Labradoren Fix kom til oss som ettåring for halthet i høyre bakbein etter lek to dager tidligere. Grundig klinisk undersøkelse av ortoped viste smerter fra høyre hofteledd.

Det ble tatt røntgen, og deretter utført CT-undersøkelse av hoftene. CT-bildene ble avlest av diplomat i radiologi, som ga dårlige nyheter; forandringene var trolig forenelig med en svulst i hofteleddet. Det var mindre sjanse for godartede årsaker, som traumatisk skade eller beincyste.

For å undersøke om dette virkelig kunne være en svulst, tok vi finnålsbiopsier fra hofta, vha ny CT-undersøkelse. Dessverre er beinsvulster svært harde, så nålbiopsiene ga oss ikke klare svar.

Fix hadde på dette tidspunktet veldig vondt i hofta si, til tross for smertelindrende og betennelsesdempende medisiner. Det ble besluttet å operere ut svulsten, og dermed deler av hofteleddet, og erstatte den med en hofteprotese.

Operasjonen var svært vellykket, og Fix var raskt tilbake på beina. Knokkelen ble sendt til videre analyse og det ble bekreftet at forandringen som ble sett, var en primær beinsvulst (osteosarkom). Kirurgen gjorde en god jobb, og hele svulsten var fjernet.

Osteosarkomer er vanligvis svært aggressive svulster, som raskt sprer seg til bl.a. lungene, og oftest behandler vi med cellegift etter operasjon, eller med strålingsterapi (i andre land). 


I ettertid har Fix blitt nøye fulgt opp, og det er per i dag ikke funnet tegn til hverken gjenvekst eller spredning fra kreftsvulsten! 

 

Hunden Fix i farta med hofteprotese