Nyttårsaften med kjæledyr

Nå er juletiden snart her igjen. Etter romjula kommer nyttårsaften, med mye feiring, glitter og stas, og ikke minst de flotte nyttårsrakettene som lyser opp himmelen.

For kjæledyrene kan dette desverre være en svært stressende og ubehagelig opplevelse, med mye høye smell og lyder og forvirrende lys overalt.

 

Hvordan kan man se at hunden eller katten er redd?

  • Hunder kan ofte vise nervøsitet eller angst ved å bli urolig, bjeffe eller klynke, legge ørene nedover, holde halen mellom bena, holde hodet og kroppen i en sammenkrøpet positur, slikke seg rundt munnen, sikle, pese, eller til og med gjøre fra seg på uvanlige plasser. 
  • Kattene kan være noe verre å lese når det kommer til nervøsitet og angst, og de rømmer ofte og prøver å gjemme seg. De kommer frem fra gjemmestedet sitt når de anser faren som over. Andre tegn katter kan utvise er for eksempel å holde ørene bakover, legge seg flat på bakken, fresing, sikling eller å gjøre fra seg på uvanlige plasser.

 

Lydtrening

Lydtrening går utpå tilvenning til høye og uvante lyder som torden og fyrverkeri, er den beste måten å sørge for at kjæledyret ditt føler seg trygt og har det bra på nyttårsaften. 

  • Man behøver vanligvis ukesvis med trening og tilvenning før man ser gode resultater. Det aller beste er å starte allerede i valpe-/kattungeperioden. 
  • Lydtrening kan gjøres ved å sette på spesielle lydtreningsCDer, som for eksempel Sound Scary, når man er hjemme sammen med dyret i trygge omgivelser. Det finnes også utallige videoer av raketter på nett som kan brukes for lydtilvenning. Vi selger Sound Scary CDen i vår butikk.

 

I fjor var vi så heldige på AniCura Dyreklinikk Østerås å få besøk  av en journalist fra Aftenposten. Vår veterinær Anne og vår daglige leder Martine ble intervjuet, og de forteller om forberedelser eiere kan gjøre for at dyrene skal slippe angst for nyttårsraketter.

Klikk her for å lese artikkelen

 

TV2 tok også turen innom klinikken vår i fjor og filmet hunden Hippie sammen med sin eier Lise som også har benyttet seg av Sound Scary CDen. Reportasjen ble sendt på TV2 nyhetene før nyttårsaften.

Klikk her for å komme til reportasjen

 

Kosttilskudd

Vi fører også kosttilskudd som virker beroligende, det heter iHarmoni. iHarmoni er et naturpreparat som inneholder peptider. Peptider er små, korte deler av proteiner. En rekke slike peptider er naturlig biologisk aktive. Peptidet er med på å regulere aktiviteten i hjernen og hvordan den reagerer på stress.

Vi anbefaler å teste ut dette på forhånd i 2 - 3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt for ditt dyr. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

 

Feromoner

Vi har også kunstig framstilte feromoner som virker beroligende og kan benyttes for å redusere stress. Produktene inneholder en kunstig fremstilt versjon av dyrenes egne naturlige duftstoffer, og feromoner blir derfor ikke klassifisert som et legemiddel, men som naturpreparat.

  • Det finnes feromoner til både hund og katt, og de heter Adaptil til hund og Feliway til katt.
  • Feromoner finnes i spray og diffuser. Man kobler på en flaske til diffuseren og denne settes i stikkontakten hjemme. Diffuseren sprer duftstoffene til hele rommet.
  • Til hund finnes det også Adaptil hålsbånd som inneholder feromoner. Dette er veldig gunstig til hunder som er redde i ulike situasjoner utenfor hjemmet.
  • Vi bruker både Feliway og Adaptil diffusere til daglig på våre hunde- og katteoppstallingsrom, og i sprayform på våre behandlingsrom. Vi har gode erfaringer med dette. 
  • Adaptil og Feliway kan virke beroligende på noen hunder/ katter, men ikke alle. Vi anbefaller derfor å teste ut dette på forhånd i 2 - 3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

 

Beroligende legemidler

Man kan i de verste tilfellene av lydfobi være nødt til å ty til beroligende legemidler for å dempe angst hos kjæledyr som har sterke reaksjoner på nyttårsrakettene.

Ta kontakt med klinikken for ytterligere informasjon angående dette.

Flere nyheter

  • Vi kårer Årets blodgiver 2023

    14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
      Les mer om dette
    • Avkjølende tips for varme dager

      Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
        Les mer om dette
      • Når noen skal passe dyret ditt

        Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
          Les mer om dette

        Feil

        Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.