Riktig flåttmiddel til rett dyr.

Mange hunder og katter blir hvert år behandlet med forskjellige flåttmidler, stort sett går det helt fint, men i noen tilfeller kan feil flåttmiddel til feil dyr gi store konsekvenser. Det er spesielt katter som ikke skal ha flåttmiddel som er beregnet på hund.

Alle reseptbelagte flåttmidler til dyr har gått gjennom nøye kontroller i legemiddelverket, og gir sjelden bivirkninger, men om man skulle være uheldig å gi flåttmiddel beregnet for hund til katt, kan dette være fatalt. Ofte gis flåttmiddel som dråper i nakken. Stoffet Permetrin som fins i flere forskjellige flåttmidler til hund, er nemlig giftig for katt, og kan i verste fall være dødelig.

Symptomer

Katten mangler enzymer i leveren til å bryte ned emnene i permetrinen, slik at den blir forgiftet om den kommer i kontakt med stoffet. Mennesker og hunder har andre enzymer enn katten og tåler derfor virkestoffet. Symptomer kan være kramper, skjelvinger, sikling, oppkast, vingling, lav eller høy kroppstemperatur, blindhet, uten behandling er det stor risiko for at katten dør. Symptomene kommer gjerne fra noen timer til opptil et døgn etter eksponering.

Om uhellet er ute.

Skulle du være så uheldig å bruke hundens flåttmiddel på katten, bør den vaskes så fort som mulig og flere ganger med zalo. Dette er for å fjerne mest mulig av stoffet før det trekker inn i huden og kommer i kontakt med blodet. Har katten begynt å vise symptomer på forgiftning, bør du ta kontakt med veterinær med en gang. Ta med pakningsvedlegg og vis til veterinæren din. Det er heldigvis sjelden at katter blir forgiftet av permetrin, men det kan skje om man bruker det man har i skapet, eller bytter om på kattens og hundens flåttmiddel. Er du usikker på om det du har liggende i skapet kan brukes, ta kontakt med din veterinær.

Behandling.

For å øke sjansen for at katten blir frisk igjen er det viktig med rask behandling. Det kan være nødvendig med behandling over flere dager. Behandlingen kan variere etter kattens symptomer, men vil ofte innebære medisin mot kramper og væskebehandling.

AniCura i Bergen hadde nå i juli inne en katt med permetrinforgiftning, heldigvis ser ut til at det går bra med denne katten, det kan du lese om på AniCura Bergen Sør sin facebookside her og i nettavisen her. Se også film av Pus her. 

Flere nyheter

  • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

    Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
      Les mer om dette
    • Flåtten er her!

      Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
        Les mer om dette
      • Kattepest påvist i Agder!

        Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.