Hvor ofte skal valpen vaksineres?

Hunder skal vaksineres årlig for å være beskyttet mot utvalgte virussykdommer. Noen av disse er vanlige i Norge, noen er sjeldne men har høy dødelighet, og andre finnes ikke i Norge. De siste vaksinerer vi kun mot om valpen skal reise til utlandet.

Når hunden blir vaksinert, dannes det antistoffer i blodet dens. Slik blir den i stand til å bekjempe virusene den er vaksinert mot, om den skulle bli smittet.  

Hvilke vaksinasjoner bør min valp ha?

Det vanlige vaksineprogrammet i Norge beskytter valpen mot

Om valpen skal reise utenlands vaksineres det også mot rabies, og i noen tilfeller også leptospirose. Spør din veterinær hva som er anbefalt for ditt reisemål.

Valper får antistoffer mot forskjellige sykdommer gjennom morsmelken. Disse antistoffene virker frem til valpen er 8-12 uker. Heretter skal valpen selv danne antistoffer mot sykdommer. Hvor lenge valpen har disse antistoffene fra moren i blodet, varierer veldig. De får nemlig kun antistoffer i den første råmelken, bare noen timer etter fødsel. NOen drikker mye og andremindre, og beskyttelsen varierer derfor veldig.

Derfor er vaksineregimet for valper ganske omfattende, fordi vi ønsker å dekke alle mullige"hull" i immuniteten, enten valpen fikk i seg mye eller lite antistoffer. Første vaksine settes allerede ved 6-8 ukers alder, neste rundt 12 uker, og den siste rundt 16 uker. På denne måten er valpen beskyttet i den perioden hvor antistoffene fra moren slutter å virke og valpen selv skal produsere de. Neste vaksine skal så settes i tidsrommet mellom valpen er 6 og 12 måneder, og så er det en årlig påfyllingsdose som gjelder etter det. 

Hvor lenge holder en vaksinasjon?

Hunder reagerer individuelt på en vaksinasjon og mengden antistoffer i blodet faller etter hvert som tiden går. Hvor fort mengden blir redusert er individuelt. Derfor vil noen hunder være beskyttet i kortere, og andre i lengre tid. Vanligvis følger veterinæren vaksineprodusentenes anbefalinger om intervall, og som en generell regel gjelder det at hunder skal vaksineres årlig. Da får de også den viktige helsesjekken som alltid gis ved vaksine.

Er du i tvil om at din valp er korrekt vaksinert, ring gjerne og spør oss!

Les mer om vaksinering her.