Trygg jul for Mons og Fido

Julen står for døren og vi fyller opp hjemmene våre med velduftende hyasinter, deilige kakedeiger, grønne, glitrende trær og ikke minst julemat av alle slag. Det finnes imidlertid en hel del man bør passe på som hunde- eller katteeier i julen. AniCura har derfor samlet de viktigste tipsene for at våre husdyr også skal få en deilig jul.

Det kan være lett å glemme at mye som hører julen til, faktisk kan være farlig for husdyret. Er du dessuten nybakt hunde- eller katteeier er det ekstra fint å vite hvordan du skal sikre julehjemmet.

I julen ser klinikkene flere risikoer for husdyret, siden man pynter med juleblomster, tenner levende lys, setter frem godteri på bordet og stiller en deig lunt til heving. Vi ser oftere både forgiftninger og såkalte fremmedlegemer hos hunder og katter i denne tiden. 

Når vi mennesker fråtser i sjokolade og julemat, skal vi huske at dette ikke er mat som hunden eller katten skal tilbys. Sjokolade er giftig for hund, og den fete julematen passer ikke i matskålen til verken hund eller katt. Slikt blir det ofte dårlig mage og diaré av.
- Det er lett å tenke at man vil gi Mons eller Fido litt ekstra siden det når er jul, men få er klar over hvor små mengder julemat som skal til før hunden eller katten har fått i seg alt for mange kalorier og fett. I dag er 25 - 40% av hunder i Norge overvektige, og for blant kattene er ca. en av fire for tykk. Og det er minst like vanskelig å slanke dem som oss selv når januar kommer!

Andre juletradisjoner som presenterer en risiko for husdyrene bortsett fra mat er gavebånd og planter. Særlig katter liker å tygge på planter hjemme om de får muligheten. Derfor er det smart å tenke nøye gjennom hvor man plasserer for eksempel amaryllis, juleroser og hyasint, som alle er giftige for katten.  

Er det noe det er lov til å gi?

Ja, noe ekstra kan man by på. Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk, brød uten rosiner eller nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!

 

 

 

Flere nyheter

 • Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

  Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.
   Les mer om dette
  • Flåtten er her!

   Vårvarmen har allerede kommet i store deler av landet, og flåtten blir aktiv ved temperaturer over 4 grader. Mange har allerede funnet flått på sin hund eller katt. Flåttsesongen starter tidlig og varer lenge, og det er på tide å tenke på forebyggende preparater!
    Les mer om dette
   • Kattepest påvist i Agder!

    Flere har sikkert fått med seg at den svært smittsomme sykdommen Parvovirus-infeksjon hos katt, også kalt kattepest er påvist i agder. Vi oppfordrer alle katteeiere til å ta en titt i helsebok og pass, når fikk din katt sin siste vaksine? Er den beskyttet med riktig vaksine?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.