Overvektige hunder lever 2,5 år kortere!

Overvektige hunder kan leve opp mot 2,5 år kortere sammenlignet med normalvektige hunder. Det er viser en ny undersøkelse fra University of Liverpool og Mars Petcare's WALTHAM Centre for Pet Nutrition.

Undersøkelsen avslørte at levetiden hos overvektige hunder var markant kortere i forhold til normalvektige hunder. Over 50.000 hunder inngikk i undersøkelsen, fordelt på 12 populære raser. Den negative effekten av overvekt kunne ses i alle raser, men hvordan overvekten påvirket levetiden, varierte mellom rasene. Minst påvirkede var hannhunder av rasen schæferhund med 5 måneder mindre levetid og mest påvirket var hannhunder av rasen Yorkshire terrier med 2,5 år mindre levetid.

Dårligere livskvalitet

Det anslås av over 20% av norske husstander har en eller flere hunder. Til tross for vår store kjærlighet til hundene, er mange av kjæledyreierne ikke oppmerksomme på de alvorlige helsemessige konsekvensene det har for dem å være overvektige. Overvekt hos kjæledyr er et økende problem, og de siste tallene fra USA viser at hver tredje katt og hund er overvektig. 

Selv om undersøkelsen ikke avdekker de nøyaktige årsakene til de ekstra kiloene, så spiller både fôring og mosjon en viktig rolle for overvekt hos kjæledyrene våre. Ifølge en undersøkelse fra Better Cities for Pets, gir mer enn halvparten av hunde- og katteeiere dyret ekstra mat om det tigger. Hele 22% av kjæledyreierne sier at de overfôrer dyret sitt for å gjøre det gladere.  

Ofte er ikke hundeieren oppmerksom på at hunden har blitt overvektig, og mange forstår ikke hvor stor en påvirkning det kan ha på hundens helse. Hvis hunden er overvektig, er det markant økt risiko for sykdommer som leddproblemer, pusteproblemer, noen typer av kreft og generelt nedsatt livskvalitet. Disse helsemessige utfordringene kan forkorte dyrets levetid.

For mange hundeeiere er det å gi hunden mat, særlig lekre rester fra middagsbordet, en måte å vise kjærlighet på. Ved å bare være oppmerksom på hva vi fôrer hunden med, kan vi nå langt i forhold til å holde dem i god form og forhåpentligvis beholde dem i mange år. 

Pass på vekten

Forebygging er bedre enn behandling, og det er derfor viktig at hundeeiere er oppmerksomme på dyrets vekt og om det skjer en eventuell vektøkning. Her er noen tips til hva du kan gjøre for at ditt kjæledyr holder en sunn vekt.

  • Snakke med dyrlegen din om hundens vekt og hva idealvekten bør være.
  • Sørg for at hunden din får tilstrekkelig med mosjon, avhengig av størrelse og rase.
  • Ikke gi middags-rester, med mindre det er magert kjøtt eller grønnsaker som hunden tåler. Pass særlig på sauser og kaloririk mat.
  • Vei hunden din. Selv små vektøkninger har innvirkning på helsen.

Om undersøkelsen

Studien er utført av University of Liverpool og WALTHAM og er et retrospektivt observasjonsstudium, som innarbeidet demografi, geografi og kliniske data fra hunder på BANFIELD Pet Hospitals i perioden April 1994 til September 2015. Data for 50787 hunder ble sett på, fordelt på rasene: Dachs, Schæfer, Golden Retriever, Labrador Retriever, Amerikansk Cocker Spaniel, Beagle, Boxer, Chihuahua, Pitt Bull Terrier, Pomeranian, Shih tzu og Yorkshire terrier. For hver rase ble levetiden mellom overvektige og normalvektige hunder sammenlignet.

Du kan lese hele undersøkelsen her: 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jvim.15367

Dette studiet så på hunder, men det er ingen grunn til å tro at resultatene ikke er relativt like også for katter!

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.