Mange barn snakker i perioder ikke om annet enn hvor mye de ønsker seg hund. Å få et nytt firbeint familiemedlem er en lang forpliktelse og endrer familielivet, både positivt og negativt. Før du oppfyller barnets ønske, må du tenke nøye gjennom hva du sier ja til, sier Sasja Elisabeth Rygg, kommunikasjonsansvarlig i AniCura.
- Det første du må svare bestemt ja på, er dette; er familien vår klar til å forplikte oss til å ta ansvar for hunden de neste 10-15-årene? Hvis du nøler, så er det ikke noen god idé å si ja, sier Rygg.
BRA FOR BARN Å VOKSE OPP MED HUND
Veterinæren har ti års fartstid i yrket og har selv både hund og to barn. Hun forteller ivrig om de positive sidene hundehold kan ha for barnefamilier, men er tydelig på at hele familien må vite hva de går med på.
- Barn kan ha veldig godt av å vokse opp med hund. De lærer å ta ansvar og å vise omsorg for andre, de blir mer sosiale og tvinges til å være mer aktive enn de kanskje ellers ville vært. Samtidig er ikke barna nødvendigvis bevisst på ansvaret som følger med hunden, og til syvende og sist er det du som voksen som har hovedansvaret for hunden, uansett hvor mye de lover å bidra, sier hun.
Hun har følgende tips til spørsmål familien bør diskutere i plenum:
-Er dette et spontant ønske?
-Har vi tid nok til å være med hunden?
-Hva skjer når valpen blir voksen og ikke lenger bare er en søt, liten kosebamse?
-Hvem skal gå på tur med hunden minst 3 ganger om dagen?
-Hvilke kostnader innebærer det å skaffe seg hund? Forsikring, fôr, veterinær, kennel? Lommepengene til barna holder definitivt ikke.
-Hvor skal hunden være når vi er på ferie?
BRUK TID PÅ Å VELGE RIKTIG RASE
Hvis familien blir enige om at det er en god, gjennomtenkt idé å skaffe seg hund er noe av det første dere bør bruke tid på å undersøke hvilken rase som passer dere best.
- Valg av rase har mye å si for lynne, instinkter, aktivitetsnivå og bjeffing, for å nevne noe. Skal hunden være en «familiehund» eller skal den brukes til utstilling eller lydighetstrening? Har dere tid til å ta dere av pelsstell og ekstra runder med støvsugeren eller vil dere ha en lettholdt hund som ikke krever mye stell? Det er mye å tenke på utover utseendet til hunden. Søte, små valper blir jo til voksne hunder, og det er viktig å tenke over hvilken rase og kjønn som passer dere best. Det finnes masse informasjon på nettet, og det kan være lurt å oppsøke venner som har hunder og parker som har hundetreff for å se hundene i «aksjon» sier Rygg.
LABRADOR ELLER BORDER COLLIE? FORSKJELLENE ER STORE
Rygg trekker frem raser som Labrador, Golden Retriever, Cocker Spaniel, Bichon frisé og Cavalier King Charles Spaniel som eksempler på typisk lette familiehunder.
- Jakt og gjeterhunder, for eksempel fuglehunder og Border Collie, har instinkter for å arbeide, og disse rasene krever mer aktivisering og mental trening enn typiske familiehunder. Typiske vakthunder, som Dobermann og Rottweilere, kan oppfattes som aggressive, fordi de skal passe på «flokken» sin. Det kan føre til litt varsling og bjeffing, så tenk over dette på forhånd, sier hun.
Hvordan forbereder man barna på å få en ny valp hjem?
-Her er det mye man kan gjøre på forhånd. Oppsøk informasjon, les dyrebøker og la barna delta i forberedelsene, som innkjøp av utstyr og planlegging av «valpeoppdragelsen». Dersom det er greit for oppdretteren, er det en god idé å besøke valpen flere ganger før dere henter den hjem. Da blir valpene vant til barna og kjent med familien på forhånd. Hvis dere har venner eller familie med hund, kan dere gjerne passe hunden en ukes tid. Da finner dere fort ut av om dere virkelig er klar for å få hverdagen snudd på hodet, smiler hun.
Når valpen så er kommet hjem – hva gjør man da?
-En valp er som en liten baby. Valpen må få ro og tid til å bli vant til de nye omgivelsene. I begynnelsen er det veldig mye arbeid med en liten valp, men det danner grunnlaget for hvordan familielivet med hund blir. Det er stor forskjell på en fireåring og en åtteårings relasjon til hunder. Åtteåringen kan inkluderes mer og har større forståelse for valpens behov. Valpen bør skånes for de minste barna de første dagene, men må selvfølgelig få bli kjent med dem under oppsyn av voksne. Etterhvert kan det være fint for hele familien å delta på valpekurs. De eldre barna kan være med på lydighetstreningen av hunden, og vil få større forståelse for hvordan hunder fungerer, i tillegg til å knytte bånd til valpen og kjenne på ansvaret. De kan for eksempel øve på innkalling, båndtrening og enkel lydighetstrening. I tillegg bør barna hjelpes til å instruere venner om hvordan valpen skal håndteres; hva som er god og dårlig lek, forteller Rygg.