Veterinærens tips før valpekjøp

Veterinærens tips: La fornuften styre når du skal kjøpe valp.

Det å skaffe seg en hund er en stor avgjørelse og et stort ansvar. Det fins mange viktige ting å tenke på før kjøpet, alt fra hvilken hunderase som passer inn i hverdagen, nødvendige vaksinasjoner og annen forebyggende behandling, til hvor man kjøper hunden.

Det første en blivende hundeeier bør tenke på, er hvorfor man vil ha hund, hvordan man bor og hva slags livssituasjon man er i. Har du tid? En større, arbeidende hunderase krever betydelig mer mosjon og plass enn en mindre hund. En hund lever i 12-15 år, kan du binde deg så lenge? Og har du råd? Godt og forsvarlig hundehold fører utgifter med seg.

«Når du har gjort valget ditt, er det på tide å lete etter en godt etablert oppdretter som kan vise til sunne og friske hunder,» tipser veterinær Sasja Rygg. Det er viktig å få treffe valpen og tispa før du kjøper. Aller helst bør du også få hilse på kullsøsken og hannhunden i deres eget miljø, hos oppdretteren. Da får du både en oppfatning av foreldrenes temperament og viktig informasjon om hvordan valpens første tid har vært. 

Importerte hunder – tenk på dette

«Kjøp aldri en hund født i utlandet som er yngre enn 15 uker (unntatt fra Sverige). Er den importerte valpen yngre, oppfyller den IKKE lovens krav om rabiesvaksinering, og kan bli satt i karantene,» forteller veterinæren. En importert hund skal ha et pass, være id-merket og ha samtlige vaksinasjoner som er bestemt av Mattilsynet. Det er ulike regler som gjelder ut fra hvilket land hunden er importert fra.

Veterinærundersøkelse før kjøpet

En hundevalp bør gjennomgå en helseundersøkelse før den flytter til sitt nye hjem, og attesten bør ikke være eldre enn en uke når valpen leveres. Ved undersøkelsen kontrollerer veterinæren blant annet hundens øyne, ører, munn og tenner, lytter på hjertet og lunger, kjenner på ledd, ser på kjønnsorganer og gjør en helhetsvurdering. Sammen med undersøkelsen blir valpen vanligvis id-merket og får sine første nødvendige vaksinasjoner mot blant annet valpesyke og smittsom leverbetennelse.

Sykdommer og medfødte feil som iblant oppdages ved undersøkelsen er bilyd på hjertet eller tannstillingsfeil, noe som kan påvirke kjøpet. Tannfeil kan hunden mange ganger leve med uten større problemer, men hjertefeil kan i verste fall forårsake for tidlig død.

Kjøpsavtaler

Når dagen kommer og du skal hente valpen din, undertegner du og oppdretter en salgsavtale hvor dere er enige om prisen og hva slags vilkår som skal gjelde. Det er en god beskyttelse for begge parter. Du får kanskje også med en stamtavle, om hunden er renraset, samt viktig informasjon om hvilke ormekurer den har fått, samt hva slags og hvor mye mat valpen skal ha i begynnelsen.

Forsikring

«Det er lurt å tegne forsikring til sine dyr, jo før jo heller. Gjør grundig forarbeid også her – det er ikke sikkert selskapet der du har resten av forsikringene dine, har de mest gunstige dyreforsikringene,» sier veterinær Sasja Rygg. 

Hva koster valpen det første året?

Her er en oversikt over ulike nødvendige utgifter for hundeeiere det første året:

Totalt vil altså det første året i en valps liv koste fra 24 000 – 42 500 kr.