Arthroskopi- nå tilgjengelig hos PetVett

Arthroskopi er en form for endoskopi der leddet er målet for undersøkelsen og behandlingen. Denne formen for moderne leddkirurgi innebærer lite traume for pasienten, og rekonvalesenstiden blir kuttet drastisk ned etter inngrep. De aller fleste lidelser i leddene kan behandles arthroskopisk.

Osteochondrose opptrer i alle ledd  og er en av diagnosene man kan stille ved arthroskopi. Et annet eksempel på diagnose er fragmentert processus coronoideus i albueleddet. En arthroskopisk undersøkelse vil avdekke disse forandringene mye tidligere enn en røntgenundersøkelse kan, og prognosen er bedre når tilstanden kan behandles før leddet har tatt for mye skade. 

Skader på sener og leddbånd i skulder er vanlig. Disse skadene er meget vanskelig å diagnostisere uten arthroskopi. De behandles enten ved hjelp av en radiofrekvensprobe eller ved at skadene sys fast til ankere. Prognosen er vanligvis god.

I kneleddet er skade på korsbånd med påfølgende meniskskader den hyppigste diagnosen. Arthroskopier avdekker ofte meniskskader og bruskskader som er vanskelige å se ved arthrotomier. 

Veterinær Peder Haaland ved PetVett Ekeberg har  snart 15 års erfaring som dyrlege, og har i store deler av denne tiden arbeidet med kirurgi og arthroskopi. Han har gjennomført mer enn 2000 arthroskopier og kan trygt sies å være en ekspert på området. Du treffer ham på PetVett Ekeberg, der han mottar henvisninger fra hele Sør Norge til både undersøkelser og behandlinger av leddlidelser.

Veterinær Dorthe Hansen ved PetVett i Bergen har også 15 års erfaring som dyrlege, og har tatt videreutdanning innen kirurgi. Hun mottar henvisninger i ortopedi og arthroskopi fra 12 andre smådyrsklinikker på Vestlandet og er opptatt i NOVOS (Nordisk veterinær ortopedisk selskap) i 2011 hvor det per i dag kun er to norske medlemmer som er funnet kvalifiserte til medlemskap.  Som et viktig ledd i diagnostiseringen av de ortopediske pasientene, utfører Dorthe mange arthroskopier.

Arthroskopi er en form for endoskopi der leddet er målet for undersøkelsen og behandlingen.

 

Flere nyheter

 • Skog- eller fjelltur med hunden?

  Båndtvangen er over, jaktsesongen er i gang og vakre høstfarger lokker folk til fjells. Det er fantastisk for hunder å få bevege seg fritt i naturen, men med fri bevegelse kommer det ofte flere skader enn normalt. Her er noen ting du bør tenke på!
   Les mer om dette
  • Flere påkjørsler om høsten

   Om høsten får klinikkene våre inn nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen. Kommer vi kanskje litt sent i gang med refleksbruken? Og er det nok med en refleks?
    Les mer om dette
   • Hund i varm bil

    Vi har hatt en uvanlig varm sommer i store deler av landet, og selv en kort stund innelukket i en bil i denne varmen, kan være svært farlig for hunder. Det aller beste er å la hunden være igjen hjemme! Skulle likevel uhellet være ute, er dette det du skal gjøre.
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.