En nybegynners guide til katter

Planlegger du å kjøpe en katt og vil vite mer om dette elskede kjæledyret? Det er noen karaktertrekk som det er nyttig å vite om for å skape gode relasjoner til ditt nye firbeinte familiemedlem

Katter er komplekse skapninger, akkurat som oss mennesker. Jo mer du vet om deres adferdsmønstre, jo mer kan det påvirke livskvaliteten til katten og styrke forholdet ditt til det nye familiemedlemmet. For å forstå litt mer av deres adferd, handlinger og instinkter, må du først bli kjent med noen av deres fremtredende karaktertrekk. De påvirker hvilke miljøer katten foretrekker, deres spisevaner og toalettvaner, samt på deres generelle sosiale behov.

Katter er jegere

Evolusjonsprosessen har formet katter til å være på toppen av næringskjeden som rovdyr og dyktige jegere. Jaktinstinktet slår inn ved noe så enkelt som bare lyden og synet av et byttedyr, en oppførsel som fremdeles i dag kan gjenkjennes i måten de handler og beveger seg på. Selv deres naturlige rytme og daglige rutiner påvirkes av deres jaktinstinkt. De er mest aktive i skumring og soloppgang, akkurat som sitt bytte.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er 100% kjøttetere

Som en vellykket jeger har katten aldri hatt behov for å supplere kostholdet med vegetariske alternativer. Evolusjonen har dermed gjort katter til 100% kjøttetere, som ikke kan overleve uten den næringen som finnes i kjøtt.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er territoriale

Akkurat som mange andre dyr, har katter territorier. I naturen er et territorium viktig for kattens grunnleggende behov. Det er derfor helt normalt hvis katten begynner å forsvare området sitt mot "inntrengere".

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er smidige skapninger

Siden katten er et så velutviklet rovdyr, har kattens kropp ved hjelp av evolusjonen blitt til et mesterverk når det kommer til koordinasjon, balanse, fleksibilitet og styrke. Det gjør det mulig for katten å jakte, klatre, hoppe og raskt unnslippe fare. Kroppene deres er bygget for rask eksplosiv aktivitet. Smidigheten gjør også at katten enkelt kan stelle seg, og holde pelsen ren og pen til enhver tid.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er svært følsomme for duft

Lukt, lyd og vibrasjoner som kan gå ubemerket hen av mennesker, kan lett merkes av en katt. De bruker luktesansen når de kommuniserer, definerer sitt territorium, og holder andre på avstand eller tiltrekker seg andre. Duften kommer fra kjertler rundt ansiktet og på kroppen, og noen ganger også fra urin og avføring.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er selvstendige

I motsetning til hunder trenger katter ikke andre av sitt slag for å overleve. De danner ikke en flokk, og det er ikke noe hierarki i gruppene. De vet hvordan de skal jakte, finne ly og forsvare territoriene sine. Katter vet også hvordan de skal holde seg rene, og om nødvendig holde seg i form for kamper og potensielle rømninger. Selv om de er fruktbare og har utmerkede morsferdigheter, er de ganske fornøyde med å være alene.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er årvåkne

For å unngå fare og fange mat når muligheten byr seg, må kattene kunne reagere raskt og riktig. Som ensom jeger mangler den støtten fra en flokk, noe som gjør den svært reaktive oppførselen til en nødvendighet. Det å være våken og få med seg tegn og dufter, er også et must for å overleve.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er emosjonelle

Det kan være vanskelig å se hvordan en katt har det, spesielt siden den ikke har ansiktsuttrykk på samme måte som for eksempel vi mennesker eller aper har. Katter er emosjonelle skapninger som føler glede, frustrasjon og frykt. For å overleve vil katten nøye studere miljøet rundt seg for å lære hvordan man skal oppføre seg og tilpasse seg det på en mest mulig effektiv måte. Den naturlige responsen på fare er å løpe bort og gjemme seg.

Hvordan påvirker dette deg?

Katter er tilpasningsdyktige

Til tross for at katten er ensom jeger, kan den fremdeles trives i forskjellige sosiale miljøer. Dersom det for eksempel er mye mat og ly tilgjengelig, vil katten ofte lære å tilpasse seg for å leve sammen i en større gruppe. Akkurat som katten endrer sitt daglige aktivitetsmønster og livsstil for å tilpasse seg eierne sine og tilgjengeligheten til mat. Katter kan også tilpasse seg til å ha forskjellige følgesvenner som hunder, mennesker og andre kjæledyr.

Hvordan påvirker dette deg?