Arthroskopi- nå tilgjengelig hos PetVett

Arthroskopi er en form for endoskopi der leddet er målet for undersøkelsen og behandlingen. Denne formen for moderne leddkirurgi innebærer lite traume for pasienten, og rekonvalesenstiden blir kuttet drastisk ned etter inngrep. De aller fleste lidelser i leddene kan behandles arthroskopisk.

Osteochondrose opptrer i alle ledd  og er en av diagnosene man kan stille ved arthroskopi. Et annet eksempel på diagnose er fragmentert processus coronoideus i albueleddet. En arthroskopisk undersøkelse vil avdekke disse forandringene mye tidligere enn en røntgenundersøkelse kan, og prognosen er bedre når tilstanden kan behandles før leddet har tatt for mye skade. 

Skader på sener og leddbånd i skulder er vanlig. Disse skadene er meget vanskelig å diagnostisere uten arthroskopi. De behandles enten ved hjelp av en radiofrekvensprobe eller ved at skadene sys fast til ankere. Prognosen er vanligvis god.

I kneleddet er skade på korsbånd med påfølgende meniskskader den hyppigste diagnosen. Arthroskopier avdekker ofte meniskskader og bruskskader som er vanskelige å se ved arthrotomier. 

Veterinær Peder Haaland ved PetVett Ekeberg har  snart 15 års erfaring som dyrlege, og har i store deler av denne tiden arbeidet med kirurgi og arthroskopi. Han har gjennomført mer enn 2000 arthroskopier og kan trygt sies å være en ekspert på området. Du treffer ham på PetVett Ekeberg, der han mottar henvisninger fra hele Sør Norge til både undersøkelser og behandlinger av leddlidelser.

Veterinær Dorthe Hansen ved PetVett i Bergen har også 15 års erfaring som dyrlege, og har tatt videreutdanning innen kirurgi. Hun mottar henvisninger i ortopedi og arthroskopi fra 12 andre smådyrsklinikker på Vestlandet og er opptatt i NOVOS (Nordisk veterinær ortopedisk selskap) i 2011 hvor det per i dag kun er to norske medlemmer som er funnet kvalifiserte til medlemskap.  Som et viktig ledd i diagnostiseringen av de ortopediske pasientene, utfører Dorthe mange arthroskopier.

Arthroskopi er en form for endoskopi der leddet er målet for undersøkelsen og behandlingen.

 

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.