Pass på hunden i skiløypa!

Påsken nærmer seg, og det er høysesong for skiturer, både med og uten hund. Tur i skogen står høyt på de fleste hunders ønskeliste, men husk på at når du får ski på beina, kan du lett skade din firbente turkamerat. Særlig ski med stålkanter kan gjøre stor skade på hundens ben og poter. Påsken er høysesong for kuttskader, og disse kan bli svært alvorlige.

– Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet, forteller Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Det største problemet med disse skadene er at de ofte er svært alvorlige. Den skaden vi ser oftest, er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever a hunden blir operert av en veterinær med svært høy kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Rekonvalesenstiden er langvarig, og mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadde beinet, forteller Tor.

I tillegg til kuttskader er det også vanlig å få inn hunder som har stikkskader fra staver. Stavene og skiene er ikke så lette for hunden å holde oversikt over, og de kommer ofte for nære eieren eller andre skigåere i løypa. Skader oppstår raskt.

Det kan være lurt å ha med seg førstehjelpsutstyr i tursekken, slik at man selv kan ta seg av såret umiddelbart. Er skadene mer enn overfladiske bør de ses på av veterinær.

Bandasjemateriell og sterilt vann for å vaske sår er viktig innhold i en førstehjelpsmappe. Det samme er kompresser og tape. Dette gjelder selvsagt også resten av året. 

God tur!

Flere nyheter

 • Vi kårer Årets blodgiver 2023

  14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
   Les mer om dette
  • Avkjølende tips for varme dager

   Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
    Les mer om dette
   • Når noen skal passe dyret ditt

    Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.