Når du trenger mer, trenger du oss.

Historien om Jack

Border Collien Jack elsket å være med far på tur i skog og mark. Han løp, hoppet og herjet, og var alltid glad i leken. Men en dag skjedde det som ikke skulle skje; Jack falt plutselig sammen og kunne ikke stå på bakbeina sine, og han hadde store smerter. Eier kontaktet oss ved AniCura Dyresykehuset Bergen Sør, og vi tok imot Jack med det samme. Her fikk hunden både smertebehandling og pleie, før han ble henvist til MR-undersøkelse samme ettermiddag.Under ett døgn etter hendelsen var diagnosen klar; Jack hadde fått bruskemboli i ryggen.

Bruskemboli (FCE) er et infarkt i ryggmargen som fører til at nervene blokkeres og beina lammes. Skaden kan skje hos alle hunder, uten forutgående varseltegn. Jack var rett og slett bare veldig uheldig. Det finnes ingen behandling for FCE, kun støtteterapi i form av medisiner og opptrening for å lære å gå igjen.

Veterinær og smådyrspesialist Thomas Øyo var den som behandlet Jack. Sammen med oppstallingsteamet på dyresykehuset fikk han Jack innlagt for smertebehandling og overvåking på intensivavdelingen.

Da svaret på MR-undersøkelsen sto klart og korrekt diagnose stilt, ble dyresykehusets rehabiliteringsteam koblet inn. Dette bidro til at Jack, få dager etter at han hadde vært nesten lam, sto i vanntredemøllen på dyresykehuset, klar for sin første treningsøkt. Hos rehabiliteringsterapeutene fikk Jack foruten vanntrening, også fysioterapi, laserbehandling, samt mange øvelser han og matfar måtte gjøre daglig.

Bruskemboli er en sjelden skade, og ettersom den ikke kan opereres slik som ved prolapser, så vet man aldri på forhånd hvordan det vil gå med hunden. De fleste kommer seg med mye trening og tilrettelegging, mens noen vil aldri kunne gå igjen.

Jack var flink til å trene, og han var heldig, så etter tre uker med intens rehabilitering, klarte han igjen å fullføre sin første skogstur siden lammelsen.

Om behandlerne

Veterinær Thomas Øyo, som var den første som undersøkte Jack, er smådyrspesialist og autorisert akupunktør. Hans lange erfaring og kompetanse innen muskler- og nervelidelser var med på å gi Jack den riktige diagnosen.

På intensivavdelingen fikk Jack behandling av dyrepleiere som gav ham smertelindring, hjalp ham når han måtte på do, og sørget for at han lå mest mulig behagelig. Når en hund selv ikke klarer å bevege seg, er det viktig med mykt leie, og at man ofte ser til og skifter stilling på den for å unngå liggeskader.

Jack fikk utført MR-scanning hos VetScan. VetScan er dyresykehusets partner for bildediagnostikk utover røntgen, og de tilbyr CT- og MR-scanning på dagen ved akutte tilfeller, slik som for Jack. Et slikt samarbeid kan være forskjellen på liv og død for hardt rammede hunder, da man ved tilfeller som lammelser trenger raskest mulig diagnose for å kunne gi rett behandling. I Jacks tilfelle var dette trening.

Rehabiliteringsteamet ved dyresykehuset består av dyrepleier og rehabterapeut Merete Tvedt Låstad og hundemassør og rehabterapeut Sarah Arnesen. Sammen med Jacks matfar laget rehabteamet en treningsplan for Jack, for å hindre muskelsvekkelse og hjelpe hunden raskest mulig på beina igjen.

Å kunne ha et slikt tverrfaglig team som samarbeider med hverandre, var det som hjalp Jack til en rask diagnose, rett behandling og et fortsatt liv på turer med matfar i skogen.

Jack har fortsatt behov for trening, og blir kanskje aldri 100% frisk. Men han er smertefri og en glad hund som vil og kan være med på tur, og det er det viktigste for alle.

Vi ved AniCura Dyresykehuset Bergen Sør er glade for at vi kunne være tilgjengelige da Jack trengte oss som mest. Nå ønsker vi ham fortsatt god bedring!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.