken katterase passer deg best?

  Ta testen

  Vil du snakke med en veterinær om valget av katterase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

  Last ned appen