Hvor mye mosjon skal valpen ha?

En valp har ikke behov for lange gåturer, din valp skal ut og se og oppleve verden og få en masse positive opplevelser. Reell mosjonering har en valp ikke behov for.

Din valp skal naturligvis ut på små turer, men de skal være korte. En fin huskeregel kan være:

Din valps alder i uker tilsvarer det antall minutter gåturen skal vare.

Det er selvfølgelig individuelle forskjeller fra valp til valp og rase til rase. Og det er klart at om din 9 uker gamle valp bruker 80% av tiden på å snuse og titte, kan gåturen gjerne være litt lenger enn 9 minutter. Huskeregelen gjelder for monoton gange, altså den type gange der hunden går på fortau, asfalt og lignende, og hele tiden har samme bevegelsesmønster.

I skogen, på stranden og i kupert terreng kan gjerne valpen gå lengre turer. Bevegelse i kupert terreng og på bløtt underlag forebygger leddsykdommer og skader. Det er med på bygge opp muskulatur og gir valpen bedre koordinasjon og balanse.

Valp og trapper

Akkurat som ved vanlig gange gjelder det samme i forhold til trapper: det er ikke sunt med monotone bevegelser! Det betyr at valpen din ikke skal gå veldig mange ganger opp og ned trapper hver dag. Den kan gå i mindre trapper, når de går fornuftig i trappen, 1-2 ganger om dagen. Om valpen begynner å løpe opp og ned trappa skal du stoppe den. Om du har 1-2 trinn ute i hagen, er ikke det noe å bekymre seg over. Det er viktig at valpen ikke sklir i trappen, har du en glatt trapp, bør du passe på så ikke valpen går i trappen alene, eller legge et sklisikkert underlag på trappetrinnene. Valpen må imidlertid lære å bevege seg der den bor, og du skal ikke bære den i trappene i månedsvis. Det er en stor overdrivelse at hunder ikke skal gå i trapper det første året!