Trygg jul for Mons og Fido

Julen står for døren og vi fyller opp hjemmene våre med velduftende hyasinter, deilige kakedeiger, grønne, glitrende trær og ikke minst julemat av alle slag. Det finnes imidlertid en hel del man bør passe på som hunde- eller katteeier i julen. AniCura har derfor samlet de viktigste tipsene for at våre husdyr også skal få en deilig jul.

Det kan være lett å glemme at mye som hører julen til, faktisk kan være farlig for husdyret. Er du dessuten nybakt hunde- eller katteeier er det ekstra fint å vite hvordan du skal sikre julehjemmet.

I julen ser klinikkene flere risikoer for husdyret, siden man pynter med juleblomster, tenner levende lys, setter frem godteri på bordet og stiller en deig lunt til heving. Vi ser oftere både forgiftninger og såkalte fremmedlegemer hos hunder og katter i denne tiden. 

Når vi mennesker fråtser i sjokolade og julemat, skal vi huske at dette ikke er mat som hunden eller katten skal tilbys. Sjokolade er giftig for hund, og den fete julematen passer ikke i matskålen til verken hund eller katt. Slikt blir det ofte dårlig mage og diaré av.
- Det er lett å tenke at man vil gi Mons eller Fido litt ekstra siden det når er jul, men få er klar over hvor små mengder julemat som skal til før hunden eller katten har fått i seg alt for mange kalorier og fett. I dag er 25 - 40% av hunder i Norge overvektige, og for blant kattene er ca. en av fire for tykk. Og det er minst like vanskelig å slanke dem som oss selv når januar kommer!

Andre juletradisjoner som presenterer en risiko for husdyrene bortsett fra mat er gavebånd og planter. Særlig katter liker å tygge på planter hjemme om de får muligheten. Derfor er det smart å tenke nøye gjennom hvor man plasserer for eksempel amaryllis, juleroser og hyasint, som alle er giftige for katten.  

Er det noe det er lov til å gi?

Ja, noe ekstra kan man by på. Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk, brød uten rosiner eller nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!

 

 

 

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.