Mer overvekt i pandemi-tider

Rundt halvparten av alle hunder og katter i Norden er overvektige,  og i en undersøkelse i fjor sier 33% at deres kjæledyr er blitt overvektig i løpet av Corona-tiden. Juledagene vi har vært gjennom har ikke hjulpet. Faktisk svarte over 50% at de ga kjæledyret godbiter bare for å være ekstra snille, og at mønsteret økte i julen.

Godbit er et problem 

Mye menneskemat er et problem, og mange dyr er vant til å få litt mat hver gang vi spiser. Enten det er en salamiskive når vi smører matpakken eller litt poteter og saus etter middagen vår. Med smitteverntiltak og hjemmekontor, spiser vi flere av måltidene våre hjemme, og dette gir oss flere anledninger til å gå i denne fella, forteller veterinær Sasja Rygg.

Sasja Rygg AniCura og Pippi. lowres .jpg

En ekstra skive med ost til hunden, er det samme som om du skulle ha slukt 2 muffins! Hvis du gir hunden din en pause fra tørrfôret og erstatter det med en grillpølse – ja da kunne du like godt ha spist 5 feitende muffins selv*.

Dyrere dyrehold og kortere levetid

Tall viser at eiere av overvektige hunder brukte 25 % mer penger på medisiner, enn for normalvektige hunder. Overvektige hunder hadde også mye større risiko for å utvikle leddplager.

Det største problemet med overvekt er at det fører til stor belastning på skjelettet, spesielt i ledd og rygg, noe som kan gi dyret smerter og ubehag. Er hunden eller katten veldig overvektig øker også risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier veterinæren.

Slike sykdommer forverrer livskvalitet hos dyrene våre, som igjen resulterer i kortere liv.  

En undersøkelse fra 2020 viser nemlig at levetiden hos overvektige hunder er betraktelig kortere enn for normalvektige hunder. Hos noen raser, som Yorkshire Terrier kan livet forkortes med hele 2,5 år om hunden er overvektig.

Er mitt dyr overvektig?

Siden så mange hunder og katter er tykkere enn de bør være, er det mange eiere som etter hvert har vansker med å se at sitt eget dyr er overvektig. De tror det er normalvektig, mens slanke dyr blir sett på som undervektige. Faktisk viser det seg at nærmere 70 % av alle hunde- og katteeiere undervurderer vekten hos kjæledyret sitt. Det er derfor viktig å veie hunden og katten sin regelmessig.

Det er også fornuftig å be veterinæren om en vurdering. Se selv på dyret ditt, buken skal ikke henge, men være trukket opp mot låret. Midjen skal svinge inn når man ser på /kjenner på dyret ovenfra. Når man kjenner over brystkassen på dyret, skal man lett kunne kjenne ribbeina. 

Gå et par ekstra turer

Lite mosjon kan føre til at hunden havner i en slags ond sirkel, der den ikke orker å aktiviseres så mye. Da kan man fort tenke at det er greit å gå ut sjeldnere. Det samme gjelder for katt, som blir mer bedagelig og mindre leken med økende vekt.

- Å gå tur med hunden er viktig for dens sosiale, mentale og fysiske helse. Da får de satt i gang hele kroppen. De får snust og får brukt hjernen, samtidig som de får gjort noe sammen med deg. Det er dagens høydepunkt, sier veterinæren. Husk også at en luftetur ikke er det samme som en trim-tur. Skal man slanke en hund eller en katt gjelder de samme prinsipper som for oss: vi må bruke flere kalorier enn vi spiser. Da holder det ikke med en lufte-tur rundt kvartalet.

Skjermbilde 2022-01-14 kl. 12.49.58.png

Les mer om overvekt og forebygging/slanking her! 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.