Etterlatt søppel og matrester kan fort lage trøbbel for dyrene.

Etterlatt søppel og matrester kan fort lage trøbbel for dyrene.

Det nærmer seg grillsesong, varmen kommer snikende og det gjør også lukten av marinerte biffer fra varme griller i nabolaget. Det er ikke bare vi mennesker som syns at dette lukter fristende, det gjør også våre firbeinte venner, både ville og tamme. Vi anbefaler at alle rester og avfall blir plukket opp, slik at ikke dyr kan få tak i det.

De fleste dyrleger har opplevd å få inn syke dyr som har spist avfall etter grilling eller piknik. Det kan være grillspyd, ispinner, bein eller maiskolber. Alt som lukter av mat kan være fristende å spise. Faren for at det kan sette seg fast i magen eller tarmen til dyret og forårsake stor skade, er absolutt tilstede.

Har du sett eller mistenker at hunden eller katten din har spist noen den ikke skulle, er det lurt å være ekstra oppmerksom. Spisse gjenstander, harde eller ufordøyelige ting kan sette seg fast og gjøre stor skade, og i noen tilfeller må man operere ut fremmedlegemet.

Symptomer på at noe sitter fast kan være:

 • Viser tegn på smerte i mage
 • Vil ikke spise eller drikke.
 • Brekninger
 • Oppkast rett etter mat eller vanninntak.
 • Ingen avføring eller blodig avføring/diaré.

Pass godt på dyrene når du griller, slik at de ikke kan komme til å få tak i matrester eller avfall. En maiskolbe kan virke uskyldig, men er ufordøyelig og kan fort sette seg fast. Er du ute i naturen, pass på å få med deg alt avfall hjem, plukk gjerne også opp avfall etter andre som ligger der fra før.

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.