Dyrevennlig 17. mai

Nasjonaldagen trenger ikke bare være en feiring for oss, men også for familiedyrene. Bare husk at de ønsker å feire på en annen måte!

På 17. mai har mange lyst til å feire sammen med dyrene sine. For mange hunder innebærer det å bli tatt med i byen, skolegårder og i tog. Dette vil i de fleste tilfeller oppleves som overveldende for hunden. Det anbefales derfor å la hunden være hjemme på 17. mai.

Korps, barn, støy og store folkemengder vil lett skremme hunden. En hund får med seg mye mer av bevegelser, lyder og lukter enn det vi gjør. Sansene er mer følsomme enn våre. Noen hunder blir så stresset at det kan ta flere dager før de får roet seg igjen. Hunden kan da virke rastløs og lettere overreagere på ting enn ellers.

Dersom man ønsker å gi hunden en trivelig 17. mai, er det best å la den slippe de store folkemengdene. Så kan de heller få kvalitetstid med familien tidlig på morgenen og senere på dagen.De færreste hunder har forutsetningene for å takle alle inntrykkene, støyen og folkemengden på 17.mai.

Hundevennlig feiring av 17. mai

At hunden ikke får være med og se på barnetoget betyr ikke at han eller hun ikke får feiret nasjonaldagen.

Her er noen tips til hundevennlig feiring:

  • Noe godt å tygge på: Tygging er faktisk et av hundens behov. Ikke bare får den noe godt å spise, men det er avslappende og tilfredsstillende å drive med. Tørrfisk, oksemuskler eller en leke fylt med god mat er gode tips. Husk å ha vann tilgjengelig.
  • Piknik: Hva med å ta feiringen ute i naturen? Pakk ned festmaten og dra til skogs, finn et hyggelig sted og nyt naturen mens hunden får utforske og slappe av. En leke fylt med mat gjør susen for hunden mens dere spiser.
  • Lag et vaffelspor: Bind et vaffelhjerte i en snor, slep den etter deg og ta den opp etter noen skritt for å lære hunden å spore først vaffellukt, deretter lukten av deg. På enden av sporet ligger du og venter med jackpoten – et vaffelhjerte! Bare pass på at ikke det blir mer vaffel enn hundemagen tåler.
  • La hunden være hjemme: dersom du ønsker å feire med korps og allsang, må hunden få være hjemme. Vet du at det blir mye støy, kan du sette på TV eller radio samt passe på at vinduene er lukket.
  • Gi hunden hjernetrim: Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!
  • Dersom du tror hunden blir engstelig: Hold henne med selskap eller få tak i noen som kan passe. Søker hun trøst hos deg, la henne få det. Ha på radio eller tv og trekk for gardiner og persienner. Invester i en Adaptil-diffuser til å plugge i veggen. Denne skiller ut beroligende feromoner (DAP) tilsvarende det tispen skiller ut mens hun dier valpene og har betryggende effekt på mange hunder. La den stå i veggen noen dager i forkant for å få best effekt.

Katt og 17. mai

Du må også passe ekstra godt på pus denne dagen. Katten bør være innendørs, slik at hun ikke stikker av om hun blir redd på grunn av korpsbråk eller uvante situasjoner. Sørg for at katten har steder å trekke seg tilbake til. Sett gjerne på lav musikk om katten din blir nervøs på grunn av støy. Det finnes en DAP-variant for katter også, som du kan forsøke om pus blir stresset.

Andre dyr, som hester og kaniner, bør heller ikke være utendørs dersom det blir mye støy der du bor. Du kan gjerne passe på at de har noe å spise på i det korpset går forbi, slik at de har noe å roe seg ned med.

Kilde: Dyrevernalliansen og AniCura Gjøvik

Flere nyheter

  • Julekalender til pelsklingen – og deg

    Vi tror at absolutt alle setter pris på litt ekstra kos og moro i mørketiden frem til julaften. Også de firbente. Hva med å overraske med en innholdsrik julekalender? Som du lager selv.
      Les mer om dette
    • Tannkampanje!

      Gratis tannsjekk og 500 kr rabatt på tannrens for hund og katt! AniPlan-medlemmer får i tillegg 10-20% ekstra rabatt som del av sitt abonnement.
        Les mer om dette
      • Halloween med kjæledyr

        31. oktober er det Halloween, en amerikansk tradisjon som også flere og flere nordmenn etter hvert har begynt å feire. Men det er ikke alle hunder som liker å bli møtt av skrømt på kveldsturen, noen kan bli veldig redde og i verste fall reagere med å bjeffe mot de skumle vesenene som kommer mot dem.
          Les mer om dette

        La oss snakke om tenner!

        Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.