Dvergschnauzer

Til tross for størrelsen, har dvergschnauzeren stor personlighet. Kjærlig, glad, aktiv og samarbeidsvillig - en sjarmerende hund. Denne rasen er en god følgesvenn, og passer de fleste typer familier.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Dvergschnauzeren har sin opprinnelse i Tyskland, og var opprinnelig en gårdshund som jaktet rotter og andre skadedyr. Tyskerne ønsket en mindre versjon av schnauzer, som noen ganger var for stor og dyrere å fôre. En miniatyrhund, lik dvergschnauzeren vår i dag, dukket opp på slutten av 1700-tallet rundt Frankfurt am Main. Men den fikk navnet strihåret pinscher. Litt senere ble rasen slik vi kjenner den i dag utviklet, ved hjelp av kryssavl mellom små schnauzere og miniatyrpinschere.

Tidligere kunne du finne en schnauzer i nesten alle størrelser og farger, i dag kommer de i bare i visse typer. Den er mer enn en rottehund i dag, dvergschnauzeren er en flott hund som passer til alle slags familier. Enten som selskapshund som er med på hverdagslige aktiviteter, som treningskamerat eller som deltaker i alle slags typer hundesport.

Temperament

Dvergschnauzeren er en liten hund med en stor personlighet. Den er lojal, livlig, smart, kjærlig og glad. Kombinasjonen av både ro og livlighet gjør at den tilpasser seg godt til forskjellige typer situasjoner og familier. For deg som vil ha en følgesvenn som har lett for å lære, er våken, aktiv og nysgjerrig, venter fantastiske dager med denne rasen. Noen ganger kan det føles som om den aldri blir sliten, fordi den er veldig utholdende og livlig når den leker. Men når det er tid for å ta en pause innendørs, setter den pris på det og er glad for å være nær de den elsker. Og apropos kjære, dvergschnauzerne elsker familien sin og vil beskytte dem, dette betyr også at de kan være mistenksomme overfor fremmede, og kan bjeffe. Men bare frem til du gir dem beskjed om at de er venner. Andre verdsatte kvaliteter hos dvergschnauzer er at de er glade, lojale og veldig intelligente.

Aktivitetsnivå

Denne rasen er ikke av den late typen, den liker å få ut energien sin ved å løpe og grave. Til tross for sin lille størrelse, har den rikelig med energi og trenger varierte aktiviteter og øvelser. Hvis den kjeder seg, blir det også ulykkelig og destruktiv. Siden rasen både er tilpasningsdyktig og liker aktivitet, passer den til mange forskjellige typer familier, så lenge den får utløp for energien.

På grunn av sin intelligens, energinivå og læreevne, presterer den bra i flere slags hundesporter, som agility og lydighet. Så hvis du har interesse av å konkurrere med din lille venn, vil dvergschnauzeren sannsynligvis være glad for å bli med på eventyret.

Pelspleie

Siden dvergschnauzeren røyter veldig lite, tror noen at den ikke krever mye stell eller klipp. Det stemmer ikke. For at pelsen skal kunne avstøte skitt og fuktighet, bør den trimmes minst fire ganger i året. Noen lærer å trimme hjemme, mens andre overlater pelspleien til en profesjonell. Pelsen er dobbel - tykk underull og strie dekkhår. Pelsen bør børstes et par ganger i uken for å holde den fin og for å unngå floker. Dette er spesielt viktig på den lengre pelsen i ansiktet og på bena. Bruk en karde for å fjerne løshår fra underullen som blir fanget i dekkhårene. Pass på armhulene, siden det ofte blir knuter i pelsen her. Hvis hundens pels er skikkelig stelt, røyter rasen veldig lite.

Trening

Dvergschnauzeren har mye jaktinstinkt, noe som gjør at den krever jevnlig trening. Samtidig er rasen lett å trene takket være intelligensen. Det er også en god vakthund, dette betyr at den sannsynligvis vil bjeffe og kan være ganske støyende. Du kan prøve å trene den til å ikke bjeffe når dørklokken ringer, men sannsynligvis vil du snart innse at det ligger i deres natur.

Som med alle hunder, trenger denne pelsklingen tidlig sosialisering. Det betyr at du bør eksponere den for forskjellige mennesker, situasjoner, opplevelser og lyder i ung alder. Dette vil sikre at valpen din vokser opp til en trygg og sosial hund.

Størrelse og vekt

Dvergschnauzere er ganske små hunder som vanligvis har en høyde på 30 til 35 centimeter. Vekten er mellom 4–8 kg.

Farge

Det er fire farger / fargekombinasjoner, disse er svart, hvit, salt/pepper og svart/sølv.

Spesielt for rasen

Denne rasen røyter ikke så mye hvis pelsen blir stelt på riktig måte. Dvergschnauzer fungerer generelt godt med både barn og andre hunder, men på grunn av sin bakgrunn er den ikke å stole på rundt små pattedyr.

Arvelige sykdommer

Dvergschnauzere er generelt sunne, men som de fleste andre raser, er de disponert for noen arvelige sykdommer. Disse kan være:

  • PRA (progressiv retinal atrofi)
  • Spondylocostal dysostosis
  • Persistent müllerian duct syndrome (PMDS)
  • Degenerative Myelopathy (DM)
  • Keratoconjuktivitis sicca (KCS)

Mat

God ernæring er nøkkelen til et sunt og lykkelig liv. Mengden fôr avhenger av hundens størrelse, alder, tilstand og aktivitetsnivå. Forsikre deg om at hunden din får høykvalitetsfôr, får riktig mengde fôr og blir aktivisert, ellers kan den raskt gå opp i vekt.

Type

Schnauzer

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.