Riktig flåttmiddel til rett dyr.

Mange hunder og katter blir hvert år behandlet med forskjellige flåttmidler, stort sett går det helt fint, men i noen tilfeller kan feil flåttmiddel til feil dyr gi store konsekvenser. Det er spesielt katter som ikke skal ha flåttmiddel som er beregnet på hund.

Alle reseptbelagte flåttmidler til dyr har gått gjennom nøye kontroller i legemiddelverket, og gir sjelden bivirkninger, men om man skulle være uheldig å gi flåttmiddel beregnet for hund til katt, kan dette være fatalt. Ofte gis flåttmiddel som dråper i nakken. Stoffet Permetrin som fins i flere forskjellige flåttmidler til hund, er nemlig giftig for katt, og kan i verste fall være dødelig.

Symptomer

Katten mangler enzymer i leveren til å bryte ned emnene i permetrinen, slik at den blir forgiftet om den kommer i kontakt med stoffet. Mennesker og hunder har andre enzymer enn katten og tåler derfor virkestoffet. Symptomer kan være kramper, skjelvinger, sikling, oppkast, vingling, lav eller høy kroppstemperatur, blindhet, uten behandling er det stor risiko for at katten dør. Symptomene kommer gjerne fra noen timer til opptil et døgn etter eksponering.

Om uhellet er ute.

Skulle du være så uheldig å bruke hundens flåttmiddel på katten, bør den vaskes så fort som mulig og flere ganger med zalo. Dette er for å fjerne mest mulig av stoffet før det trekker inn i huden og kommer i kontakt med blodet. Har katten begynt å vise symptomer på forgiftning, bør du ta kontakt med veterinær med en gang. Ta med pakningsvedlegg og vis til veterinæren din. Det er heldigvis sjelden at katter blir forgiftet av permetrin, men det kan skje om man bruker det man har i skapet, eller bytter om på kattens og hundens flåttmiddel. Er du usikker på om det du har liggende i skapet kan brukes, ta kontakt med din veterinær.

Behandling.

For å øke sjansen for at katten blir frisk igjen er det viktig med rask behandling. Det kan være nødvendig med behandling over flere dager. Behandlingen kan variere etter kattens symptomer, men vil ofte innebære medisin mot kramper og væskebehandling.

AniCura i Bergen hadde nå i juli inne en katt med permetrinforgiftning, heldigvis ser ut til at det går bra med denne katten, det kan du lese om på AniCura Bergen Sør sin facebookside her og i nettavisen her. Se også film av Pus her. 

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.