Toggle menu

Den aldrende pasienten

Når våre kjæledyr begynner å dra på årene kan det oppstå helseplager ikke helt ulikt av hva vi mennesker kan bli rammet av. De vanligste plagene vi ser er:

Ledd og skjelettproblemer:
En vanlig plage i en gammel hund eller katt er ledd –og skjelett problemer. Igjennom årenes løp vil det dannes forkalkninger i leddene som gjør de stive og ømme. Dessverre er dette en irreversibel prosess og mange gamle dyr kan gå med kroniske smerter i for eksempel rygg eller hofter.

den aldrende pasient

Det er enkelt å diagnostisere forkalkninger med f.eks. røntgen, og man kan da gjøre tiltak for å forbedre dyrets hverdag. Det finnes b.l.a. smertestillende og leddsupplement som kan lindre ubehaget, og gi noe økt mobilitet. 
Vi selger også på klinikken spesialsenger for hunder – dette er en type tempurmadrass som er spesielt tilpasset hunder med leddproblemer. Kom innom for en titt!

Hjertelidelse:
Kardiovaskulære tilstander og hjertsvikt kan forekomme i kjæledyrene våre når de når en høy alder. Den vanligste formen er sykdommer i hjerteklaffen og rammer bortimot 30% av alle hunder over 10 år.

Velkjente kliniske symptomer når dyret har utviklet en hjertelidelse er at dyret kan få redusert toleranse til fysisk aktivitet. Eier kan oppleve at dyret er tungpustet, hyppig hosting (særlig etter lenger perioder med hvile) eller plutselig besvimelse på tur. Hostingen er forårsaket av væskeansamling i lungene eller bukomfanget kan virke større på grunn av væskeansamling også der.

Ved helseundersøkelse vil veterinæren undersøke flere områder som er relatert til sirkulasjonssystemet slik som for eksempel å lytte etter om dyret har en bilyd på hjertet og sjekke pulskvalitet og slimhinner. Ultralyd og røntgen er ofte den neste delen av utredningen av hjertepasienter, EKG brukes også hyppig for å bedømme hjertets rytme, samt blodtrykksmåling. Alvorlighetsgrad vil ofte være avgjørende for om pasienten bør henvises videre til spesialist.

Behandling avhenger av diagnose men i mange tilfeller vil dyret kunne leve godt i mange år med støtte medisinering.

Nedsatt nyrefunksjon:

En av de vanligste lidelsene vi ser hos gamle katter er nedsatt nyrefunksjon. Dette kan senere utvikle seg til nyresvikt og er den hyppigste dødsårsaken hos aldrende katter. De vanligste symptomene i et tidlig stadium er økt drikkelyst. Det er enkelt å kartlegge om kattens nyreverdier er normale med en blodprøve og urinanalyse. nyreproblemer

Dersom man finner tegn på nedsatt nyrefunksjon finnes det spesialfòr som kan stabilisere dette og medikamenter som kan brukes for å avlaste nyrene. På den måten kan katten leve enda lenger hvis det oppdages i tide.

Hyperthyreose (høyt stoffsifte) hos katt:

Skjoldbruskkjertelen er en to-delt kjertel som ligger i halsen like ved luftrøret og produserer et hormon (tyroksin) som har en rekke funksjoner, blant annet å regulere stoffskifte og hjerterytmen.

I eldre katter kan kjertelen utvikle en godartet endring i vevet (svulst) som fører til at større mengder av hormonet tyroksin blir produsert. Denne prosessen utvikler seg gradvis og tidlige symptomer kan være vanskelig å oppdage hos katten. Et karakteristisk fenomen er at katten får økt matlyst samtidig som den går ned i vekt. 
hypertyreose

Videre kan man oppleve atferdsendringer som nervøsitet og rastløshet. Årsaken er ukjent men prognosene er gode.
Ved undersøkelse og helsesjekk hos veterinæren vil ofte unormalt høy hjerterytme være et typisk funn, av og til kan man også palpere en forstørret kjertel i halsen og sykdommen kan enkelt påvises ved hjelp av en blodprøve.
Behandling er livslang og vil variere- i de fleste tilfeller vil katten respondere veldig godt til tabletter for å regulere stoffskiftet men i andre (mer sjeldne) tilfeller kan enten kirurgi eller stråleterapi være en aktuell løsning.