Toggle menu

Vaksinasjoner

Ved å vaksinere dyrene våre blir de beskyttet mot alvorlige sykdommer det ikke finnes effektiv behandling mot. Det er i tillegg den viktigste måten til å bidra til å holde et lavt smittepress for hele den norske kjæledyrsbestanden. 

Dette har blitt veldig aktuelt i nyere tid da det er enklere å frakte kjæledyr over landegrenser, og dessverre er smugling av uvaksinerte hunder/katter for salg eller avl uten helsepapirer et økende problem. Les mer om reise med dyr til utlandet i menyen til venstre.

Hundens vaksiner:
Valpens førstevaksine er parvovaksine (P) og gis ved 8 ukers alder, deretter får den en full 4-komponent vaksine ved 12 ukers alder. Her er en oversikt over hvilke sykdommer vi vaksinerer hundene våre mot:

  • Valpesyke (D) eller distemper, skyldes et paramyxovirus som kan gi stor dødelighet. Voksne hunder kan også bli syke, men valper er spesielt utsatt. Her i Norge er en stor del av hundebestanden vaksinert, og i de senere år har sykdommen forekommet svært sjeldent. Det har vært valpesykeepidemier i våre naboland som viser at sykdommen kan bryte ut om man ikke vaksinerer.
  • Smittsom leverbetennelse (H) eller hepatitt, skyldes et adenovirus som først og fremst angriper leveren. Sykdommen finnes sporadisk i Norge, men vaksinene er svært effektive og kan forebygge sykdommen om man vaksinerer.
  • Parvovirus (P) angriper hundens tarmslimhinne og kan medføre alvorlig diaré og oppkast, som til slutt kan medføre anorexi og død. Parvo kan også affisere hjertet, spesielt hos valper. Smitte er vanlig i Norge.
  • Kennelhoste (Pi) er en smittsom infeksjon i hundens øvre luftveier og består ofte av to virus, parainfluensavirus, hundens adenovirus type 2 samt en bakterie (Bordetella bronchiseptica).

 

Vaksine mot flåttens borreliose!
Borrelia er en bakteriell infeksjonssykdom som smitter fra flåttens spytt til blodsirkulasjon hos hund og mennesker. Bakterien kan være vanskelig å oppdage, hvor kliniske tegn hos hunder kan være tilbakevendende halthet, feber, anoreksi, apati, hovne lymfeknuter og smertefulle ledd. 
Per i dag er det kun hunder som kan vaksineres. Første gang du vaksinerer din hund må den ha 2 vaksiner med 3-4 ukers mellomrom.
flått

Dette bør skje på senvinteren/tidlig på våren, slik at hunden kan danne mange antistoffer før flåtten blir aktiv. Deretter er det 1 vaksine årlig for å opprettholde antistoffene. Vaksinen kan gis fra 12 ukers alder men bør utføres minimum noen uker før/etter annen vaksine for å oppnå god immunitet.

 

Kattens vaksiner:
Alle katter bør bli vaksinert med kjernevaksinene mot kattepest og ”katteinfluensa” (fellesbetegnelse for infeksjon med herpes- og calicivirus). Det er særdeles høyt smittepress av disse virusene ved katterier og kenneler. Første vaksine skjer ved 8 ukers alder og en påfølgende vaksine gis ved 12 ukers alder.

  • Herpes (FHV) som fører til lidelser hovedsaklig i de øvre luftveier med snue og rennende øyne, i verste fall kan dette medføre lungbetennelse som kan være veldig vanskelig å behandle. Dette smitter ved kontakt og dråpesmitte. Herpesviruset er også diskutert som en mulig årsak til "flat-chest kitten"-syndrom i flere rasekatter som f.eks. Main coon.
katteinfeksjoner
  • Calicivirus (FCV) er et vanlig virus hos katt som forårsaker øvre luftveisinfeksjon. Viruset er resistent mot mange desinfeksjonsmidler og kan overleve i omgivelsene i flere dager. Det smitter via direkte kontakt med øyne/nese av en infisert katt, eller kontakt med gjenstander som en katt har nyst på eller berørt, for eksempel matskåler og eiers bekledning. Det er av denne grunn også veldig viktig å vaksinere katter som bare er innendørs. Kliniske tegn er som regel rennende øyner/nese, nysing, munnsår og irriterte slimhinner i munnen, og kan medføre lungebetennelse og i noen tilfeller artroser i ledd.

 

  • Kattepest (FPl) eller panleukopeni, forårsakes av et parvovirus (felint panleukopenivirus) som er relativt vanlig forekommende i Norge. Kattens parvovirus fører til feber, slapphet, manglende matlyst, oppkast og diaré. Katten kan også bli smittet av hundens parvovirus. Kattepest kan være dødelig, spesielt for kattunger. Hos drektige katter kan det medføre abort.

 

  • Klamydia forårsakes av en intracellulær bakterie (Chlamydophila felis). Bakteriene smitter direkte via kontakt mellom katter. Sykdomen er vanligst i kattepensjonat og husholdninger med flere katter. Røde, hovne og rennende øyne er symptomer på klamydiainfeksjon. Lette forkjølelsessymptomer som mild feber, rennende nese og nysing er vanlig. Klamydia regnes noen ganger som en del av betegnelsen katteinfluensa. Sykdommen er ikke dødelig og kan behandles med antibiotika, men den kan være langvarig og plagsom for katten. Infeksjonen kan føre til dårlig syn og den kan også forekomme i kjønnsorganene.