Hva du bør tenke på før du skaffer deg katt

Vurderer du å skaffe deg katt? Det skjønner vi godt, katter er skjønne, myke og morsomme. Men å skaffe seg et kjæledyr betyr selvsagt endringer i livet ditt. Vi har samlet nyttig informasjon som du kan lese mens du tenker deg om.

Når du har bestemt deg for å skaffe deg katt har du en morsom og spennende tid i vente. Å skaffe en katt betyr, på samme måte som ethvert kjæledyr, noen endringer i de daglige rutinene dine. Hver katt er forskjellig, og de vil takle overgangen til et nytt hjem forskjellig, avhengig av personlighet og tidligere erfaringer (eller mangel på det). Noen vil like å kose på fanget ditt, mens andre gjerne lever et mer selvstendig liv. Å forstå hvilke forutsetninger katten har, og forberede hjemmet på riktig måte, vil hjelpe katten med å takle overgangen bedre og utvikle et godt forhold til deg.

Katten trenger oppmerksomhet og omsorg

Sammenlignet med hunder er katter lettere å tilfredsstille når det gjelder selskap og aktivisering. Likevel trenger katter omsorg og oppmerksomhet, akkurat som ethvert kjæledyr. Det viktigste er at de trenger et stimulerende miljø, enten ute eller inne, og et trygt sted å sove og slappe av.

Siden katter er mer selvstendige enn hunder, blir de ofte ansett som mer egnet for mennesker som lever et travelt liv med full timeplan. Er du mye hjemme, eller vil katten være alene store deler av dagen? De må uansett tas vare på daglig. De må ha tilgang til rent vann og mat, og en dokasse som rengjøres regelmessig. Hvis du planlegger en lengre reise, må du sørge for å spørre noen om hjelp til å passe på katten. Kort sagt må du sørge for at katten du får passer til livsstilen din, og at livsstilen din passer en katt.

Rasekatt eller huskatt?

Mange spør seg hvilken rase de skal velge når de har bestemt seg for å skaffe seg katt. Skal man skaffe en rasekatt eller en «vanlig» huskatt? En huskatt er en blanding mellom forskjellige katter, noe som gir lite informasjon om bakgrunn. Dette betyr også at man vet lite om hvordan katten kommer til å se ut, temperament samt arvelige sykdommer.

En rasekatt passer ofte bedre som innekatt, da man lettere kan forutse temperament og egenskaper.

Du må også vurdere hvor lang tid du vil bruke på pleie av katten og pelsen. En langhåret katt, som en perser, vil trenge daglig børsting. Hvis du er veldig nøye på renhold, forbered deg på hår over hele huset. En korthåret katt er et enklere alternativ - selv om de også røyter. På samme måte kommer katten sannsynligvis til å kvesse klørne innendørs. Dette er viktig å huske på – katter er dyr med fri vilje og naturlige adferder som de må uttrykke.

Lurer du på hvilken katt som er best for allergikere? Det avhenger av ulike faktorer og har ingenting å gjøre med om det er en korthåret eller langhåret katt. Noen allergiske reaksjoner skyldes faktisk et protein kalt Fd1, som er tilstede i kattens spytt, hud og talgkjertler. Den enkleste måten å teste om du er allergisk mot katter, er å møte ulike katter. Hvis du ønsker en spesiell rase kan du besøke en oppdretter. Du kan også ta med et tøystykke til oppdretteren for å få kattehår på den, og så for eksempel sove med det.

Alder og kjønn?

Man kan trygt si at selv mennesker som ikke anser seg som en «katteperson», har problemer med å treffe en kattunge uten å falle for den. Kattunger er utrolig søte, og å skaffe en kattunge betyr at du kan gi den den beste starten på livet. Du vil også få et inntrykk av personligheten. Det er også verdt å huske at de bare er kattunger i 4-6 måneder, og så blir de gradvis voksne.

Hvis du får en voksen katt går du glipp av kattunge-perioden, men det vil på en annen side ta mindre krefter og tid til å få den til å roe seg i nytt hjem. Det er sannsynlig at katten allerede er kjent med dokassen, og at den ikke gjør fra seg i huset. Du kan sannsynligvis la den være alene hjemme også.

Voksen katt eller ikke, hvis du virkelig vil gjøre en god gjerning kan du kontakte en omplasseringsorganisasjon for katter. Det er millioner av katter over hele verden som leter etter et godt hjem.

Når det valg av kjønn, spiller det liten rolle så lenge du kastrerer katten rundt tiden den blir kjønnsmoden, noe den blir rundt fire måneders alder.

Ukastrerte katter vil vise en del uønsket kjønnsadferd. Som et eksempel vil ukastrerte hannkatter markere territoriumet sitt med illeluktende urin, mens ikke-steriliserte hunnkatter får løpetid annenhver uke hvis de ikke blir drektige.

Det betyr lite hvilket kjønn du velger hvis skal ha bare èn katt. Men hvis du allerede har en katt fra før, kan det være lurt å velge motsatt kjønn eller en kattunge, for å redusere konkurransen mellom kattene.

En annen ting å tenke på er hvor mange katter som kan bo fredelig sammen. Hvis du har to katter som fungerer godt sammen, bør du tenke deg nøye om før du skaffer en katt til. Katter er følsomme for forandringer, og de kan begynne å markere eller gjøre fra seg i huset når de prøver å takle en stressende situasjon.

Den beste måten å ha to katter som fungerer godt sammen, er å velge søsken som har vokst opp sammen. Enhver ny katt må introduseres veldig forsiktig.

Det koster å ha katt

Hvor mye katten vil koste deg i starten avhenger av hvordan du skaffer den. Rasekatter kommer vanligvis med første vaksine  på plass (du må selv følge opp), og i noen tilfeller kastrerte. Hvis du får en kattunge fra en omplasseringsorganisasjon eller en huskatt fra et privat hjem, er det ikke alltid at den er vaksinert eller kastrert. Den er ikke alltid ID-merket heller. Vi anbefaler på det sterkeste at du ID-merker katten din med chip slik at den er registrert på deg. Den gir en trygghet for at man finner eieren dersom katten blir borte. Kastrering er en engangskostnad, men vaksinering og ormebehandling er nødvendig flere ganger i løpet av kattens levetid – avhengig av kattens livsstil.

Katten kan bli syk eller bli utsatt for en ulykke, så det anbefales alltid at du forsikrer katten din for å redusere kostnader for behandling.

I tillegg til veterinærkostnader, forsikring og forebyggende helsearbeid, må man også tenke på kostnader til mat og utstyr.

Baby eller hund sammen med katten?

Det er ingen grunn til at man ikke kan skaffe seg katt hvis man har barn. Mange barn utvikler en sterk relasjon til katten, og lærer seg å ta vare på og respektere andre individer. Det er opp til foreldrene å lære barna hvordan de skal nærme seg, stryke og håndtere katten, samtidig som de respekterer den. Å få en kattunge samtidig som du har en baby eller småbarn kan være mye å håndtere. Pass på at du har nok tid til begge deler – og forhåpentligvis får man et vellykket forhold.

Det samme gjelder andre kjæledyr i huset. Det skal ikke være noe problem å få en katt selv om du har en hund fra før. Du må imidlertid sørge for at du har tenkt på alt, og at introduksjonen skjer gradvis og forsiktig. Hvor bra introduksjonen går avhenger selvsagt av hundens og kattens temperament, og det er ingen garanti for at hunden fungerer godt sammen med katten, og omvendt. Tenk nøye på hvordan hundens temperament er for å vurdere hvordan den vil reagere når den skal bo sammen med en katt.

Fem ting du må klargjøre

Forsikre deg om at du har planlagt disse fem tingene den dagen katten kommer – på den måten vil alt ligge til rette for et koselig og lykkelig forhold mellom deg og katten.

Sørg for at du kan:

  • gi den et stimulerende miljø innendørs eller utendørs
  • vaksinere regelmessig mot de viktigste kattesykdommene
  • ta katten din til veterinæren når den viser tegn på sykdom
  • ha forsikring eller ha spart opp slik at man har råd til kostnader til veterinærbehandling om nødvendig
  • kastrere/sterilisere katten mellom 4 og 6 måneder, og ormebehandle den regelmessig

Syv ting du bør kjøpe

  • Skåler til mat og vann
  • En komfortabel seng
  • Leker
  • Klorestokk (hvis det er innekatt)
  • Børste
  • Halsbånd (hvis det er utekatt)
  • Kattekasse og sand

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.