Toggle menu

Akutte tilstander

Magedreining:

Magedreining er alle hundeeiers mareritt! Kort fortalt samler gass/luft seg opp i magesekken fortløpende, og den vil derfor rotere seg fremover rundt sin egen akse. Dette blokkerer spiserøret og stopper hundens   evne til å kaste opp men den vil ha gjentatte brekninger. Desto mer den brekker seg jo mer gass vil samle seg i magen.

 
gdv 

Det finnes ingen fasitsvar på hvorfor magedreining oppstår og det kan skje hunder i alle størrelser selv om de store rasene er mer utsatt. Her er noen enkle råd for å minske risikofaktoren:

  • -Ingen hard fysisk aktivitet 1 time før og etter måltid.
  • -Fór hunden flere måltider, i stedet for kun 1 om dagen, spesielt til hunder som glefser i seg maten hurtig. Disse er mer utsatt for å svelge i seg luft sammen med maten (aerofagia)
  • -Dersom hunden har overspist seg er det lurt å kontakte veterinæren for råd. Ofte hjelper medisinsk parafin til å få maten fortere igjennom fordøyelsesystemet (laksativ effekt).
  • -Ikke fór hunden mat som kan utvikle gass som f.eks jærbakst, store mengder matrester og dårlig behandlet kjøtt.
  • Dersom du ser noen tegn til oppblåst mage og gjentatte forsøk på oppkast/brekninger hos din hund, kontakt dyrlegen så fort som mulig. Jo tidligere magedreining blir diagnostisert og behandlet desto bedre er prognosene. Det er viktig å være klar over at dette er en absolutt livstruende situasjon med høy dødelighet, det siste ofte fordi man vente for lenge med å søke hjelp.

 

 

Blokkert urinrør hos katt:

FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) er en fellesbetegnelse brukt av veterinærer for å beskrive en rekke lidelser i de nedre urinveiene som kan føre til smerter og ubehag når katten prøver å urinere.  En av de mest alvorlige situasjonene som kan oppstå er at urinstein setter seg fast i urinrøret og hindrer katten i å tisse.

blokkert katt

Dette er en fryktelig smertefull situasjon og kan raskt utvikle seg til en livstruende tilstand og katten kan dø av nyresvikt som ytterste konsekvens. 
I starten kan katten virke nedstemt og slapp men vil gjøre gjentatte forsøk på å tisse, enten i kassen eller ved å gå inn og ut av huset. Det er heller ikke uvanlig at den kaster opp og ikke vil spise.
Dette er en svært alvorlig situasjon og katten bør sees av veterinær omgående. Er urinrøret blokkert må katten bedøves og et urinkateter må føres inn i blæren for å åpne urinveiene. Det er viktig å sjekke nyreverdiene og å legge katten på livsviktig intravenøs væskebehandling for å redde nyrene. Ofte må katten ligge på drypp i 24-48 timer før den er stabil nok til å sendes hjem. Jo tidligere den får medisinsk tilsyn jo bedre er prognosene.

 

Anfall / kramper:

Hvis man noen gang har vært vitne til et menneske eller dyr som har kramper vet man at det er en meget skremmende opplevelse! Et dyr som har et kraftig anfall eller kramper vil være bevisstløst. Det kan være sterke rytmiske bevegelser med beina, rykninger i ansiktet og munnen, sikling eller skumming fra munnen.
epilepsy

Noen vil vokalisere med å ule og det er heller ikke uvanlig at de kan miste kontroll på urinering/avføring mens anfallet pågår.
Selv om det virker som tiden står stille i en slik situasjon vil de fleste anfall avta etter 1-2 minutter. 

Hva gjør man?

Det viktigste er å prøve å forholde seg rolig, dyret opplever ingen form for smerter under et anfall men de er ikke bevisste. Ikke hold på hodet da det er fare for å bli bitt mens anfallet pågår og pass på at dyret ikke kan skade seg hvis det skjer i nærheten av en trapp eller i et trang rom med mye møbler. Kontakt veterinær for å rådføre deg når anfallet er over.
Anfall kan oppstå helt plutselig og er ikke helt uvanlig hos hund. Noen vil oppleve å ha ett anfall i løpet av hele livsløpet og trenger ikke nødvendigvis bety at det er en underliggende sykdomssituasjon. 

Hvorfor skjer det?

Et anfall kan oppstå av mange grunner. I unge dyr kan epilepsi være en årsak og bør utredes videre. I andre tilfeller kan det skje på grunn av plutselig blodtrykksfall og kan være et engangstilfelle både unge og eldre dyr men for den gamle pasienten kan hjernesvulst ikke utelukkes.

Finnes det behandling?

Behandling avhenger av diagnose. Dersom dyret har epilepsi kan dette medisineres og hunden/katten kan fint leve med tilstanden. 

 

Påkjørsel:

Katter er mer utsatt for å bli påkjørt enn hunder. Umiddelbart etter en påkjørsel vil dyret være i sjokk og panikk og kan styrte unna ulykkesstedet selv med store skader. Dersom det ikke er åpenbare ytre sår kan det likevel være traume på indre organer. Vanlige skader innvortes kan være ruptur av for eksempel lever, milt eller blære og dyret kan ha indre blødninger som kan ta tid før symptomene melder seg. Det er de første 24-48 timene etter sammenstøtet som er kritiske. Har dyret pustebesvær kan det være tegn på skade i mellomgulvet.
Hvis ulykken er ute bør man alltid kontakte veterinær selv om dyret kan virke relativt uskadd.

 

Livmorbetennelse:

Også kalt «pyometra» (pyo=verk, metra= livmor). Dette er en alvorlig infeksjon i livmoren som resulterer i en opphopning av infeksjonsvæske (verk). Det oppstår vanligvis i eldre tisper/katter som ikke har blitt sterilisert.
Pyometra klassifiseres som enten åpen eller lukket. I åpen pyo er det vanlig at man ser utflod fra kjønnsåpningen, dette kan være blodig eller kremfarget. Ved lukket pyo vil det ikke være utflod og infeksjonsvæsken hoper seg opp innvendig, dette kan gjøre dyret meget syk og vil føre til bodforgiftning. Da står livet i fare!
pyo

 

Hva er symptomene og behandling?

Pyometra vil vanligvis oppstå 6-8 uker etter siste løpetid og i et tidlig stadium er det ingen åpenbare sykdomstegn. Tispen/katten vil kanskje slikke seg mer bak enn vanlig og kan virke litt slapp. Det er normalt at de utvikler en økt drikkelyst men spiser ofte dårlig og kan etter hvert begynne å kaste opp. Symptomene vil forverre seg over noen dager  til en uke, og vil til slutt føre til dehydrering, kollaps og blodforgiftning.
En beskrivelse av symptomene vil ofte gi veterinæren en klar mistanke, og ved hjelp av ultralyd og blodprøver vil en sikker diagnose kunne stilles med en gang. Den eneste behandling for en slik tilstand er å operere ut livmoren. Jo mer syk hunden eller katten er jo mer risikabel er operasjonen og det er derfor viktig å få stilt en slik diagnose tidlig. Dyret vil ofte trenge væskebehandling og tilsyn etter en slik operasjon men prognosene er generelt veldig gode.

 

HOGGORM BITT:
Hoggormen (Vipera berus) er den eneste av tre frittlevende slangearter i Skandinavia som er giftig. Den er normalt lett gjenkjennelig på sikksakkmønsteret på ryggen men det finnes noen mørke eksemplarer hvor dette kan være vanskelig å se. Hoggormen trives i lyng og varme solrike fjellflekker og liker dårlig fuktighet. De er vekselvarme dyr, det vi si at de varmes opp av omgivelsene, i kaldt vær vil de være trege i bevegelsene og derfor ha problemer med å komme seg unna farer fort nok.
huggorm
Hva gjør man dersom hunden blir bitt:

Dersom hunden blir bitt er det viktig at eier tar kontakt med veterinær snarest! Tiden fra bittet inntreffer til behandling blir igangsatt kan ha stor betydning for prognosene. Hvor på kroppen bittet fant sted kan også være av vesentlig betydning. Hunden bør bæres dersom det er mulig, eventuelt gå langsomt med den til nærmeste transport slik at ikke blodsirkulasjonen øker og fører til et hurtigere opptak av giftstoffene. Man skal aldri forsøke å suge ut giften fra bittstedet.
huggormbitt

Hevelse og smerter ved bittstedet er normalt og kan forekomme relativt raskt og senest innen 3 timer. Dersom hunden blir bitt i ansiktet kan hevelse føre til luftveisproblemer og pustebesvær, anafylaktisk sjokkreaksjon kan også inntreffe, så derfor er det veldig viktig å oppsøke veterinær så fort som mulig.


Ca 35% av hoggorm bitt er «tørre», det vil si at giften ikke sprøytes inn i kroppen og det vil bare bli en lokal reaksjon ved bittstedet med rødme, mild hevelse og ubehag. Det er opp til veterinæren om såret vil trenge videre behandling eller ei. Dersom det er mistanke om gift innsprøyting vil hunden hospitaliseres og legges på intravenøs væskebehandling, blodprøver analyseres for å undersøke lever – og nyreverdier og motgift vil vurderes i den enkelte pasienten.  Smertebehandling og antibiotika gis også dersom det er indikasjon.
Etterkontroll med blodprøver og urinanalyse er viktig for å følge opp lever-og nyreverdier da senskader kan forekomme. Hunden bør ta det med ro i mange uker etter et hoggormbitt.

Les mer om huggormbitt hos Anicura sentralt hos deres fakta og råd side: