Pass på Fido når det blir varmt!

I løpet av sommermånedene kommer mange hunder inn til klinikkene våre med heteslag, og vi leser stadig i avisene om at politiet må knuse bilruter for å redde ut dyr i livsfare. Heteslag er en tilstand som fort kan bli livstruende. Siden hunder ikke kan regulere kroppstemperaturen så effektivt som mennesker, er det spesielt viktig å ta vare på hunden sin i sommervarmen.

 

Hva som er en fin og varm sommerdag for oss, kan være veldig slitsomt for hunden. Spesielt hunder med kort snute kan være ekstra følsomme for varme, og lider av heteslag selv ved normale sommertemperaturer.

Hunder har, i motsetning til mennesker, bare noen få svettekjertler i potene, og ellers kan de bare regulere kroppstemperaturen ved pusting/pesing og gjennom slimhinnene i nese, tunge og munn. Raser som mops, fransk bulldog og Boston terrier har ofte problemer med å regulere kroppstemperaturen på grunn av at de har trange luftveier.

Det at heteslag kan oppstå hvis hunden er innestengt på et varmt sted, for eksempel en bil er relativt godt kjent, men det er viktig å være årvåken selv ved lufting og trening i varmt vær.

Sørg alltid for å ha med vann på tur i sommer, og kjøl gjerne ned potene til hunden med kaldt vann. Har du en kort-snutet hund, bør du unngå å gå tur midt på dagen når det er på sitt varmeste og mest solrike!

De første symptomene på heteslag kan være at hunden søker etter vann eller til kalde gulv som kjøler ned magen. Lettere former for heteslag kan behandles av kjæledyreieren selv, men det kan være bra å oppsøke veterinær etterpå for en kontroll av hunden.

Hva kan du gjøre selv ved mistanke om heteslag?

• Prøv å umiddelbart senke kroppstemperaturen ved å gi kaldt vann, og holde hunden i ro.

• Avkjøl kroppen med kjølig, men ikke iskaldt vann. Det er godt å følge med på måling av kroppstemperatur ca. hvert 5. minutt inntil temperaturen har kommet ned til 39,5˚C. Kroppen kan fortsatt bli kjølt ned selv etter at avkjølingen er fullført, fordi pelsen fortsatt er vått 

Hund i varm bil

Selv med moderat ute-temperatur kan temperaturen inne i en bil fort bli farlig høy for dyr. Ser du en hund som sitter i en varm bil, prøv å få tak i eieren av bilen så fort som mulig. Lykkes man ikke, eller hvis situasjonen blir akutt bør

•         Politiet kontaktes

•         Bilruten knuses i nødstilfelle.

•         Bilens registreringsnummer noteres

•         Klokkeslettet noteres

Å handle raskt kan redde liv!  

Når bør dyrlegen oppsøkes?

Om man ikke kan kjøle ned hunden på egen hånd, eller når den viser følgende symptomer:

• Hunden peser kraftig, sikler, har tørre og røde slimhinner, høy puls, angst, og er forvirret.

• Hunden orker ikke å stå opp eller kollapser under tur/lufting. I alvorlige tilfeller blir hunden dehydrert, ustø, får pustevansker og oppkast og blodig diaré.

Om heteslaget er alvorlig, kan hunden havne i sjokk og få sirkulasjonssvikt om ikke akutte tiltak iverksettes raskt. Dette kan raskt ende med at hunden dør. 

Behandling hos veterinær

Normal kroppstemperatur for en hund er vanligvis mellom 38-39˚C. Diagnosen heteslag stilles vanligvis ved å måle temperaturen sammen med hundens symptomer.

Behandlingen tar sikte på å kjøle ned hunden, og å gi væske intravenøst for å opprettholde sirkulasjon og blodtrykket. Blodprøvene analyseres vanligvis for å kontrollere blodets koagulering sammen med andre blodverdier. Hunden må ofte være igjen på klinikken en stund for oppfølgingsblodprøver og overvåking av temperatur, puls, måling av blodtrykk og kontroll av den generelle helsetilstanden.

 

Flere nyheter

 • Vi kårer Årets blodgiver 2023

  14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
   Les mer om dette
  • Avkjølende tips for varme dager

   Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
    Les mer om dette
   • Når noen skal passe dyret ditt

    Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.