Ved narkoser og inngrep

Når ditt kjæledyrs skal i narkose for en operasjon, er det viktig å gjøre visse forberedelser for at narkosen skal bli så bra som mulig for hunden, og for å redusere faren for infeksjoner i etterkant.

Kjæledyret bør fastes før den skal i narkose. Dette gjøres for å unngå at den skal kaste opp og får mageinnhold ned i lungene mens den er i narkose. Fasting innebærer at den ikke får spise etter klokken 20 kvelden før narkosen. Du kan godt servere vann helt frem til dere drar hjemmefra. Om kjæledyret ditt spiser spesialkost eller er følsom for å være uten mat en lengre tid, er det fint om du sier fra om dette, slik at dyrepleieren som har ansvar for overvåkning under oppvåkning kan gi mat så snart dette er tilrådelig.

For å minske risikoen for infeksjoner etter operasjonen kan hunder gjerne være nybadet før operasjonen. Det kan med fordel gjøres kvelden før, slik at hunden er helt tørr. Det går bra å bruke vanlig hundesjampo.

Står kjæledyret ditt på medisin, kan du vanligvis gi denne på morgenen. Fortell veterinæren hvilken medisin og hvilken dose den har fått.

Noen operasjoner krever mer spesifikke forberedelser. Om dette gjelder din hund eller katt, får du informasjon om dette fra veterinæren.

Det er viktig at hunder har fått gått skikkelig på do samme dag som operasjonen skal gjennomføres, gå derfor tur til du er sikker på at den har fått gjort godt fra seg.

Hundevalper og kattunger skal ikke faste mer enn to timer før narkose/operasjon, mens kaniner og gnagere ikke skal fastes i det hele tatt. Vann kan gis helt frem til dere drar hjemmefra.

Les mer detaljert hvordan narkoser foregår for hund og katt. (Link åpnes i ny fane)