Engelsk setter

Den engelske setteren har en stolt jaktarv og er fortsatt i dag en viktig hjelper for jegere. Men den er også en god følgesvenn ettersom den er sosial, leken og kjærlig mot sin familie. Hvis du er en aktiv person, vil denne rasen kanskje passe deg.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Barnevennlig

    Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
  • Trening

    Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
  • Erfaring

    Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
  • Pelsstell

    Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
  • Røyting

    Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
  • Bjeffing

    Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Den engelske setteren er en edel og vakker rase som har en flere hundre år gammel historie. Rasebetegnelsen Engelsk setter kom i bruk allerede på 1700-tallet, men det var først på midten av 1800-tallet at rasen begynte å utvikles aktivt. Som navnet antyder, oppsto den engelske setteren i England, og det sies at engelskmannen Edward Laveracks hadde ekstra stor betydning for utviklingen av rasen. Ved hjelp av innavl og et nøye avlsutvalg utviklet han sin egen setertype, som ble kalt Laverack-typen - det la grunnlaget for den moderne setteren. Den engelske setteren ble avlet til å være en jakthund som liker å være sammen med jeger og jegerens familie både i åkeren og i skogen. Hovedoppgaven er å finne og ta stand mot villtfugler.

Temperament

Den engelske setteren er en mild og sosial hund som trenger mye menneskelig kameratskap. Men kanskje enda viktigere - det trenger mye aktivitet og øvelser. Den er avlet opp for å ha et aktivt liv og en oppgave å fokusere på. Hvis du kan imøtekomme den engelske setterens behov, vil den også være et rolig og kjærlig familiemedlem.

Den engelske setteren er kjærlig og lojal mot sin familie. Med sin toleranse og tålmodighet passer det stort sett godt i familier med barn og andre kjæledyr. Rasen er også en usedvanlig energisk lekekamerat, og kan holde på i timevis.

Man kan ikke benekte at setteren er best egnet for en eier som jakter eller går mye i fjellet/skogen, men hvis den får god trening, kan den trives i andre miljøer.

Aktivitetsnivå

Hvis du ikke er en aktiv person, bør du velge en annen hunderase. Som sagt krever den engelske setteren mye trening og har et høyt aktivitetsnivå. Til tross for regelmessige turer bør du imøtekomme hunden med mer fysisk krevende aktivitet i tillegg. For eksempel, la hunden løpe løs på et stort inngjerdet område, ved siden av sykkelen, eller ta den med deg på jogge- eller skitur.

Hvis du har mulighet til jakt, er det selvfølgelig en perfekt aktivitet. Men så lenge du finner måter å aktivere den engelske setteren din og å utfordre dens intelligens, er du trygg.

Denne rasen er også en stjerne i hundesporter som lydighet, agility og rally.

I tillegg til treningens betydning, er det minst like viktig at den engelske setteren blir dressurtrent for å fungere godt under jakten.

Pelspleie

Rasen kan ha en lang pels, men omsorgen for den er ikke veldig krevende. Børste gjennom pelsen ved behov og klipp håret rundt labbene om vinteren for å unngå snø- og isklumper mellom tærne

Trening

Den engelske setteren er en intelligent rase, men den modnes også sakte. Når den en gang har lært noe, vil den imidlertid ikke glemme det. Det fungerer godt med mennesker, men er også selvstendig. I jakten er den ofte langt fra jegeren og tar sine egne beslutninger. Tren din engelske setter med positive forsterkninger, så finner du et fint samarbeid.

Rasen er ikke spesielt bjeffete, men dens våkne natur gjør den til en god vakthund. Den vil antagelig bjeffe for å gjøre deg oppmerksom hvis noen nærmer seg familiens territorium. Men når den først har blitt introdusert for nye mennesker, er den veldig vennlig.

Størrelse og vekt

Den engelske setteren er en mellomstor rase med en sterk og utholdende kropp. Høyden for hannhunder er 65–68 cm og for tisper 61–65 cm. Rasen veier mellom 20–36 kg.

Farge

Den engelske setterens farge er hvit med flekker i forskjellige farger, for eksempel svart eller solbrun.  Den kommer også i tricolor.

Spesielt for rasen

Oppdrettere av rasen har forskjellige mål med hunden, der de fleste er fokusert på jaktegenskaper mens noen er mer interessert i det ytre. Om du tenker på å få en engelsk setter, må du derfor være klar over hvilken type du er interessert i.

For at den engelske setteren skal føle seg bra, trenger den som nevnt en aktiv eier der jaktmulighetene er ideelle (hvis du velger den linjen), eller der den i det minste kan få jevnlig og mye aktivitet.

Arvelig sykdom

Den engelske setteren er generelt en sunn rase, men hofteleddsdysplasi (HD) kan forekomme.

Mat

Engelske bosettere har en tendens til å gå opp i vekt lett, så følg med på matinntaket og kroppen. Imidlertid bør den engelske setterens matmengde være basert på dens egenskaper og livssituasjon. Faktorer som spiller inn er alder, størrelse, aktivitetsnivå og stoffskifte. Spør veterinæren din om du lurer på hundens matbehov.

Type

Jakthund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.